NOVA STRATEGIJA WHO ZA TRADICIONALNO MEDICINO: 2014-2023

28.10.2013 00:00
Na srečanju visokih predstavnikov Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) in držav članic, so danes, 28. oktobra 2013, v Macau predstavili novo Strategijo WHO za tradicionalno medicino: 2014-2023. WHO ugotavlja, da uporaba nekonvencionalnih metod zdravljenja v razvitih državah strmo narašča, zato želi državam članicam pomagati pri vključitvi teh metod v nacionalne zdravstvene sisteme.

Dr. Margaret Chan, generalna direktorica WHO, je v uvodnem govoru v Macau poudarila vse večji pomen tradicionalne medicine v današnjem svetu, zato je Svetovna zdravstvena organizacija pripravila novo strategijo za naslednje desetletje (WHO Traditional Medicine Strategy: 2014-2023) in s tem nadgradila prvo strategijo iz leta 2002 (WHO Traditional Medicine Strategy 2002-2005).
 
Tradicionalna medicina se uspešno uporablja že več tisoč let, vendar je bila njena vloga in pomen v primarni zdravstveni dejavnosti prvič omenjena šele septembra 1978 v Deklaraciji iz Alma-Ate, ki sta jo sprejela WHO in UNICEF. Prva strategija WHO za tradicionalno, komplementarno in alternativno medicino za obdobje 2002-2005 je bila izdana februarja 2002. Prvi kongres tradicionalne medicine je Svetovna zdravstvena organizacija organizirala od 7. do 9. novembra 2008 v Pekingu z namenom, da bi državam članicam pomagala pri ocenitvi vloge tradicionalne, komplementarne in alternativne medicine v primarni zdravstveni dejavnosti in pri vključitvi le-te v nacionalne zdravstvene sisteme. Dr. Margaret Chan je v svojem govoru v Pekingu poudarila, »The two systems of traditional and western medicine need not clash. Within the context of primary health care, they can blend together in a beneficial harmony, using the best features of each system, and compensating for certain weaknesses in each
 
WHO ugotavlja, da uporaba nekonvencionalnih metod zdravljenja v razvitih državah strmo narašča, zato želi državam članicam pomagati pri vključitvi teh metod zdravljenja v nacionalne zdravstvene sisteme. Številne raziskovalne ustanove (WHO Collaborating Centres for Traditional Medicine) po vsem svetu raziskujejo različne aspekte tradicionalne medicine. WHO je sprejela številne resolucije in izdala različne publikacije.
 
Svetovna zdravstvena organizacija homeopatijo uvršča med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja na svetu (op. tradicionalna kitajska medicina, tradicionalna indijska medicina, arabska medicina unani, homeopatija, kiropraktika).
 
Vir:
WHO Traditional Medicine Strategy: 2014-2023
Global Health Histories Seminar on Traditional Medicine, 13 March 2013, WHO/HQ (predavanje dr. Zhang Qi)

WHO Traditional and Complementary Medicine