similia similibus curentur

ZDRAVNIKI O KOMPLEMENTARNI MEDICINI - PROTI ULTIMATU ZBORNICE

14.10.2003 00:00
Matjaž Lesjak, dr. med., predsednik Iniciativnega odbora za odprt dialog zdravnikov o komplementarni medicini, je dejal, da je pogoj zdravniške zbornice, da se zdravniki ne smemo ukvarjati z alternativno medicino, nepotreben in ponižujoč.
Novinarka Dela Helena Kocmur v prispevku Zdravniki o komplementarni medicini - Proti ultimatu zbornice piše:
 
Zdravniki in drugi zdravstveni delavci, ki delujejo na področju komplementarne medicine, so začeli zbirati podpise zoper ultimat zdravniške zbornice, ki podaljšanje licence za opravljanje zdravniškega dela pogojuje s podpisom izjave, da se ne bodo ukvarjali z »zdravilstvom oziroma mazaštvom« (homeopatijo in kiropraktiko, na primer). Po besedah Matjaža Lesjaka, dr. med., predsednika Iniciativnega odbora za odprt dialog zdravnikov o komplementarni medicini, je ta ultimat nepotreben in ponižujoč do zdravnikov, hkrati pa zavira uvajanje alternativnih medicinskih strok, ki drugod po svetu dobivajo vse večjo veljavo.
 
Čeprav pri nas, podobno kot v tujini, komplementarne zdravstvene metode uporablja približno tretjina odrasle populacije, ima uradna medicina še vedno odklonilen odnos do njih, je povedal Matjaž Lesjak. Kljub temu se številni medicinski strokovnjaki izobražujejo na tem področju, hkrati pa želijo bolj proste roke pri odločanju o tem, katere alternativne metode bodo uporabili. V luči omenjenega ultimata zdravniške zbornice je vsa komplementarna medicina videti mazaška, zdravnikom pa se odreka svobodno odločanje in raziskovanje novih učinkovitih prijemov, je prepričan Lesjak.
 
Podatki kažejo, da je med zdravstvenimi delavci vse več privržencev komplementarne medicine. Od konca lanskega leta, ko je nekaj strokovnjakov ustanovilo iniciativno skupino, se je članstvo v njej povečalo na 57 ljudi, od katerih je 41 zdravnikov. Kot je na tiskovni konferenci povedala Urška Lunder, dr. med., sopredsedujoča iniciativi, je njihova naloga predvsem odpreti dialog med uradno in alternativno medicino ter vplivati na čimprejšnjo ureditev tega področja v Sloveniji. Na ministrstvu za zdravje so februarja letos sicer ustanovili komisijo za pravno ureditev zdravilstva, vendar ta do zdaj ni bila dejavna, saj, kot kaže, za to na državni ravni ni dovolj interesa, je dejala.
 
Vir:
DELO, 14. oktober 2003, Helena Kocmur: Zdravniki o komplementarni medicini - Proti ultimatu zbornice