similia similibus curentur

ZDRAVILA V ALTERNATIVNI MEDICINI – NOV PREDMET NA FAKULTETI ZA FARMACIJO

09.10.2007 00:00
Študenti farmacije imajo od letos na voljo nov študijski predmet Zdravila v alternativni medicini.

Na Fakulteti za farmacijo Univerze v Ljubljani so ugotovili, da diplomanti potrebujejo tudi znanja o homeopatiji, kitajski tradicionalni medicini, indijski tradicionalni medicini - ajurvedi, aromaterapiji in drugih zdravilih oz. izdelkih. Zato so se odločili, da jim bodo ta znanja ponudili že v okviru dodiplomskega študija.
 
Zdravila, ki se uporabljajo v alternativni medicini, so pri nas urejena v Zakonu o zdravilih, v Pravilniku o homeopatskih zdravilih za uporabo v humani medicini in v Pravilniku o tradicionalnih zdravilih rastlinskega izvora.
 
Pri izbirnem predmetu, ki ga bo vodil prof. dr. Samo Kreft, se bodo študenti lahko seznanili z evropskimi in slovenskimi zakonskimi ureditvami in definicijami alternativne medicine. Poleg tega se bodo seznanili tudi z razlikami med metodami, ki jih uporablja biomedicina oz. šolska medicina in metodami alternativne medicine.
 

Študenti medicine v okviru dodiplomskega študija zaenkrat še nimajo na voljo študijskega predmeta o komplementarni in alternativni medicini oz. o alternativnih oblikah zdravljenja.

 
Vir:
STA, TD/AM, 9. oktober 2007: Za študente farmacije tudi predmet Zdravila v alternativni medicini