similia similibus curentur

HITREJŠA OZDRAVITEV – BREZ ANTIBIOTIKOV

09.07.2012 00:00
Indijska raziskava je pokazala, da je homeopatija zelo uspešna pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa.

Novinarka Dela Tjaša Lampret v prispevku Hitrejša ozdravitev – brez antibiotikov piše:
 
»Akutno vnetje srednjega ušesa je med pogostejšimi okužbami najmlajših, ki jo do vstopa v osnovno šolo preboli večina otrok. Raziskava, ki so jo opravili v Indiji, je pokazala, da je pri zdravljenju tega vnetja homeopatija enako učinkovita kot zdravljenje z ustaljenimi medicinskimi metodami.
 
Izkazalo se je celo, da se je zdravstveno stanje otrok, ki so jih zdravili s pomočjo homeopatskih zdravil, izboljševalo hitreje kot pri otrocih, ki so jih zdravili z ustaljenimi medicinskimi metodami.
 
Raziskovalci regionalnega inštituta za homeopatijo (Regional Research Institute of Homeopathy) iz Jaipura so v študijo vključili 80 otrok. Polovico so jih zdravili z ustaljenimi medicinskimi metodami – z analgetiki, antipiretiki in s protivnetnimi zdravili, medtem ko so otroci, ki se na to zdravljenje niso odzvali, po treh dneh dobili antibiotike –, otrokom iz druge skupine pa so pomagali s homeopatskimi zdravili.
 
In kaj so pokazale ugotovitve po 21 dneh zdravljenja?
 
V konvencionalno zdravljeni skupini je ozdravelo vseh 40 otrok, vendar pa so morali vsem otrokom razen enemu (97,5 odstotka) predpisati antibiotike. V skupini malčkov, ki so jih zdravili s pomočjo homeopatije, so okužbo pozdravili pri 38 otrocih (95 odstotkov), medtem ko podatkov o zdravljenju dveh otrok (pet odstotkov) niso mogli uporabiti v končnih ugotovitvah.
 
V tej raziskavi pa je največ pozornosti požel podatek, da v skupini, ki so jo zdravili s homeopatskimi zdravili, uporaba antibiotikov sploh ni bila potrebna. Sicer pa so v tej skupini otrokom predpisali v povprečju po šest homeopatskih zdravil.
 
Ugotovitve študije, objavljene v reviji Homeopathy, dokazujejo uspešnost homeopatske obravnave pri akutnem vnetju srednjega ušesa, prilagojene vsakemu posameznemu bolniku in brez kakršnih koli stranskih učinkov. Pri tem velja omeniti najpomembnejši razliki v zdravljenju obeh skupin otrok glede na pristop k zdravljenju: simptomi vnetja so hitreje izginjali pri zdravljenju s homeopatijo, bistvena pa je tudi očitna razlika v uporabi antibiotikov.
 
To pa je v času, ko bakterije postajajo vse bolj odporne na zdravljenje z antibiotiki, nadvse pomemben podatek, vreden nadaljnjih raziskav. Aktualno ugotovitev bodo raziskovalci morali v prihodnje dokazati v še obsežnejših raziskavah.«
 
Vir:
DELO, 9. julij 2012, Tjaša Lampret: Hitrejša ozdravitev – brez antibiotikov

Sinha M.N. et al.: Randomized controlled pilot study to compare Homeopathy and Conventional therapy in Acute Otitis Media, Homeopathy, Volume 101, Issue 1 , Pages 5-12, January 2012