similia similibus curentur

TA UMETNA LOČNICA NE ODSEVA REALNOSTI, AMPAK JE IZRAZ KOLEGOV, KI SE BOJIJO

21.01.2015 00:00
Zdravnikom kolegom bi rad povedal, da se ni treba bati, pravi dr. Joachim Gross, specialist za medicino dela in socialno medicino ter zdravnik homeopat z licenco Bavarske zdravniške zbornice, ki je zaradi zakonodaje zaprl homeopatsko svetovalnico v Kopru in čaka na spremembo zakonodaje.
Novinarka revije Medicina danes Nataša Medvešček je naredila intervju z dr. Joachimom Grossom z naslovom »Ta umetna ločnica ne odseva realnosti, ampak je izraz kolegov, ki se bojijo«:
 
Na decembrski skupščini Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) so kolegi izrazili pomisleke, da je lahko sporno to, če zdravnik dela po uradni medicini dopoldne, popoldne pa kot homeopat, in da bi moral za svoje morebitne napačne odločitve odgovarjati neodvisno od metode, po kateri zdravi. Kako gledate na to?
 
Zdravnik homeopat je zdravnik dopoldne in popoldne. Zdravnik homeopat ima znanje z obeh področij vsako uro na dan. Vzemimo za primer zdravnika, ki govori dva jezika, na primer slovenščino in nemščino. Če popoldne bolnik denimo govori nemško, ali bi se moral pretvarjati, da ga ne razume? Ta umetna ločnica med zdravnikom in homeopatom ne odseva realnosti, ampak je izraz nezaupanja kolegov, ki imajo občutek, da neka alternativna metoda nekako »onesnaži« klinično čisto klasično medicino. Zdravnik ima polno poklicno odgovornost tudi v primeru uporabe homeopatskih metod zdravljenja, in to v vseh drugih državah to dobro deluje. Zdravnik mora bolniku jasno predstaviti, kaj mu ponuja v nekem trenutku: klasično, z dokazi podprto medicino ali homeopatsko zdravljenje, na katerem znanstvena potrditev ni tako jasna. Bolniku mora biti pojasnjeno, katera zdravljenja so na voljo ter katere so prednosti in pomanjkljivosti te ali one metode. Mora biti jasno, kaj je kaj. Odgovornost pa je zdravnikova.
 
Skupščina ZZS je ministrstvu za zdravje (MZ) predlagala, da se predpisi spremenijo tako, da zgolj ukvarjanje s homeopatsko dejavnostjo ni razlog za odvzem licence. Kaj ta odločitev po vašem mnenju pomeni za prihodnost homeopatije v Sloveniji?
 
Trenutni korak gre v pravo smer. Pomembno je, da je homeopatija v Evropi in po vsem svetu zdravniška dejavnost, ne zdravilstvo, in tudi v Sloveniji mora biti tako. Vse je v odgovornosti zdravnika. Zdravnik homeopat je v prvi vrsti zdravnik. Če naredi napako in zdravi napačno, je to zdravniška napaka, in to tudi velja za zdravnika homeopata, ki je zdravnik. Homeopat ni »zdravnik zdravilec«, kot to nekateri narobe razumejo. V Sloveniji obstaja dovolj znanja o homeopatiji in več kot sto zdravnikov, ki so opravili triletno evropsko izobraževanje z zaključnim evropsko priznanim izpitom. Znanje in kompetenca sta tukaj.
 
K spreminjanju zakonodaje je treba vključiti Slovensko homeopatsko društvo (SHD), ki je edini organ z znanjem o zdravniški homeopatiji v Sloveniji in edina od Evropskega odbora za homeopatijo (ECH) akreditirana organizacija za izobraževanje na tem področju pri nas.
 
Kako ocenjujete slovensko zakonodajo, ki ureja homeopatijo?
 
Z izjemo nekaj malenkosti (to je majhna nelogičnost v zakonodaji, ki pravi, da moram biti zdravnik, če hočem biti homeopat, ampak če sem zdravnik homeopat, potem mi je odvzeta licenca in ne morem biti več zdravnik) je dobra in ustrezna. Zakon zahteva, da lahko le zdravnik zdravi s homeopatsko medicino. Torej definira homeopatsko medicino kot zdravstveno dejavnost, in ne kot zdravilstvo. Ker ima ZZS zakonsko nalogo, da nadzira kakovost in spodbuja izobraževanje za zdravniške dejavnosti, bi moral skrbeti tudi za homeopatijo. Od svoje stanovske organizacije ZZS, katere član sem, pričakujem prav to: da postavlja izobraževalne zahteve v subspecializaciji zdravniške homeopatije v skladu z uveljavljenimi evropskimi standardi. Tak je običaj na Dunaju, v Münchnu in drugje po Evropi. V Avstriji in Nemčiji homeopatija ni del šolske medicine, je pa del uradne medicine in je zdravstvena dejavnost. Na nekaterih medicinskih fakultetah in v kliničnih centrih pa imajo tudi oddelke za komplementarno medicino, v katere je vključena tudi homeopatija.
 
Torej ste optimistični?
 
Da. Želim si, da bi se tudi na Primorskem več zdravnikov odločilo za izobraževanje iz homeopatije. Rad bi jim pomagal in z njimi sodeloval. Povpraševanje po homeopatiji je veliko. 
 
Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je zbrane na razpravi na decembrski skupščini ZZS pozvala: »Ne odkrivajte tople vode, saj je to področje v Evropi že urejeno
 
Vir:
MEDICINA DANES, 21. januar 2015, Nataša Medvešček: Intervju: »Ta umetna ločnica ne odseva realnosti, ampak je izraz kolegov, ki se bojijo«
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih