similia similibus curentur

NOVINARSKA KONFERENCA PRED 14. EVROPSKIM ZDRAVSTVENIM FORUMOM GASTEIN

08.09.2011 00:00
Prof. Günther Leiner, dr. med. ustanovitelj in predsednik Evropskega zdravstvenega foruma Gastein je 8. septembra 2011 na novinarski konferenci pred 14. EHFG v Bruslju med drugim dejal, da bi moral »vsak zdravnik uporabljati celotno paleto možnosti, ki so na voljo«.

Prof. Günther Leiner, ustanovitelj in predsednik EHFG (European Health Forum Gastein), kot zdravnik meni, da je treba alternativne metode zdravljenja kombinirati z uradno medicino. Seveda ne tako, da bi hkrati omogočali razrast šarlatanstva. Na Kitajskem so recimo zdravniki alternativne (tradicionalne) medicine in zdravniki šolske medicine pod isto streho, tudi najbolj sodobne bolnišnice uporabljajo alternativne metode zdravljenja.
 
Prof. Leiner meni, da je homeopatija zelo pomembna metoda zdravljenja, precej zdravnikov uporablja tudi akupunkturo. Vsak zdravnik bi moral uporabljati celotno paleto možnosti, ki so na voljo („Als Arzt muss man auf dem gesamten Klavier der Medizin spielen“), je prepričan Leiner.
 
Na tiskovni konferenci je spregovoril tudi evropski poslanec Lojze Peterle, ki je opozoril na različen odnos držav članic do alternativne medicine in se zavzel za bolj enoten pristop. Homeopatija je recimo ponekod dovoljena oblika zdravljenja, ponekod pa zdravnik, ki jo uporabi, izgubi licenco (op. v Sloveniji).
 
Vir:
Tiroler Tageszeitung (APA), 9. september 2011: Viele OPs sind unnötig

Večer, 10. september 2011, Darja Kocbek: Preveč je nepotrebnih operacij in premalo preventive
Razgledi.net, 12. september 2011, Darja: Ko zdravniki operirajo, ker njim in bolnišnicam točke prinašajo več denarja 
Kleine Zeitung, 15. september 2011: 80 Prozent der Rückenoperationen "überflüssig" 
European Health Forum Gastein 2011