ZDRAVNIKI HOMEOPATI TRD OREH ZA ZDRAVNIŠKO ZBORNICO

21.09.2014 00:00
Slovenija je edina država v Evropski uniji, kjer zdravnikom, ki se želijo ukvarjati z metodami komplementarne medicine, na primer s homeopatijo, odvzamejo zdravniško licenco. S tem vprašanjem se po samoprijavi zdravnika homeopata zdaj ukvarjajo v Zdravniški zbornici.

Novinarka Helena Lovinčič je za nedeljsko oddajo Dogodki in odmevi pripravila prispevek Zdravniki homeopati trd oreh za Zdravniško zbornico.
 
Novinarka Lovinčič v prispevku pravi, da se več kot sto zdravnikov ukvarja z različnimi metodami komplementarne medicine. Nedavni primer samoprijave zdravnika homeopata pa je spodbudil prvo resno razpravo v zdravniški zbornici o tem, kako to končno urediti.
 
Prof. dr. Danica Rotar Pavlič, predsednica Odbora za pravno etična vprašanja pri Zdravniški zbornici Slovenije je poudarila, da se bo treba opredeliti predvsem do odvzema licence zdravnikom homeopatom, skratka nameravajo doreči, kako naprej in pri tem bodo sledili evropski praksi.
 
Pavličeva je še dodala, da Razred za medicinske vede Slovenske akademije znanosti in umetnosti meni, da ni dovolj dokazov o učinkovitosti metod komplementarne medicine. Komisija RS za medicinsko etiko pa meni, da je najustreznejši izraz za to dejavnost, ki mora potekati izven redne medicine, v besedi zdravilec, ki je tudi dobra slovenska beseda.
 
Novinarka Helena Lovinčič v zaključku prispevka pravi, »ne glede na to kakšna so stališča o učinkovitosti, dejstvo je, da so stroški za homeopatsko zdravljenje, denimo v Švici, Belgiji, Franciji in Veliki Britaniji celo kriti iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Nesmiselno je tudi, da farmacevt lahko izda homeopatsko zdravilo, nimamo pa nikogar, ki bi ga bolniku predpisal. Pogled v zgodovino pove, da smo Slovenci že imeli ugledne zdravnike homeopate pred dvesto leti.

 

Se bo ta doslej pretrdi oreh strl, bo znano na prihodnji skupščini zbornice.«
 
Vir:
Radio Slovenija 1, 21. september 2014, oddaja Dogodki in odmevi ob 15:30, Helena Lovinčič: Zdravniki homeopati trd oreh za Zdravniško zbornico