similia similibus curentur

PETERLE IN MOŽINA TUDI O HOMEOPATIJI

04.02.2014 00:00
Novinarka Vanja Kovač v današnjem prispevku ugotavlja, da je evropski poslanec Peterle kritičen do slovenske uradne medicine in njenega odnosa do alternativnega zdravljenja. Peterle poudarja, da v Sloveniji »zahtevajo medicinsko izobrazbo za homeopate, če pa jo prakticiraš, izgubiš medicinsko licenco, takega primera na svetu drugje ne poznam. Predvsem ne v Evropi«.
Novinarka Vanja Kovač je za današnji Prvi dnevnik ob 13. uri pripravila kratek pogovor z evropskim poslancem Lojzetom Peterletom in predsednikom Zdravniške zbornice Slovenije Andrejem Možino. V nadaljevanju povzemamo samo del njenega prispevka:
  
Vanja Kovač: Lojze Peterle je kritičen do slovenske uradne medicine in njenega odnosa do alternativnega zdravljenja.
 
Lojze Peterle: Zahtevajo medicinsko izobrazbo za homeopate, če pa to prakticiraš pa izgubiš medicinsko licenco, takega primera na svetu drugje ne poznam. Predvsem ne v Evropi.
 
Andrej Možina (predsednik Zdravniške zbornice Slovenije): Mi ne želimo biti neki ekskluzivisti, se nekako obnašati do alternativnih metod žaljivo. Dejstvo pa je, da ne verjamemo v njo. Po drugi strani pa nekatere evropske države tu naredijo nekako bolj mehak pristop do tega, z malo več posluha, da zdravniki tudi opravljajo nekatere alternativne metode.
 
Vanja Kovač: Nekatere alternativne metode zdravljenja so v Sloveniji dovoljene, z njimi se med drugimi ukvarjajo tudi farmacevti, zdravniki pa se ne smejo.

Opomba Slovenskega homeopatskega društva: V Sloveniji lahko magister farmacije v lekarni svetuje pri izbiri homeopatskega zdravila, če pa bolniku svetuje zdravnik, ki je edini usposobljen za zdravljenje in predpis zdravila za uporabo v humani medicini, pa nad njim visi grožnja odvzema dovoljenja za delo oziroma zdravniške licence.
 
Vir:
TV SLOVENIJA 1, PRVI DNEVNIK, 4. februar 2014 ob 13.16, Vanja Kovač: Kako je Peterle prebolel raka?