similia similibus curentur

ZDRAVNIŠKA ZBORNICA ŠE LETOS O HOMEOPATIJI

18.09.2014 00:00
Predsednik Zdravniške zbornice Slovenije prim. Andrej Možina je za časopis Dnevnik dejal, da bodo še letos na skupščini zdravniške zbornice razpravljali o odpravi zahteve, da se zdravniku, ki se ukvarja s homeopatijo, odvzame licenca.

Novinarja Dnevnika Nina Knavs in Uroš Škerl Kramberger sta 18. septembra 2014 zapisala:
 
»Tudi pri zdravilskih metodah, ki so danes nezdružljive z zdravniško licenco, je liberalizacija v prihodnjih letih verjetna, ne bo pa popolna.
 
Sprostitev načrtujejo zlasti v primeru homeopatije, je potrdil Andrej Možina in dodal, da to ne pomeni spreminjanja mnenja o homeopatiji in drugih metodah, ki ne kažejo rezultatov, večjih od učinka placeba.
 
Vseeno pa Možina meni, da je bolje, da bolnika obravnava zdravnik, ki pozna tudi homeopatijo, kot pa nekdo brez medicinskega znanja.
 
O odpravi (nerazumne) zahteve, da mora zdravnik, ki se ukvarja s homeopatijo, vrniti licenco*, bodo še letos razpravljali na skupščini zdravniške zbornice, o tem pa se bo verjetno izrekal tudi medicinski razred Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).
 

* Opomba SHD: V Sloveniji lahko s homeopatijo zdravi le zdravnik, vendar Zakon o zdravniški službi iz leta 2008 določa, da Zdravniška zbornica Slovenije zdravniku odvzame ali ne izda dovoljenja za samostojno opravljanje dela (op. licenca), če zdravi s homeopatijo.

 
Vir:
Dnevnik, 18. september 2014, Nina Knavs in Uroš Škerl Kramberger.