HOMEOPATSKA ZDRAVILA IN PLACEBO

 
Placebo je zdravilo, ki ne vsebuje zdravilne učinkovine, vendar ima zdravilni učinek, ker bolnik vanj verjame oziroma pričakuje izboljšanje. Po prepričanju nasprotnikov homeopatije je to edini razlog, zakaj homeopatija deluje, nasprotnih argumentov pa nočejo slišati. Naj jih nekaj vseeno naštejemo:
 
Homeopatija je zelo učinkovita pri otrocih, ki so zelo podvrženi sugestiji in učinku placeba. Vendar pa temu učinku ne more biti podvržen nekajmesečni dojenček. Kljub temu rezultati homeopatskega zdravljenja pri tej skupini otrok niso nič slabši.
 
Prav tako težko rečemo, da so učinku placeba podvržene bolne živali, ki jih tudi lahko zdravimo homeopatsko. Da ne govorimo o tem, da se razvija homeopatija za zdravljenje bolezni pri rastlinah.
 
Placebo učinek moramo izključiti tudi v primeru, ko smo bolniku dali nekaj različnih homeopatskih zdravil, ki mu niso pomagala, ker pač nobeno ni bilo pravo, ko pa je končno dobil pravo zdravilo, je ozdravel.
 
Zdravniki homeopati vedo, da obstajajo homeopatska zdravila, ki lahko bolnika zbudijo iz kome, na primer po možganski kapi ali poškodbi možganov. Kako je lahko placebo učinku podvržen nezavesten bolnik?
 
V homeopatiji je dokaj pogosta reakcija na pravo zdravilo začetno poslabšanje, ki mu sledi izboljšanje in ozdravitev. Poslabšanje je sicer pri placebu možno in se imenuje nocebo, kombinacije poslabšanja in izboljšanja pa pri placebu ne opisujejo.
 
S homeopatijo se zdravi veliko kroničnih bolnikov, ki potrebujejo dolgotrajno zdravljenje, placebo učinek pa ne moremo vzdrževati skozi več let. Ob tem bolniku pomaga prav določeno homeopatsko zdravilo in ne katerokoli. Če mu damo neko drugo zdravilo, ki ni ustrezno, ne da bi on za to vedel, mu to zdravilo ne bo pomagalo.
 
Vsako homeopatsko zdravilo preizkusimo na zdravih prostovoljcih, preden ga lahko uporabimo pri bolnikih. Med preizkusom beležimo simptome in znake, ki jih določeno zdravilo povzroči. Ali bi morali v tem primeru govoriti o placebo učinku na zdravih ljudeh? Poleg tega ima vsako homeopatsko zdravilo specifične učinke, ki so ponovljivi in značilni samo za določeno zdravilo. Na osnovi placebo učinka bi bilo nemogoče napisati homeopatsko materijo mediko.
 
Najbolj enostaven način, kako se prepričamo v učinkovitost homeopatije, je seveda ta, da jo preizkusimo. Vendar nasprotniki homeopatije to zavračajo. Tako negirajo ravno tisto, na kar se pri svojem argumentiranju sklicujejo. Sklicujejo se na znanost, v znanosti pa je eksperiment nekaj najbolj temeljnega. To, kar trdijo zdravniki homeopati, je rezultat eksperimentov in njihove vsakdanje izkušnje. Drugim ljudem sporočajo svojo izkušnjo, sporočajo tisto, kar je realnost. Če bolnik dobi homeopatsko zdravilo in ozdravi, je to dejstvo, je realnost. Če bi to zanikali, bi lagali sami sebi. Tisto, kar trdijo nasprotniki homeopatije, pa ne izhaja iz realnosti, saj o homeopatiji nimajo nobene izkušnje in nobenega znanja. Njihove trditve izhajajo iz njihovih prepričanj, ki so jim jih vcepili v procesu izobraževanja ali pa enostavno ponavljajo tisto, kar pravijo avtoritete šolske medicine. Tako sprevračajo resnico, zmedejo ljudi in delajo škodo bolnikom in homeopatiji.