HOMEOPATSKA ZDRAVILA

01.11.2015 00:00
V reviji Vzajemnost na vprašanja s področja pacientovih pravic odgovarja mag. Boštjan J. Turk. V novembrski številki revije je bralko zanimalo, ali je homeopatija v Sloveniji že zakonita dejavnost, ali lahko pacienti v slovenskih lekarnah dobijo homeopatsko zdravilo in, ali obstaja možnost, da bo stroške teh zdravil kdaj krilo zdravstveno zavarovanje.
V nadaljevanju povzemamo le del odgovora mag. Boštjana J. Turka, celoten odgovor pa si lahko preberete v tiskani izdaji novembrske številke revije Vzajemnost:

"Homeopatija je v Sloveniji zakonita, čeprav je nerazumno »degradirana« le na raven zdravilske dejavnosti, in to kljub njeni mednarodno dokazljivi znanstvenosti in koristnosti. V skladu s standardno klasifikacijo dejavnosti je namreč uvrščena v oddelek zdravstvo oziroma v pododdelek »alternativne oblike zdravljenja«. Tudi poklic homeopat oz. homeopatinja je uvrščen v standardno klasifikacijo poklicev. Na zakonski ravni homeopatijo ureja zakon o zdravilski dejavnosti in je torej uvrščena med zakonite zdravilske prakse. Vendar pa homeopatije ne more izvajati vsak, ampak le oseba, ki ima diplomo medicinske fakultete, pridobljena znanja iz homeopatije (…).

Homeopatska zdravila lahko prav tako dobite na povsem zakonit način, saj gre za zdravila, ki so v skladu z zakonom o zdravilih lahko uporabljena tudi v humani medicini. Vendar pa jih za zdaj lahko izdaja le magister farmacije z opravljenim strokovnim izpitom in dodatnimi znanji s področja homeopatije v lekarni, ne pa tudi zdravnik.

Še do nedavnega je celo veljalo, da zdravniku, ki se ukvarja s homeopatijo, grozi odvzem licence, a se je zadnje čase stališče Zdravniške zbornice v zvezi s tem spreme¬nilo. Obstajajo namreč indici, da bodo v prihodnje tudi zdravniki lahko opravljali homeopatsko dejavnost, prav tako pa bodo lahko predpisovali homeopatska zdravila.

Upoštevajoč finančni in likvidnostni položaj v našem zdravstvu, pa se bojim, da bodo homeopatska zdravila še precej časa dostopna le samoplačniško in jih ne bo krila zdravstvena blagajna."

Vir:
Vzajemnost, november 2015 (str. 57), mag. Boštjan J. Turk: Homeopatska zdravila