HOMEOPATIJA, ODDAJA O ZNANOSTI

17.10.2013 00:00
Novinarka TV Slovenije Anja Čuček je za četrtkovo oddajo Dobra ura z Boštjanom pripravila prispevek o homeopatiji. Poudarila je, da znanost ne more dokazati, da gre pri homeopatiji le za placebo učinek. Slovenija pa je edina država članica EU, ki zdravniku, ki zdravi s homeopatskimi zdravili, licenco odvzame.

Voditelj oddaje Boštjan Klun se je v studiu o učinkih placeba pogovarjal s prof. dr. Majo Bresjanac, dr. med. (Inštitut za patološko fiziologijo Medicinska fakulteta, Univerza v Ljubljani) in s prof. dr. Samom Kreftom, mag. farm. (Fakulteta za farmacijo, Univerza v Ljubljani).
 
Novinarka Anja Čuček je za oddajo Dobra ura z Boštjanom pripravila daljši prispevek o zdravljenju s homeopatijo v humani in veterinarski medicini ter o zdravljenju rastlin. V oddaji sta o homeopatskem zdravljenju spregovorila Irena Gorišek, dr. med., predsednica Slovenskega homeopatskega društva in Jošt Klemenc, dr. med. Na vprašanje novinarke, kako zdravniki homeopati vedo, da homeopatska zdravila delujejo, če se tega ne da dokazati, je Irena Gorišek odgovorila: »to, da bi Evropska farmakopeja predpisovala izdelovanje placeba, bi bil nesmisel«.
 
O zdravljenju živali pa se je novinarka pogovarjala z Markom Nabergojem, dr. vet. med. iz Slovenskega veterinarskega homeopatskega društva, ki je med drugim poudaril, da lahko homeopatsko zdravijo živali le veterinarji z dodatnim znanjem iz homeopatije.
 
Novinarka Anja Čuček je ob koncu prispevka dejala, da znanost ne more dokazati, da gre pri homeopatiji le za placebo učinek. Slovenija pa je edina država članica EU, ki zdravniku, ki zdravi s homeopatskimi zdravili, licenco odvzame (op. homeopatska zdravila so edina zdravila za uporabo v humani medicini, ki jih zdravnik z licenco v Sloveniji ne sme predpisati, saj mu v skladu z Zakonom o zdravniški službi grozi odvzem licence).
 
Vir:
TV Slovenija, 17. oktober 2013, Dobra ura z Boštjanom, izobraževalno-svetovalna oddaja

TV Slovenija, 17. oktober 2013, Anja Čuček: Homeopatija, oddaja o znanosti