NEMŠKI ZDRAVNIK: V SLOVENIJI SEM PRISILJEN DELATI NA ROBU ZAKONITOSTI

09.05.2014 00:00
V Sloveniji zdravnikom z licenco ni dovoljeno uporabljati alternativnih metod zdravljenja. To bi se zaradi samoprijave nemškega zdravnika homeopata lahko spremenilo.
Na spletnem portalu Siol.net je novinarka Barbara Grm objavila prispevek z naslovom Nemški zdravnik: v Sloveniji sem prisiljen delati na robu zakonitosti, ki ga v nadaljevanju objavljamo.
 
Nemški zdravnik homeopat Joachim Gross iz Kopra se je zaradi svoje dvojne prakse sam prijavil zdravniški zbornici. To je sprožilo resno razpravo, ki bi lahko pripeljala do tega, da bi homeopatijo in druge alternativne metode zdravljenja morda kmalu lahko opravljali tudi zdravniki, poroča Delo.
 
"Slovenija je edini otok v Evropi, ki zdravnikom prepoveduje homeopatijo"
 
"Sem Nemec in hočem, da so stvari urejene. Ne morem več prenašati, da sem v slovenskih pravnih okvirih, ki niso usklajeni z evropskimi, prisiljen delati na robu zakonitosti. Slovenija je edini otok v Evropi, ki zdravnikom prepoveduje homeopatijo," je Gross povedal za Delo.
 
Gross dopoldne dela kot specialist za medicino dela, prometa in športa v ordinaciji piranskega župana Petra Bossmana, popoldne v svoji homeopatski ambulanti v Kopru, teden dni na mesec pa v Nemčiji.
 
"Na njegovem primeru se bo zbornica odločila, kako naprej," je povedal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.
 
Dvojna praksa, odvzeta licenca
 
Uporaba alternativnih metod zdravljenja v Sloveniji zdravnikom ni dovoljena. Če bi opravljali dvojno prakso, bi jim zdravniška zbornica lahko odvzela licenco za opravljanje zdravniškega poklica.
 
Tak postopek je zbornica izpeljala leta 2011 proti zdravnici Katarini Glas, ki jo je prijavila pacientka. Zdravnica se je odrekla homeopatiji, da je lahko ostala zdravnica.
 
Vir:
SIOL, 9. maj 2014, Barbara Grm: Nemški zdravnik: v Sloveniji sem prisiljen delati na robu zakonitosti