similia similibus curentur

ZDRAVNIKI SE NE SMEJO UKVARJATI S HOMEOPATIJO

13.04.2011 00:00
Homeopatska zdravila prihajajo v lekarne v Sloveniji. A slovenski zdravniki jih ne smejo predpisovati, saj v nasprotnem primeru izgubijo licenco. V Slovenskem homeopatskem društvu še opozarjajo, da pacient, ki se odloči za nekonvencionalno zdravljenje, nima pravice do bolniške.

Pred prihodom homeopatskih zdravil v slovenske lekarne je novinarka Špela Zupan pripravila prispevek Zdravniki se ne smejo ukvarjati s homeopatijo. Homeopatija je tudi v Sloveniji postala del zdravstvene dejavnosti, vendar ne v celoti – le magistri farmacije z dodatnim znanjem iz homeopatije lahko izdelujejo in izdajajo homeopatska zdravila v lekarnah, zdravniki pa jih ne smejo predpisovati, ker ne smejo zdraviti s homeopatijo.
 
V Slovenskem homeopatskem društvu so zelo zadovoljni, ker v slovenske lekarne končno prihajajo homeopatska zdravila. ''To je pomemben dogodek za homeopatijo v Sloveniji in v Evropi. Večina Slovencev ne ve, da so bila homeopatska zdravila že v lekarnah na Slovenskem med letoma 1837 in 1945 ter da so zdravniki lahko zdravili tudi s homeopatijo. Homeopatska zdravila se tako po 66 letih vračajo v slovenske lekarne, zahvaljujoč direktivi Evropskega parlamenta in sveta.''
 
Moti pa jih, ker sta Slovenija in Švedska edini državi članici Evropske unije, v katerih ne sme predpisovati homeopatskih zdravil zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini. ''Zdravnik v Sloveniji še vedno nima terapevtske svobode, ko se odloča o načinu zdravljenja svojega bolnika, prav tako bolnik nima svobode pri izbiri zdravljenja. Če na primer odkloni konvencionalno zdravljenje in se odloči za nekonvencionalno, nima pravice do bolniškega staleža.''
 
Zato si prizadevajo za spremembo zakonodaje in priznanje homeopatije kot zdravniške metode. Od leta 1992 so sicer izvedli številna izobraževanja za zdravnike, zobozdravnike in farmacevte, zatem tudi za veterinarje. ''Več kot 100 zdravnikov se je udeležilo osnovnega in nadaljevalnega izobraževanja iz homeopatije, vendar zaradi grožnje odvzema zdravniške licence nikoli niso začeli s homeopatsko prakso,'' so opozorili.
 
Od aprila 2011 bodo homeopatska zdravila na voljo v vseh 27 državah članicah Evropske unije, saj je bila Slovenija zadnja in edina država članica, ki do 30. marca 2011 še ni izdala dovoljenja za promet s homeopatskim zdravilom.
 
Vir:

24ur.com, 13. 4. 2011, Špela Zupan: Zdravniki se ne smejo ukvarjati s homeopatijo