ŠARLATANSKA ZAKONODAJA

20.07.2007 00:00
Novinarka Urša Marn v Mladini ugotavlja, da v večini evropskih držav homeopatijo prakticirajo predvsem zdravniki, pri nas pa bomo zdravnike za takšno početje kaznovali z odvzemom licence.
Minister za zdravje Andrej Bručan je pretekli teden poslancem državnega zbora zagotavljal, da zakon o zdravilstvu zdravnikom ne jemlje pravice do uporabe alternativnih metod zdravljenja. Je pa zamolčal, da bo vlada jeseni obravnavala zakon o zdravniški službi, po katerem bo zdravniku, ki bo opravljal tovrstno dejavnost, začasno odvzeta licenca. Takšne rešitve drugod po Evropi ne poznajo. Tako v večini držav EU homeopatijo lahko prakticirajo zdravniki, tendenca celo je, da bi jo prakticirali predvsem zdravniki, ker je to za bolnike najbolj varno.
 
V nasprotju z EU namerava Slovenija vpeljati strožji sistem. Po zakonu o zdravilstvu bodo homeopatijo lahko izvajale osebe, ki bodo imele diplomo medicinske fakultete, znanje iz homeopatije in veljavno zdravilsko licenco, ki jo bo podelila zdravilska zbornica. Toda v zameno za to, da bodo lahko prakticirali homeopatijo, se bodo zdravniki odrekli zdravniški licenci. Gre za absurd.
 
Zdravnica in članica Slovenskega homeopatskega društva Katarina Velikonja je tako v Pravni praksi zapisala, da je nesprejemljivo od zdravnika zahtevati, da vrne zdravniško licenco, če želi uporabljati katero od metod nekonvencionalne medicine, za katere je usposobljen. "Zdravniki v drugih državah članicah EU uporabljajo komplementarne in alternativne oblike po lastni presoji in ob soglasju bolnika. Zdravniki lahko izvajajo homeopatijo v Avstriji, Italiji, na Madžarskem, Nemčiji, Franciji, Veliki Britaniji, Belgiji, na Nizozemskem in drugod, razen na Švedskem."
 
Ironija je, da zakon o zdravstveni dejavnosti, ki ga je državni zbor sprejel že leta 1992, zdravnikom sicer ne prepoveduje uporabe alternativnih oblik zdravljenja. V 58. členu določa: "Zdravstveni delavci smejo uporabljati samo preverjene in strokovno neoporečne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, in zdravljenja, ki ne škodujejo zdravju ljudi in jih odobri ministrstvo za zdravje, s soglasjem medicinsko-etične komisije." Toda to določilo ni zaživelo, saj na ministrstvu v vseh teh letih niso pripraviti izvedbenega podzakonskega akta. Namesto tega so pripravili nov zakon o zdravniški službi, ki v 107. členu določa, da se zdravniška licenca začasno odvzame, če zdravnik opravlja zdravilsko dejavnost. V predlogu zakona sicer niso naštete metode, ki jih zdravniki lahko uporabljajo za zdravljenje, ne da bi tvegali odvzem licence. Določeno je le, da mora zdravnik ravnati po spoznanjih znanosti in strokovno preverjenih metodah. Ena takšnih je akupunktura, ne pa tudi homeopatija, saj uradna medicina trdi, da njena učinkovitost ni dokazana oziroma da gre za placebo efekt.
 
Enak je tudi odnos do uporabe homeopatskih zdravil. Na ministrstvu so homeopatska zdravila sicer uvrstili v zakon o zdravilih, ker jih je v to prisilila evropska direktiva. Poleg tega je nekdanji minister za zdravje Dušan Keber izdal pravilnik o homeopatskih izdelkih. Toda ta pravilnik dopušča izdelave in prodaje homeopatskih izdelkov. Promet s homeopatskimi izdelki bo dovoljen šele, če bo homeopatija dovoljena kot vrsta komplementarne dejavnosti. Dokler pa ministrstvo ne bo izdalo dovoljenja za izvajanje homeopatije, tudi homeopatski izdelki ne bodo mogli dobiti dovoljenja agencije za zdravila, v prispevku Šarlatanska zakonodaja ugotavlja Urša Marn.
 
Vir:
Mladina, 20. julij 2007, Urša Marn: Šarlatanska zakonodaja
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih