similia similibus curentur

HOMEOPATIJA - PO 70 LETIH V SPREMEMBE

23.09.2014 00:00
Prelomnice. Uradna medicina na poti k ponovnemu prakticiranju homeopatije. Zdravniki so v Sloveniji homeopatska zdravila včasih že smeli predpisovati. Bomo po sedmih desetletjih priča ponovnemu preobratu?
Novinarka Diana Zajec v današnji izdaji časopisa Delo v prispevku Po 70 letih v spremembe piše:
 
»Zdravniki so v Sloveniji homeopatska zdravila včasih že smeli predpisovati. To prakso so morali opustiti po drugi svetovni vojni. Bomo po sedmih desetletjih priča ponovnemu preobratu?
 
Pogovori o tem še niso končani, za zdaj so omejeni na strokovne razprave, čakajoč na končno presojo. Potem pride na vrsto še težji del – zakonodajni postopki, ki pa so precej nepredvidljivi, zaradi vedno prisotnih močnih politično-interesnih polarizacij, ki pogosto nimajo nič skupnega s težnjo po ureditvi, ki bo v praksi dobro zaživela.
 
Slovenska zakonodaja je homeopatska zdravila prvič opredelila kot zdravila za uporabo v humani medicini konec leta 1999, v zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih. Pred tremi leti in pol se je naša država kot zadnja od članic EU »opogumila« in izdala tudi dovoljenje za promet s temi zdravili.
 
Režim za izdajo homeopatskih zdravil pa je strog in – kot poudarjajo na tem področju dodatno izobraženi magistri farmacije, edini, ki pri nas smejo izdati tovrstno zdravilo – še vedno zelo neustrezno urejen. Zato so pobude za spremembe, v katerih naj bi sledili razvitim državam z dolgoletno tradicijo medicine, ki z roko v roki (so)deluje s homeopatijo, vse pogostejše in vse bolj akutne.
 
Ne nazadnje zaradi tega, ker po veljavni zakonodaji zdravnikom, ki bi svojim pacientom želeli pomagati tudi s homeopatskim zdravljenjem, grozi izguba licence in posledično prepoved dela v sklopu uradne medicine.
 
Vir:
DELO, 23. september 2014, Diana Zajec: Po 70 letih v spremembe