similia similibus curentur

MINISTRICA ZA ZDRAVJE O HOMEOPATIJI NA SEJI DRŽAVNEGA ZBORA

26.01.2015 00:00
Na današnji 4. redni seji Državnega zbora Republike Slovenije je poslanka Nada Brinovšek ministrici za zdravje postavila vprašanja o ureditvi homeopatije za zdravnike z licence, o povrnitvi stroškov homeopatskega zdravljenja ter uvedbi predmeta homeopatije na medicinski fakulteti.

V nadaljevanju objavljamo del magnetograma 4. redne seje DZ RS, ki je potekala 26. januarja:
 
Predsednik dr. Milan Brglez: Zdaj pa sprašuje gospa Nada Brinovšek, SDS, ministrico za zdravje, gospod Marijo Milojko Kolar Celarc.

Nada Brinovšek (PS SDS): Hvala lepa za besedo, predsednik. Lep pozdrav vsem tukaj zbranim v dvorani.
 
Zdaj znano je, da gremo Slovenci v povprečju kar sedemkrat letno k zdravniku, v primerjavi z Nemci, ki grejo samo štirikrat. Imamo tudi 30 % manj zdravnikov na število prebivalcev, kot je to evropsko povprečje. Še več, pa sem prepričana, da bi bilo teh obiskov pri zdravniku, če se ne bi naši državljani mi vsi skupaj posluževali alternativnih metod zdravljenja, med katere spadata tudi na primer akupunktura in pa homeopatija.
 
Po podatkih se čedalje več Slovencev zanima in zdravi z alternativnimi metodami. O tem je bilo v zadnjem času tudi precej govora, razprav in pa usklajevanj tako med strokovnimi krogi kot tudi med zdravniškimi zbornicami. In o čem je problem. V vseh državah članicah EU razen v Sloveniji lahko zdravniki kot zdravstveni delavci v zdravstveni dejavnosti zdravijo s homeopatijo in predpisujejo homeopatska zdravila. Približno 40 % francoskih in skoraj 75 % nemških zdravnikov občasno predpiše svojim pacientom homeopatska zdravila.
 
Prav tako tudi javne in pa zasebne zavarovalnice v nekaterih državah krijejo tudi stroške homeopatskih zdravil. Na primer Belgija, Češka, Finska, Francija, Italija, Luksemburg, Nemčija in tako naprej. Na večini medicinskih fakultet pa je homeopatija tudi izbirni predmet. Avstrija, Bolgarija, Francija, Nizozemska, Španija, Velika Britanija. Torej te metode so to metode zdravljenje v teh državah članicah EU, del uradne medicine.
 
Slovenija je pa edina izmed držav Evropske unije kjer zdravnik z diplomo medicinske fakultete, se pravi doktor medicine s pridobljenim znanjem iz homeopatije in pa licenco v skladu z Zakonom o zdravstveni dejavnosti ne sme zdraviti in pa prepisovati homeopatskih zdravil. Le ta ni del uradne medicine.
 
Sled navedenega me spoštovana ministrica zanima. Kakšen je vaš pogled na to, da se Slovenija na področju homeopatije približa vsem ostalim evropskim državam. Ali boste širši javnosti omogočili, da o tem razpravlja, to imam v mislih odprt dialog med ministrstvom, zbornico, klasičnimi zdravniki, zdravilci in pa zainteresirano javnostjo. Že veste mogoče kako na široko boste (znak za konec razprave) odprli vrata te panogi ali načrtujete spremembo potrebne zakonodaje. Ali načrtujete spremembo v zdravstvenem zavarovanju v smislu, da bi tudi v Sloveniji saj del teh stroškov homeopatskega zdravljenja krila zdravstvena.
 
Predsednik dr. Milan Brglez: Odgovarja ministrica za zdravje, gospa Marija Milojka Kolar Celarc.
 
Marija Milojka Kolar Celarc: Hvala za vprašanje, spoštovana poslanka. Pozdravljeni še enkrat vsi skupaj.
 
Res je, lahko se strinjam s spoštovano poslanko, da je Slovenija ta trenutek edina država v Evropski uniji, kjer dejansko zdravnik, ki se ukvarja se pravi s homeopatijo predpiše homeopatska zdravila v skladu z zakonom zgubi licenco.
 
Zaradi tega se na Ministrstvu za zdravje že dlje časa prizadevamo, da bi tudi zdravniki v Sloveniji opravljali zdravilsko dejavnost, vendar pa je ministrstvo pri dosedanjih aktivnostih na žalost vedno naletelo na odpor in ne odobravanje stroke. Moram reči, da smo se vsa, ves ta čas trudili preko svojih predstavnikov tudi Zdravniško zbornico Slovenije nekako prepričati oziroma vzpostaviti dialog stroke, da se med sabo dogovorijo in tako je dejansko konec lanskega leta v decembru bila po precej burni razpravi na skupščini zdravniške zbornice Slovenija sprejet sklep, da bodo lahko tudi zdravniki v Sloveniji opravljali zdravniško službo kot tudi homeopatsko dejavnost in ne pri tem zgubili svoje licence.
 
Zaradi tega na ministrstvu to odločitev stroke pozdravljamo in podpiramo, zaradi tega bomo temu sledili in spremenili tudi ustrezno zakonodajo s katero pa bodo med drugim določeni tudi pogoji in način izvajanja homeopatske dejavnosti. Kajti moramo vedeti, da je homeopatija zdravilska dejavnost, ki jo bodo lahko po spremembi zakonodaje izvajali tudi zdravniki, ne da bi jim bila pri tem odvzeta licenca.
 
Nadalje tudi poudarjamo, da ministrstvo neodvisno od odločitve zdravniške zbornice pristopa tudi k pripravi sprememb na področju zdravilstva, slednje bo omenjeno področje uredili na način, ki bo primerljiv s prakso in regulacijo po vsebinskih sklopih, tako kot je urejeno v drugih evropskih državah.

 
In na koncu mi dovolite, da bi pojasnila še, da je zdravilstvo, kamor je uvrščena tudi homeopatija glede na Zakon o zdravilstvu dejavnost, ki jo opravljajo zdravilci z namenom izboljšati zdravje uporabnika storitev. Homeopatija pa je definirana kot zdravilski sistem in ne kot zdravniška metoda zdravljenja. Hvala.
 
Predsednik dr. Milan Brglez: … / izklop mikrofona/ zahteva. OK. Zahteva za dopolnitev odgovora, gospa Nada Brinovšek.
 
Nada Brinovšek (PS SDS): Hvala še enkrat. Prej nisem bila verjetno slišana. Postavila sem še dva vprašanja.
 
In sicer, če v zvezi s tem, glede na to, da je praksa tudi v vseh ostalih evropskih državah, da zavarovalnica krije in zavarovalnice in pa razne agencije krijejo del stroškov tega zdravljenja, me to zanima še, če tudi o tem razmišljate in pa če tudi načrtujete oziroma če vam je kaj znano, kako bo s spremembo, če bo, v smislu, da bo homeopatija tudi del rednega študija, tako kot v nekaterih evropskih državah. Hvala.
 
Predsednik dr. Milan Brglez: Besedo ima ministrica za zdravje, gospa Marija Milojka Kolar Celarc.
 
Marija Milojka Kolar Celarc: Hvala za dopolnilno vprašanje. Kar se tiče študija, je to odločitev predvsem stroke ali bo to vpeljan tudi v redni predmet, na, bi rekla, ta medicinski študij oziroma medicinsko fakulteto. V tem delu bomo prepustili, da bo se stroki, imela svoj dialog in da bo na osnovi tega dala ustrezne rešitve.
 
Prav tako pa tudi bodo seveda vse te spremembe v javni razpravi, kjer bo možno eni in drugi strani in stroki dati besedo in se potem odločiti, kaj bo za Slovenijo najprimernejša rešitev.
 
Enako velja tudi za to ali se bo v zakon dala možnost, da bodo te produkti oziroma da bo to zdravljenje s homeopatijo tudi del krit iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Vsekakor pa bo možno in to bodo predlogi dani tudi zavarovalnicam, ki tržijo prostovoljno zdravstveno zavarovanje, da lahko za ta zdravljenja bodo vzpostavljale tudi svoje produkte in se bo lahko vsak posameznik prostovoljno zavaroval, če se bo za to odločil. Hvala.
 
Vir:
Državni zbor Republike Slovenije, 4. redna seja, 26. januar 2015

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih