similia similibus curentur

NEMŠKI ZDRAVNIK, KI HOČE TUDI V SLOVENIJI RED

09.05.2014 00:00
Novinarka Milena Zupanič v današnjem Delu piše, da bodo morda homeopatijo in druge alternativne metode zdravljenja pri nas kmalu lahko opravljali tudi zdravniki (z licenco). Zdravniška zbornica je zaradi samoprijave zdravnika homeopata začela o tem resno razpravljati.
Novinarka Milena Zupanič v prispevku Nemški zdravnik, ki hoče tudi v Sloveniji red, ki je objavljen na prvi strani današnje tiskane izdaje Dela, piše:
 
V Sloveniji zdravnikom ni dovoljeno uporabljati alternativnih metod zdravljenja. Če bi opravljali dvojno prakso, bi jim zdravniška zbornica lahko odvzela licenco za opravljanje zdravniškega poklica. Tak postopek je zbornica izpeljala leta 2011 proti zdravnici Katarini Glas, ki jo je prijavila pacientka. Zdravnica se je odrekla homeopatiji, da je lahko ostala zdravnica.
 
Zdaj se je zdravniški zbornici sam prijavil zdravnik homeopat Joachim Gross iz Kopra. »Sem Nemec in hočem, da so stvari urejene. Ne morem več prenašati, da sem v slovenskih pravnih okvirih, ki niso usklajeni z evropskimi, prisiljen delati na robu zakonitosti. Slovenija je edini otok v Evropi, ki zdravnikom prepoveduje homeopatijo,« je povedal za Delo.
 
Gross dela dopoldne kot specialist za medicino dela, prometa in športa v ordinaciji piranskega župana Petra Bossmana, popoldne v svoji homeopatski ambulanti v Kopru, teden dni na mesec pa v Nemčiji.
 
»Na njegovem primeru se bo zbornica odločila, kako naprej,« je povedal predsednik zdravniške zbornice Andrej Možina.
 
Vir:
DELO, 9. maj 2014 (leto 65, št. 106): Milena Zupanič: Nemški zdravnik, ki hoče tudi v Sloveniji red