SVETOVNI DAN HOMEOPATIJE: ZAUPALO NAJ BI JI VEČ KOT 100 MILIJONOV EVROPEJCEV

10.04.2010 00:00
Danes je svetovni dan homeopatije. Po podatkih Evropske komisije naj bi se v Evropi na ta način zdravilo več kot 22 odstotkov oz. več kot 100 milijonov ljudi. Svetovna zdravstvena organizacija pa je homeopatijo uvrstila med prvih pet najpogosteje izbranih nekonvencionalnih metod zdravljenja v svetu.
Na današnji dan leta 1755 se je v saškem mestu Meissen rodil utemeljitelj homeopatije dr. Samuel Hahnemann. Homeopatija ima v Sloveniji skoraj 200-letno tradicijo, ki pa je bila prekinjena po drugi svetovni vojni.
 
Homeopatija je varna in učinkovita metoda zdravljenja. Poleg tega pa je cenovno ugodnejša od zdravljenja s konvencionalnimi zdravili. Homeopatija je v državah članicah Evropske unije, razen v Sloveniji, del zdravstvene dejavnosti, ki jo izvajajo zdravniki.
 
Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek je na nedavnem mednarodnem simpoziju o homeopatiji v Ljubljani opozorila, da so v Sloveniji zakonske omejitve pri izvajanju homeopatije. Veljavni zakon o zdravniški službi zdravniku ne dovoljuje zdravljenja s homeopatijo oz. za takšno zdravljenje predvideva sankcijo odvzema licence. Po drugi strani pa zakon o zdravilstvu dovoljuje zdravljenje s homeopatijo le osebam, ki imajo diplomo medicinske fakultete in dodatna znanja iz homeopatije. 
 
Vir:
STA, 10. 4. 2010: Svetovni dan homeopatije: zaupalo naj bi ji več kot 100 milijonov Evropejcev
VEČER, 11. 4. 2010: Homeopatiji zaupa več kot 100 milijonov Evropejcev