HOMEOPATIJA DA ALI NE

25.05.2012 00:00

Poslanec Janez Vasle, dr. med. je na spletni strani NSi v rubriki Komentar tedna objavil prispevek o homeopatiji.

"Pred sabo imam zdravniško glasilo ISIS. V njem je članek o alternativni medicini, ki govori o različnih metodah zdravljenja, ki jih prištevajo med komplementarne, pomožne, manipulativne, duhovno utemeljene, energetsko utemeljene. Tako jih poimenuje tudi slovenski zakon o zdravilstvu.

 
Sam bi se omejil predvsem na homeopatijo, za katere priznanje se zavzemajo člani Slovenskega homeopatskega društva in da bi le ta postala del redne zdravstvene dejavnosti.
 
V času ministrovanja prof dr. Kebra v letih 2002-2004 je bil ustrezen predlog zakona že pripravljen, vendar je z zamenjavo oblasti obtičal v predalu. Kot zdravstvena dejavnost je bila priznana delno le akupunktura. Vse ostalo je bilo uvrščeno v zakon o zdravilstvu. V Evropski uniji se homeopatija izvaja kot samostojna zdravstvena dejavnost ali kot specializacija, razen v Sloveniji in do nedavna v Albaniji (pa nič več), kjer jo ocenjujemo kot neznanstveno in pri tem zanikamo 200 letne izkušnje, ki potrjujejo učinkovitost tovrstnega zdravljenja na različnih področjih. V lekarnah je homeopatija z zakonom priznana tudi pri nas, tudi ta zdravila lahko izdaja le farmacevt, zdravniki pa tega ne smejo predpisovati, kar ustvarja svojevrsten nesmisel, saj je za predpisovanje zdravil pooblaščen le zdravnik. Če pa le napiše tako zdravilo oziroma zdravi s homeopatijo, ga v Sloveniji čaka odvzem licence. Je pa to v nasprotju z različnimi mednarodnimi konvencijami.
 
V Avstriji se je njihova zdravniška zbornica odločno postavila v bran homeopatiji ob nedavnih napadih na homeopatijo. Društvo je sredi lanskega leta ponovno pozvalo vlado naj že končno pripravi ustrezno zakonodajo v skladu s pravili po svetu, iti v smer dialoga, priznavanja raznolikosti in iskanja stroškovno učinkovitih metod diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, kar posebej v času krize, ki jo doživljamo nikakor ni zanemarljivo. Zdravniki homeopati imajo dodatna znanja za uporabo tega načina zdravljenja in bi prav lahko sobivali z »uradno« medicino v dobro bolnikov brez stigmatizacij in zastraševanja s kaznovanjem in odvzemom licence.
 
Toliko za začetek , če pa bo ta zapis sprožil zanimanje med bralci, bomo razprave lahko poglobili, pritegnili tudi kompetentne ljudi in morda lahko vplivali na ustrezne postopke."

 

Vir:

Spletna stran NSi, 25. maj 2012, Janez Vasle: Homeopatija DA ali NE