EVROPSKI POSLANEC LOJZE PETERLE O ODNOSU MED URADNO IN ALTERNATIVNO MEDICINO

14.12.2011 00:00
Evropski poslanec Lojze Peterle je v intervjuju poudaril, da »ne potrebujemo ideoloških konfliktov med uradno in alternativno medicino, ampak sodelovanje v dobro bolnikov.”

Novinarka Andreja Rebernik je na spletni strani Siol.net objavila prispevek Kakšni so zaključki prehodnega obdobja direktive o tradicionalnih zdravilih? V nadaljevanju navajamo izjave evropskega poslanca Lojzeta Peterleta:
 

Po besedah evropskega poslanca Lojzeta Peterleta se ob koncu prehodnega obdobja odpirajo številna vprašanja o izvajanju direktive, na primer v zvezi z omejenim številom izdelkov rastlinskega izvora, ki so bili do sedaj registrirani, ter zelo različne prakse izvajanja te direktive v državah članicah Evropske unije.

 

"Komplementarna medicina ima v državah članicah zelo različen formalen status in mnogi državljani s tem niso zadovoljni. Ne potrebujemo ideoloških konfliktov med uradno in alternativno medicino, ampak sodelovanje v dobro bolnikov," je prepričan Peterle.
 
Ob tem poudari navajanja Slovenskega homeopatskega društva, da približno 40 odstotkov francoskih in skoraj 75 odstotkov nemških zdravnikov občasno predpiše homeopatska zdravila. Slovenija pa je po njegovih besedah edina država članica EU, v kateri zdravnik lahko izgubi licenco, če predpiše homeopatska zdravila.
 
Peterle ob tem pravi, da bi bolj odprt odnos do komplementarnih metod zdravljenja verjetno prinesel tudi več registracij. "Že dolgo se zavzemam za to, da bi zdravniki vedeli več o komplementarnih načinih zdravljenja oziroma da bi bile metode naravnega zdravljenja ponudba medicinskega izobraževalnega sistema. Dandanes se namreč dogaja, da pacienti o teh metodah vedo več kot zdravniki, zato težko pride do strokovnega pogovora, temveč prej obratno, do ideološke zavrnitve komplementarne medicine nasploh."
 
Dodal je še, da se ne strinja, da bi bila tradicionalna zdravila rastlinskega izvora a priori samoplačniška. Prav tako je izpostavil tudi potrebo po večji informiranosti in ozaveščanju ljudi o možnostih in učinkovitosti tovrstnega zdravljenja.
 
Vir:
Siol.net, 14. december 2011, Andreja Rebernik: Kakšni so zaključki prehodnega obdobja direktive o tradicionalnih zdravilih?