POSLANSKO VPRAŠANJE O UREDITVI HOMEOPATIJE ZA ZDRAVNIKE

18.09.2017 00:15

Poslanec mag. Marko Pogačnik je 18. septembra 2017 na 33. redni seji Državnega zbora ministrici za zdravje Milojki Kolar Celarc postavil ustno poslansko vprašanje v zvezi z ureditvijo homeopatije.

 

Ministrica Kolar Celarc je odgovorila, da bodo izhodišča zakona o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije objavljena na spletni strani ministrstva še to jesen in na podlagi zbranih pripomb se bo pripravil nov celovit zakon, ki bo uredil to področje za zdravnike. Poudarila je, da bo v tem zakonu celovito urejeno tudi področje homeopatije, in sicer po zgledu, tako kot je to urejeno v drugih evropskih državah, in sicer tako, da jo lahko izvajajo samo zdravniki z dodatnimi znanji in usposabljanji iz homeopatije.

V nadaljevanju je zapis ustnega poslanskega vprašanja mag. Marka Pogačnika in odgovor ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc:

 

»Mag. Marko Pogačnik (PS SDS): Spoštovani predsedujoči, hvala za besedo.


Spoštovana ministrica, želel bi vam zastaviti naslednje vprašanje, in sicer kdaj boste v Državni zbor poslali spremembe in dopolnitve zakona o zdravilstvu, ki bo urejal področje homeopatije in bo Slovenija imela primerljivo zakonodajo z drugimi državami Evropske unije na področju homeopatije in njenega nadzora.

 

Treba je poudariti, da je Zdravniška zbornica Slovenije že leta 2014 sprejela sklep, kjer predlaga Ministrstvu za zdravje, da se predpisi spremenijo tako, da se zdravnikom, ki se ukvarjajo s homeopatsko dejavnostjo samo zaradi tega, licenca ne odvzame. Sem prepričan, da je bil to zgodovinski sklep, in sicer glasovanje je bilo s 40 glasovi za in z 18 proti. Zanima me, kdaj boste v Državni zbor poslali spremembo Zakona o zdravilstvu (op. Zakona o zdravniški službi), ki bo pač omogočil tistim zdravnikom, ki zdravijo s pomočjo homeopatije, enake pogoje, kot jih imajo primerljive države Evropske unije.

 

Zdaj glede na to, da je od sklepa zdravniške zbornice minilo že skoraj 3 leta, pričakujem, bi rekel, dokaj konkreten odgovor z vaše strani.

 

Podpredsednik Matjaž Nemec: Gospa ministrica izvolite, imate besedo.

 

Milojka Kolar Celarc: Lepo pozdravljeni, spoštovani gospod podpredsednik! Spoštovane poslanke, poslanci, spoštovani gospod mag. Marko Pogačnik.

 

Kot veste, je homeopatija zdravilski sistem, ki ga lahko izvajajo zdravilci in je opredeljena sedaj v Zakonu o zdravilstvu. Homeopatijo na splošno v drugih državah Evropske unije opredeljujejo kot samostojen, celosten sistem zdravljenja, ki pa je zelo jasno definiran in ima jasno strukturo in tudi jasna pravila delovanja. Temelji na v praksi potrjenem načelu zdravljenja podobnega s podobnim in na preizkusih zdravil na zdravih prostovoljcih.

 

Naša zakonodaja določa, da lahko homeopatijo izvajajo samo tisti, ki so končali medicinsko fakulteto, torej zdravniki.


Ureditve homeopatije v državah EU so zelo različne. V Avstriji tako na primer, jo lahko izvajajo zgolj zdravniki in še to samo s posebnim usposabljanjem, ki ga določi zdravniška zbornica. Na Ministrstvu za finance se zavedamo pomembnosti ureditve tega področja, zaradi tega smo uvrstili to tudi v naš nacionalni program zdravstvenega varstva 2016-2025, skupaj z Družbo zdravja. V nacionalnem planu je predvideno, da bomo pripravili nov predlog zakona in ga predložili Državnemu zboru leta 2018.

 

Treba pa je povedati, da so bile razprave o homeopatiji v Sloveniji zelo dolge, da je zelo dolgo tudi trajala, da je končno zdravniška zbornica sprejela ustrezne sklepe, povezane s homeopatijo. Zaradi tega smo mi že pred časom na ministrstvu oblikovali delovno skupino, ki pripravlja evropsko primerljiv predpis, ki pa bo širši in bo določal dopolnilne, tradicionalne in alternativne oblike, diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, v katerem bo urejena tudi homeopatija. Naj povem, da je to široka delovna skupina, v kateri so tako predstavniki zdravniške zbornice, predstavniki zdravniškega društva, predstavniki Slovenskega homeopatskega društva in pa predstavniki združenja za integrativno medicino. Torej, kot radi rečete, v bistvu je stroka tista v tej delovni skupini, ki je pregledala vse rešitve v Evropi in je že pripravila izhodišča zakona.

 

Ta zakon se bo imenoval zakon o dopolnilnih, tradicionalnih in alternativnih oblikah diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije za zdravstveno varstvo in v tem zakonu bo celovito urejeno tudi področje homeopatije, in sicer po zgledu, tako kot je to urejeno v drugih evropskih državah, in sicer tako, da jo lahko izvajajo samo zdravniki z dodatnimi znanji in usposabljanji iz homeopatije.

 

Izhodišča bodo objavljena na spletni strani ministrstva še to jesen in na podlagi zbranih pripomb se bo pripravil nov celovit zakon, ki bo urejal to področje.

 

Podpredsednik Matjaž Nemec: Mag. Marko Pogačnik, imate besedo, da zahtevate dopolnitev odgovora. Izvolite.

 

Mag. Marko Pogačnik (PS SDS): Ja, spoštovani predsedujoči, hvala še enkrat!

 

Glejte, spoštovana ministrica … Ta vaš odgovor je še en dokaz, da prejšnji teden nisem naredil napake, ko sem glasoval za vašo razrešitev. Kot prvo, niste tukaj, da razlagate, kaj je homeopatija, ampak sem vas konkretno vprašal, kdaj boste naredili spremembo Zakona o zdravilstvu.

 

Vmes ste omenili, da ste ministrica za finance, da ste ministrstvo za finance nekaj povedali. Zdaj mogoče je to lapsus, ampak to je en dokaz, da ste verjetno ena najbolj zbeganih ministric v tej vladi.

 

In spoštovana ministrica, jaz sem vam enako vprašanje dal 23. marca 2016 in v tem odgovoru, spoštovana ministrica, ste rekli, da bo to urejeno v letu 2017. In isto ste govorili, delovna skupina ima že vse pripravljeno, samo čas je še, da se zadeva posreduje v Državni zbor. Kar ste spremenili pri tem vašem odgovoru je, da ste danes spremenili letnico, da ste rekli, da bo to leta 2018. Poglejte, predsednik Zdravniške zbornice, gospod Možina, je rekel, da se zakonodaja da urediti v enem popoldnevu. Prosim za odgovor.

 

Podpredsednik Matjaž Nemec: Spoštovana gospa ministrica, izvolite, imate besedo za dopolnitev odgovora.

 

Milojka Kolar Celarc: Hvala za besedo in dopolnilni odgovor.

 

Ta Državni zbor je sprejel strateški dokument, kjer so točno napisane naloge ministrstva, aktivnosti, kdaj, kaj so prioritete in kdaj bo kakšen zakon pripravljen. In to, kar sem navedla, je napisano, da bo to v letu 2018.

 

In ta ista zdravniška zbornica, oprostite, in njeni predstavniki in zdravniškega društva in vseh teh, ki sem navajala, so v delovni skupini, seveda spremenili koncept. Vi enostavno pravite oziroma prejšnji predsednik zdravniške zbornice, da je stvar enega tedna. Ja, žal to ni stvar enega tedna, ker celotno področje ni urejeno.

 

Bi bilo mogoče pa dobro, da povprašate, koliko let je potrebovala zdravniška zbornica, da je prišla do tega sklepa, mislim, da je bilo to decembra, po številnih razpravah, da je potem ugotovila, da je potrebno homeopatijo tudi sistemsko urediti.

 

In prav ta delovna skupina, v kateri so predstavniki zdravniške zbornice, zdravniškega društva, združenja za integrativno medicino, homeopatskega društva, je ugotovila, da z enostavnimi spremembami Zakona o zdravilstvu tega področja ni možno urediti. In zaradi tega je pripravila izhodišča, kjer bo celotno to področje, povedala sem že, kako se bo imenoval ta zakon, v kratkem bodo objavljena izhodišča, ki so bila znotraj te skupine in ministrstva usklajena in bo dana možnost širše javne razprave in vsem akterjem, da dajo pripombe in na osnovi tega bo pripravljen zakon. Ni pa to bila nikoli prva prioriteta Ministrstva za zdravje.

 

Podpredsednik Primož Hainz: Mag. Marko Pogačnik, imate besedo za postopkovni predlog. Izvolite.

 

Mag. Marko Pogačnik (PS SDS): Hvala, spoštovani predsedujoči.

 

V skladu s Poslovnikom predlagam, da se opravi javna razprava na to temo. Uvodoma, spoštovana ministrica, vi ste tukaj za to, da odgovarjate poslankam in poslancem, ne da vas podučujete.

 

Zdaj vam bom pa prebral vaš odgovor iz leta 2016, 23. marca. »V skladu z našo resolucijo in prednostnimi nalogami pa bo sprejetje tega zakona v skladu s tem planom predvideno za leto 2017.« To so bile vaše besede. Zdaj smo že na koncu leta 2017 in tega ni in se sklicujete, bi rekel, ne vem na kakšne delovne skupine, ki ste jih omenjali že marca 2016.

 

Vi ste tudi na 4. redni seji Državnega zbora dne 26. januarja 2015 pozdravili predlog skupščine zdravniške zbornice, naj se ustrezna zakonodaja spremeni tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatsko dejavnostjo ne bo razlog za odvzem licence zdravnikom. In napovedali ste tudi, da bo ministrstvo upoštevalo predlog zbornice in pripravilo spremembe. Zdaj od tega sklepa zbornice je že približno tri leta in niste naredili še nič.

 

Bi pa po mojem vedenju zato bilo treba spremeniti samo tri odstavke oziroma tri člene, Zakon o zdravilstvu (opomba: Zakona o zdravniški službi) in sicer, da se v 34. členu zakona črta drugi odstavek, ter da se v 37. členu črta četrti odstavek, in da se v 81. členu črta 5. točka. To pomeni trije členi so potrebni za spremembo. In vi za to potrebujete zdaj po vašem vedenju, spoštovana ministrica, štiri leta. Zdaj ste tukaj rekla 2018, da bo to spremenjeno.

 

Dajte si prebrati kakšen magnetogram za nazaj. 130 zaposlenih, ste takrat rekli, da se ukvarja s tem področjem in ne morete narediti. In tukaj predsednik Zdravniške zbornice pravi, da se da ta sprememba narediti v enem popoldnevu. Vi rabite pa zdaj, po vašem, štiri leta.

 

Dajte razmisliti o odstopu, da ne bo še kakšne interpelacije, kajti jaz sem, ne izključujem no, da do konca mandata boste še enkrat tukaj interpelirani, kajti vidi se, spoštovana ministrica, da ne opravljate svojega dela. In jaz sem prepričan, da ne verjamete niti več sama sebi, kajti na vse te vaše izjave, ko jih lahko preberemo iz magnetograma, se vidi, da, bi rekel, ne vem, ne ve, kaj dela vaša leva, kaj dela vaša desna roka.

 

Podpredsednik Matjaž Nemec: O vašem predlogu bo Državni zbor odločil v torek, 26. 9., v okviru glasovanj.«

 

Vir:

Zapis 33. redne seje Državnega zbora z dne 18. septembra 2017

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih