similia similibus curentur

HOMEO(A)PATIJA

15.04.2011 00:00
Novinar Dušan Malovrh je v današnjih Slovenskih novicah komentiral prihod homeopatskih zdravil v slovenske lekarne in ugotovil, da se »za odločitev, da so po 66 letih slovenskim lekarnam spet dovolili prodajati homeopatska zdravila, lahko zahvalimo direktivi Evropskega parlamenta.«
»Slovenija je zelo počasna država. Normalno hitra pri urejanju zadev je le takrat, kadar dobi pospešek (v obliki palice) iz skupne nam Evropske unije ali (v obliki korenčka pod mizo) iz vplivnih domačih lobijev, tajkunskih mlakuž, še najraje strankarskih omrežij. Za odločitev, da so po 66 letih (!!!) lekarnam spet dovolili prodajati tudi homeopatska zdravila, arcnije torej, ki jih ne predpisuje pri nas še vedno edina zveličavna medicina, se lahko zahvalimo direktivi Evropskega parlamenta. Slovenija je potrebovala največ časa med članicami EU, bila je zadnja, ki je direktivo upoštevala.
 
Toda zapoznelo dovoljenje alternativcem ima kljub temu grdo, ne lepotno napako: zdravniki po homeopatski metodi še vedno ne smejo zdraviti ali predpisovati homeopatskih zdravil! To lahko počne le posebno izurjen farmacevt. Pravi specialec za pultom. Tudi glede tega smo poleg Švedov edini v EU.
 
No, šokantno edinstven je seveda tudi podatek, da je pri nas zaradi fatalne napake pri zdravljenju ostala brez licence le ena zdravnica. Uganili ste - homeopatinja. Slovenska država je še v marsičem vaški posebnež v najslabšem pomenu. Koliko časa, denimo, bomo še čakali na tako preprosto stvar, kot je finančna policija - vsaj zdela se nam je preprosta, če smo pokukali čez planke. Kdaj bo lahko odgovorna oseba potipala osemnajstletnega golobradca, ali mu je najnovejšega merdžota, s katerim se šopiri, kupil prebogati očka ali morda oddilani heroin.
 
In kdaj, recimo, bodo naši apatični politiki zmogli urediti nam, navadnim državljanom na prvi pogled tako nebolečo in ne­ škodljivo zadevo, kot je nabiranje tartufov, saj veste, okusnega istrskega zlata. Od leta 1994, ko so z uredbo o zavarovanju samoniklih gliv prepovedali nabiranje dragocenih gomoljev, se z nesmislom, ki je svetovna posebnost, bojujejo naši tartufo­-sledniki. Zaman. Itak«, zaključuje komentar novinar Dušan Malovrh.
 
Vir:
Slovenske novice, 15. april 2011, Dušan Malovrh: Homeo(a)patija