similia similibus curentur

PO HOMEOPATSKA ZDRAVILA POGOSTO V TUJINO

09.07.2012 00:00
Novinarka Andreja Lončar je preverila, kakšne so izkušnje lekarnarjev pri prodaji homeopatskih zdravil. V lekarnah kot glavni izziv navajajo zagotavljanje časa in zasebnosti kupcem.

Posebna priloga Financ je bila 9. julija 2012 posvečena homeopatiji. Novinarka Andreja Lončar je preverila, kakšne so izkušnje lekarnarjev pri prodaji homeopatskih zdravil.
 
Novinarka ugotavlja, da je »Slovenija edina država članica EU, kjer se zdravniku odvzame ali ne izda licenca za samostojno opravljanje zdravniške službe, če želi zdraviti bolnike tudi s homeopatijo ali katero drugo dopolnilno, tradicionalno ali alternativno metodo zdravljenja. Na drugi strani s homeopatijo uradno lahko zdravijo samo ljudje s končano medicinsko fakulteto.
 
V lekarnah kot glavni izziv pri prodaji homeopatskih zdravil navajajo zagotavljanje časa in zasebnosti kupcem. »Pri homeopatskem svetovanju je pacientu treba nameniti čas, ker so pomembni specifični individualni simptomi posameznika, ti pa pogosto niso neposredno povezani s težavo, zaradi katere pacient pride v lekarno,« pravijo v Lekarni Ljubljana. Dodajajo pa, daje homeopatsko zdravljenje v lekarni namenjeno predvsem akutnim težavam. Za kronične in bolj zapletene težave pa je potreben obisk zdravnika homeopata.
 
V Lekarnah Maribor opozarjajo tudi na skromno ponudbo homeopatskih zdravil v Sloveniji. »Tako zaradi nedostopnosti zdravila pri nas pacienta velikokrat žal napotimo v tujino,« pravijo.
 
Za lekarne so poseben izziv tudi tudi zakonsko predpisane zahteve, da lahko homeopatska zdravila predpisujejo le magistri farmacije, ki so opravili dodatno usposabljanje. »Izpit iz homeopatije je do sredine aprila 2012 opravilo 235 oseb. Izobraževanja pa potekajo kontinuirano glede na interes članic,« pravijo na Lekarniški zbornici Slovenije. Strokovno izpopolnjevanje iz homeopatije pred izpitom obsega 120 ur, po njem sledijo dodatna izpopolnjevanja.
 
V Lekarnah Maribor je za prodajo homeopatskih zdravil usposobljenih 11, v Lekarni Ljubljana pa 22 farmacevtov. »Naš cilj je, da bi v vsaki lekarni imeli enega usposobljenega homeopata,« pravijo v Ljubljani. V Lekarni Murgle imajo dva šolana farmacevta za homeopatijo. Pravijo, da to za zdaj zadostuje. »Oba se dodatno izobražujeta dvakrat na leto in sta dejavna v homeopatski sekciji lekarniške zbornice,« pojasnjujejo.
 

Vir:
Finance, 9. julij 2012, Andreja Lončar: Po homeopatska zdravila pogosto v tujino