similia similibus curentur

NOV PRAVILNIK O HOMEOPATSKIH IZDELKIH

13.08.2004 00:00
V Uradnem listu Republike Slovenije št. 90/2004 je bil danes objavljen nov Pravilnik o homeopatskih izdelkih. Veljati bo začel 28. avgusta 2004. V novem pravilniku o homeopatskih izdelkih so se izognili določitvi predpisovalca homeopatskih zdravil.
Na podlagi 7. člena Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 101/99, 70/00, 7/02, 13/02-ZKrmi, 67/02 in 47/04-ZdZPZ) je minister za zdravje prof. dr. Dušan Keber izdal nov Pravilnik o homeopatskih izdelkih. Z dnem uveljavitve novega pravilnika bo prenehal veljati Pravilnik o homeopatskih izdelkih iz novembra 2001 (Uradni list RS, št. 96/01).
 
V novem pravilniku o homeopatskih izdelkih so se izognili določitvi predpisovalca homeopatskih zdravil, ki so zdravila za uporabo v humani medicini.
 
Ker ministrstvo za zdravje od leta 1992 na podlagi 59. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti, od leta 1999 na podlagi 119. člena Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih (op. »Določila o homeopatskih izdelkih se pričnejo izvajati v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 37/95, 8/96 in 90/99)«) in od leta 2001 na podlagi 42. člena Pravilnika o homeopatskih izdelkih (op. »uporabljati pa se začne v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti«) ni sprejelo ustreznih podzakonskih predpisov, s katerimi bi določili zdravnika kot edinega izvajalca homeopatskega zdravljenja oz. določilo zdravnika kot edinega predpisovalca homeopatskih zdravil, ki so zdravila za uporabo v humani medicini, Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke ni mogla izdati nobenega dovoljenja za promet s homeopatskim zdravilom.
 
Namesto, da bi ministrstvo za zdravje končno preseglo odklonilno stališče dela zdravništva do homeopatije kot zdravniške metode, in na podlagi 59. člena Zakona o zdravstveni dejavnosti sprejelo podzakonski predpis, ki bi uredil uporabo nekonvencionalnih oz. alternativnih oblik zdravljenja za zdravstvene delavce, se je raje odločilo za spremembo 119. člena Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih.
 
Državni zbor Republike Slovenije je 22. aprila 2004, le nekaj dni pred vstopom Slovenije v Evropsko unijo, po nujnem postopku na 43. izredni seji sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah določenih zakonov na področju zdravja (Uradni list RS, št. 47/2004). S tem zakonom so spremenili tudi 119. člen Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih: »Določbe o homeopatskih izdelkih se začnejo izvajati po tem, ko pristojni minister sprejme izvršilni predpis o homeopatskih izdelkih iz 7. člena tega zakona.«
 
Torej, za sprostitev trga za homeopatska zdravila je država zadnji hip pred vstopom v Evropsko unijo iz Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih raje umaknila vezavo na predhodno uzakonitev homeopatskega zdravljenja, kakor pa da bi to področje končno uredila in zdravnikom dovolila predpisovanje homeopatskih zdravil.
 
Trinajsti člen Direktive Evropskega parlamenta in Sveta št. 2001/83/ES namreč določa, da morajo države članice EU na svojem ozemlju dovoliti uporabo homeopatskih zdravil. Pri tem morajo zagotoviti, da se ta registrirajo ali pridobijo dovoljenje za promet, kar določa pravilnik iz 7. člena Zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih.
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih