similia similibus curentur

PREDSEDNIK SINDIKATA PRAKTIK.UM O KOMPLEMENTARNI MEDICINI

30.04.2014 00:00
Novinarka Tina Kralj se je za majsko številko revije Zdravje pogovarjala z zdravnikom Igorjem Muževičem, predsednikom sindikata Praktik.um tudi o njegovem odnosu do komplementarne medicine.

Celoten intervju s predsednikom sindikata zdravnikov družinske medicine si lahko preberete v tiskani izdaji revije Zdravje, v nadaljevanju objavljamo samo del pogovora:
 
Kakšno je vaše mnenje o dopolnjevanju šolske/uradne in alternativne/komplementarne medicine?
 
Tu sem precej liberalen. Zame je dopustna vsa komplementarna medicina, ki dokazano ne škoduje bolnikom. Pomembno je tudi, da jih finančno ne obremenjuje. Če bolnik oceni, da mu komplementarna medicina pomaga, mu verjamem. In pri tem je povsem nepomembno, ali gre za placebo učinek ali pa za učinke, ki jih danes še ne znamo zadovoljivo pojasniti.
 

 
Spomnimo: FIDES, Sindikat zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije je 3. julija 2012 zaprosil članice FEMS za informacijo o statusu zdravnikov, ki zdravijo s homeopatijo. V pismu so poudarili, da si želijo spremeniti slovensko restriktivno ureditev za zdravnike, v bolj sodoben sistem, primerljiv z drugimi evropskimi državami. Zdravniki, ki v Sloveniji zdravijo s homeopatijo, so sistematično marginalizirani in sankcionirani huje kot njihovi kolegi, ki storijo resne zdravstvene napake.
 
Vir:
ZDRAVJE, maj 2014 (št. 411), Tina Kralj: Intervju Igor Muževič, dr. med., spec. družinske medicine