similia similibus curentur

O HOMEOPATIJI S PREDSEDNICO SLOVENSKEGA HOMEOPATSKEGA DRUŠTVA

10.10.2001 00:00
Novinarka Alenka Mirt Iskra se je o homeopatiji pogovarjala s predsednico Slovenskega homeopatskega društva, ki je poudarila, da homeopatija zdravi vse bolezni in ima zelo dobre rezultate zdravljenja. Sčasoma bodo to uvideli tudi slovenski zdravniki, vsaj tisti, ki homeopatije še niso preizkusili, mnogi so se namreč, za zdaj še skrivaj, že zdravili na homeopatski način.
Novinarka Alenka Mirt Iskra v prispevku Homeopatija pravi, da je ta metoda zdravljenja, stara več kot 200 let. Klasična medicina zdravi simptome, ki se pojavijo ob določeni bolezni, homeopatija pa vzroke. Homeopatija je medicina človeka. Zdravi ga celostno z njegovo boleznijo.
 
Vsi homeopati so po izobrazbi zdravniki, homeopatije so se priučili kasneje. V evropskih državah se homeopatijo predava na Medicinskih fakultetah, v večini evropskih držav in po svetu pa je tudi uradno priznana in se uveljavlja kot dopolnilna veda zdravljenja. Zdravila, ki temeljijo na rastlinskih osnovah, se kupijo v lekarnah, ljudje pa se sami odločijo, kako se želijo zdraviti. V Avstriji, npr., kjer dela Maruška Završki Kopp, dr. med., homeopatski način zdravljenja uporablja pri svojem delu na Univerzitetnem centru na Dunaju. Je specialistka anesteziologije in dela in intenzivni negi. Kadar oceni, da pacient potrebuje homeopatsko zdravljenje, mu ga predpiše.
 
V Sloveniji je položaj homeopatije bistveno drugačen. Uradno homeopatijo ni priznana, še več, zdravniki morajo ob podpisu licence, ki jo morajo na nekaj let podaljševati, podpisati, da se ne bodo ukvarjali s homeopatijo. V Slovenskem homeopatskem društvu, ki deluje deset let, je trenutno 60 članov, ki imajo vsako leto več pacientov.
 
Obisk pri homeopatu se razlikuje od obiska pri zdravniku. Homeopat bolnika natančno izpraša o njegovem počutju, o čustvovanju, o prehrani, spanju, razpoloženjih .... Zanima ga, kakšen tip človeka je bolnik in kaj ga osrečuje oz. ga žalosti. Celostna podoba bolnika mu ponudi možnost, da izbere zdravilo, ki ga bolnik potrebuje. Medtem ko klasična medicina daje isto zdravilo več bolnikom, homeopati pravijo, da vsakemu človeku predpišejo svoje zdravilo.
 
Začetnik homeopatije, Samuel Hahnemann (1755-1843) je opazil, da skorja kinonovca, ki se uporablja za zdravljenje malarije, sproži pri zdravem človeku prav taka bolezenska znamenja, kot jih povzroča malarija. Ugotovil je, da številne zdravilne in strupene snovi, ki so učinkovite pri zdravljenju nekaterih bolezenskih znamenj, povzročajo prav tak skupek znamenj, če jih damo zdravemu človeku. Homeopati tako pravijo, da bolezenska znamenja, ki jih opazijo na obolelem človeku, predstavljajo človekov odziv na motnjo, ki mu ruši zdravje.
 
Edini primer zdravljenja po homeopatskih načelih, ki se je zasidral v konvencionalni medicini, je cepljenje. Sicer pa so slovenski homeopati prepričani, da bo slovenska uradna medicina priznala homeopatijo kot dopolnilno vedo medicini, če ne prej takrat, ko bomo v Evropski uniji.
 
Homeopatija zdravi vse bolezni in ima zelo dobre rezultate zdravljenja, pravi predsednica Slovenskega homeopatskega društva dr. Kopp. Sčasoma bodo to uvideli tudi slovenski zdravniki, vsaj tisti, ki homeopatije še niso preizkusili, mnogi so se namreč, za zdaj še skrivaj, že zdravili na homeopatski način, pravi dr. Koppova.
 
Vir:
24UR, Vizita, 10. oktober 2001, Alenka Mirt: Homeopatija