PRAVILNIK O HOMEOPATSKIH ZDRAVILIH ZA UPORABO V HUMANI MEDICINI

03.10.2008 00:00
Na podlagi Zakona o zdravilih je bil danes v Uradnem listu objavljen Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 94/2008). Veljati bo začel 18. oktobra 2008.
Na podlagi 14. člena in v zvezi z 11., 72., 79., 82. in 88. členom Zakona o zdravilih (Uradni list RS, št. 31/2006 in 45/2008) je ministrica za zdravje izdala Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini.
 
V skladu s prvim odstavkom 5. člena pravilnika smejo homeopatska zdravila za uporabo v humani medicini predpisovati le osebe, ki imajo diplomo medicinske fakultete in pridobljena znanja iz homeopatije, v skladu z zakonom, ki ureja izvajanje homeopatskega zdravljenja.
 
V skladu z drugim odstavkom 5. člena se homeopatska zdravila izdajajo le v lekarnah. Pooblaščena oseba za izdajanje homeopatskih zdravil, magistralnih homeopatskih pripravkov in galenskih homeopatskih izdelkov je magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji iz homeopatije.
 
Magister farmacije, ki je zdravstveni delavec, lahko samo v lekarni svetuje pri izdaji homeopatskega zdravila.
 
Slovenska posebnost ali bolje rečeno absurd pa je, da zdravnik, ki je zdravstveni delavec in edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, v skladu z določbami zakona o zdravniški službi, ki so bile v Državnem zboru sprejete po nujnem postopku 30. maja 2008 (Uradni list RS, št. 58/2008) ne sme svetovati ali predpisati homeopatskega zdravila oz. zdraviti s homeopatijo, saj mu grozi odvzem licence za samostojno opravljanje zdravniške službe.
 
Vir:
Pravilnik o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini (Uradni list RS, št. 94/2008)