HOMEOPATA ZANIMA, KAJ SPROŽI KAŠELJ

30.11.2004 00:00
Novinarka Aleksandra Vidrih se je za prilogo Ona o homeopatiji pogovarjala z Ireno Gorišek, dr. med., predsednico Slovenskega homeopatskega društva.
Pogovor novinarke Aleksandre Vidrih s predsednico Slovenskega homeopatskega društva:
 
Znanje o homeopatski terapiji, zdravilih in njihovi uporabi v praksi je rezultat empiričnih raziskav in ne nekakšne mistične teorije ali dogme, kar se homeopatiji tako rado očita, trdijo tisti, ki so ji naklonjeni. Vse več je ljudi, ki so preizkusili njeno učinkovitost pri prehladnih obolenjih in gripi. Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med., nam je pojasnila nekatere osnovne pojme.
 
V Sloveniji še neuradno priznana homeopatija pridobiva vse več simpatij. Jasno je postalo, kdaj lahko pomaga učinkovito in hitreje kot uradna medicina, tudi pri težavah, ki jih povzročajo gripa in prehladna obolenja. Kaj homeopata vodi pri predpisovanju zdravil osebi, ki zboli za imenovanima boleznima?
 
Izbira zdravila temelji na simptomih bolezni, kar je tudi osnovni princip homeopatskega zdravljenja. Homeopatija izhaja iz zakona podobnosti, ki pravi, da bo zdravilo, ki pri zdravem človeku povzroči določene simptome, delovalo zdravilno na bolnika s podobnimi simptomi. Vsakega je treba razčleniti. Tako je pri vročini pomembno, ali jo spremlja mrzlica ali potenje, morda žeja, ali se pojavlja ob določenem času. Prav tako je treba upoštevati, kako se bolnik odziva; je miren, siten ali nemiren. Seveda so to simptomi, ki nas pri zdravljenju vedno zanimajo, saj nam povedo tudi kaj o resnosti bolezni.
 
Kašelj torej za homeopata ni le suh ali produktiven, ampak ima še druge lastnosti?
 
Če ga ne opredelimo, ne pomaga pri izbiri zdravila. Pomembno je, kdaj bolnik kašlja, ali je to točno določena ura, ali se začne takoj po zbujanju ali takoj po vstajanju, morda pa takoj, ko leže v posteljo. Ali ga spremlja potenje, rdečina obraza, vročina v glavi, v prsih, bolečine, solzenje? Homeopata zanima, kaj sproži kašelj: vdihavanje mrzlega zraka, žgečkanje v dihalnih poteh, hranjenje, govorjenje? In seveda, kaj ga olajša, morda pitje toplega čaja, včasih mrzla pijača, lahko prehod z mrzlega na toplo ali nasprotno. Včasih se mora bolnik ponoči v postelji usesti, da kašelj preneha, včasih se olajša v točno določenem položaju (na trebuhu, na strani ...) Pomemben simptom je tudi izkašljevanje. Kdaj in kakšno barvo, obliko, okus in vonj ima izkašljana sluz. Stari izurjeni homeopati so kašelj ločili tudi po zvoku, ki je na primer kovinski, zamolkel, lajajoč, in jih je že vodil k določenemu zdravilu.
 
Katera so najpogosteje predpisana zdravila pri prehladnih obolenjih in ali morda veste, za kakšne težave se jih v homeopatiji predpisuje?
 
O najpogosteje predpisanih zdravilih je težko govoriti, ker jih je precej, vsaj za prehladna obolenja. Drugače je pri gripi, tam je izbor ožji, ker je gripa epidemična bolezen in so vzorci poteka bolezni podobni. Najpogosteje uporabljena homeopatska zdravila pri gripi so Gelsemium, ki bo pomagal utrujenemu bolniku s težko glavo in vekami, ki ga mrazi, najbolj po hrbtu. Ob vročini ni žejen, pomaga mu mirovanje. Eupatorium perfoliatum je namenjen bolniku z bolečinami po kosteh, v glavi in še posebno v očeh. Vročino spremlja mrzlica, ki se pogosto začne zjutraj. Bolečine ga ovirajo pri premikanju. Bryonia je za tistega, pri katerem se bolečine poslabšajo pri vsakem najmanjšem premiku, pa naj bo glavobol ali bolečine po vsem telesu. Glavobol se poslabša celo ob premikih oči ali ob močnejših zvokih. Zaradi občutljivosti za zunanje dražljaje je bolnik razdražljiv in želi, da ga vsi pustijo pri miru. Vročino spremlja močna žeja.
 
Morda veste, kakšen je prvi obisk pri homeopatu, na primer za bolnika s prehladnimi obolenji?
 
V Franciji veliko zdravnikov uporablja obe metodi zdravljenja, tako uradne medicine kot tudi homeopatsko. Pri odločanju za zadnjo sta pomembna resnost bolezni in bolnikovo splošno stanje. Anamneza je seveda poglobljena oziroma usmerjena in ko se zdravnik odloči, kako ga bo zdravil, napiše recept. Bolnik bo predpisano zdravilo, pa naj bo zdravilo uradne medicine ali homeopatsko, dobil v lekarni.
 
Ali homeopatija deluje za simptome gripe in prehlada tudi preventivno?
 
Za gripo obstajajo priporočila, da se lahko med epidemijo jemlje homeopatsko zdravilo, ki zmanjša možnost razvoja bolezni. Pri prehladih je lahko preventivno že tako imenovano konstitucijsko zdravljenje. Bolnik je pri zdravniku homeopatu v obravnavi, kar pomeni, da zaradi določenih, morda kroničnih težav prejema tudi homeopatska zdravila in je tako bolj odporen proti prehladnim obolenjem.
 
Kaj vsebujejo takšna zdravila? Kako hitro učinkujejo?
 
Pripravljena so iz rastlin, mineralov in živalskih produktov. Približno polovica zdravil je rastlinskega izvora, na primer iz arnike, preobjede, šentjanževke, alpskega kosmatinca … Poznamo jih tudi v ljudskem zdravilstvu, čeprav se v homeopatiji uporabljajo drugače. Pri akutni bolezni, kot sta prehlad ali gripa, bo pravilno izbrano homeopatsko zdravilo delovalo dokaj hitro. Izboljšanje simptomov in počutja lahko pričakujemo v enem do dveh dneh.
 
Kakšna so potem zdravila, ki jih v tujini prodajajo v homeopatskih lekarnah? Ne morejo biti izdelana po takšnem principu.
 
Poleg točno določenih homeopatskih zdravil, ki se uporabljajo pri prehladnih obolenjih in ki morajo biti določena točno po simptomih, lahko v lekarnah, pri nas še ne, kupimo tudi kompleksna homeopatska zdravila. Vsebujejo štiri do pet različnih homeopatskih zdravil in delujejo vsako na svoje simptome. Njihova sestava je točno določena, mešanico pa svetujejo v lekarni. To ni prava homeopatija, ker se po pravilu v homeopatiji vedno uporabi le eno zdravilo, a tudi ta lahko olajšajo potek bolezni.
 
Iz ljudskega zdravilstva je znano, da topel lipov čaj spodbuja potenje, pri odkašljevanju pa pomaga sirup iz bezgovih jagod, ne nazadnje bezgov čaj. Sta rastlini tudi v homeopatskih zdravilih?
 
V homeopatiji se Sambucus (bezeg) uporablja pri napadih kašlja s potenjem in pri zamašenih nosovih dojenčkov, ki imajo zato težave pri sesanju. Dobro je tudi homeopatsko zdravilo, narejeno iz lipe, Tilia, in sicer pri kašlju, ki nastane zaradi žgečkanja v grlu, spremlja pa ga močno potenje med spanjem. Naveden je le del simptomov, ki so sicer značilni za zdravili in sestavljajo njihovo sliko.
 
Kaj pa vsem poznana kamilica?
 
V zdravilih za lajšanje simptomov pri prehladu ali gripi je ni. Iz nje pa je izdelano zdravilo, ki dojenčkom olajša težave ob izraščanju zob, pomaga lahko tudi pri kolikah.
 
So stranski, neželeni učinki ob uživanju homeopatskih zdravil možni?
 
Stranski učinki se po kratkotrajnem jemanju ne pojavijo, mogoč pa je odziv na zdravilo, kar pomeni, da lahko na začetku homeopatskega zdravljenja pričakujemo poslabšanje, a mu sledi izboljšanje.
 
Kakšen je postopek priprave homeopatskih zdravil?
 
Homeopatska zdravila, nekatera so v svoji osnovi toksična, so pripravljena po posebnem postopku večkratnega redčenja in pretresanja, ki se imenuje potenciranje in izniči njihovo toksičnost. Različne stopnje redčenja in pretresanja vodijo do različnih potenc zdravil. Izhodiščno snov, »zdravilo«, redčijo (skala 1:10 oziroma 1:100, kar pomeni en del osnovne substance na devet oziroma 99 delov topila, kot topilo se uporablja voda ali alkohol) in pri vsakem redčenju močno pretresajo (potencira oziroma dinamizira). Od tako dobljene razredčine se vzame en del in se ga znova redči z devetimi oziroma 99 deli topila. Vsaki stopnji redčenja sledi pretresanje. Substance, ki so razredčene v razmerju 1:10, imajo poleg imena črko D in številko, ki pomeni stopnjo redčenja. Črka C pomeni redčenje v razmerju 1:100. Pri višjih razredčenjih, C12 oziroma D24, v topilu ni mogoče dokazati niti molekule osnovne substance. Očitki uradne znanosti so usmerjeni predvsem proti zdravilom višjih razredčin, saj njihovega terapevtskega učinka ni mogoče razložiti.
 
Ali je sočasno uživanje zdravil uradne medicine lahko nevarno?
 
Nikakor ne, vendar pa obstajajo pripravki, ki zavirajo delovanje homeopatskih zdravil. To so vsi, ki vsebujejo mentol in kamilice. Bolnik naj bi se jih med zdravljenjem s homeopatijo izogibal. V homeopatiji ni starostnih omejitev, zdravimo lahko tudi živali.

Kakšna je cena zdravil v tujini?
 
Po podatkih iz študij o zdravljenju s homeopatijo, narejenih v tujini, so cenejša od zdravil uradne medicine.
 
Homeopatija razume zdravje kot nekakšno ravnotežje …
 
Homeopatija vidi zdravje kot dinamičen proces, ki poskuša zagotoviti organizmu stanje optimalnega ravnotežja. Ta koncept predvideva samoregulatorne mehanizme, ki varujejo pred neravnotežjem. Bolezen pomeni intenzivni poskus postavljanja ravnotežja, ki se je podrlo zaradi fizičnih, bioloških ali čustvenih dejavnikov. S homeopatskim zdravilom naj bi v organizmu inducirali proces reorganizacije vitalnih funkcij s stimulacijo mehanizmov samoregulacije. To lahko pomeni popolno ozdravitev pri funkcionalnih motnjah oziroma delno ozdravitev ali olajšanje pri strukturnih spremembah.
 
Uradna medicina še vedno dvomi o njej. Zakaj?
 
Očita ji, da ni znanstveno utemeljena oziroma dokazana. V zadnjem času je v homeopatiji vse več dobro zasnovanih in izpeljanih študij, ki pa zaradi specifičnosti svoje metode ne morejo potekati enako kot študije uradne medicine. Randomizirane dvojno slepe študije se lahko izpeljejo le za posamezna obolenja. Sicer pa je treba upoštevati glavni princip homeopatije, ki je individualna metoda, zato morajo biti tudi študije drugače zastavljene.
 
Nekateri upajo, da bi se uradna medicina in homeopatija povezali tudi pri nas, saj sta učinkoviti.

Tudi jaz sem optimistična, saj mislim, da bi povezovanje koristilo bolnikom, verjetno pa bi se, glede na izkušnje v tujini, tudi stroški zdravljenja zmanjšali.
 
Naj bi bil homeopat v Sloveniji najprej zdravnik s končano medicinsko fakulteto?
 
Tako je v večini evropskih držav; nekatere imajo vse zelo dosledno urejeno, drugje pa se lahko s homeopatijo ukvarjajo tudi laiki s primerno izobrazbo. V sosednji Avstriji ima dovoljenje le zdravnik, ki ima opravljeno dodatno izobraževanje iz homeopatije; licenco podeljuje avstrijska zdravniška zbornica. V Italiji se lahko poleg zdravnikov ukvarjajo s homeopatijo tudi laiki, ki so se ustrezno izobraževali. Slovensko homeopatsko društvo, ki združuje farmacevte, veterinarje, stomatologe in zdravnike, si prizadeva, da bi bila pri nas uradno priznana metoda zdravljenja. Zato se posvečamo izobraževanju svojih članov v skladu s priporočili in načrtom izobraževanja Evropskega komiteja za homeopatijo.
 
Vir:
DELO, Priloga Ona, 30. november 2004, Aleksandra Vidrih: Homeopata zanima, kaj sproži kašelj
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih