ZDRAVNIKI NAJ ZDRAVIJO S HOMEOPATIJO

17.06.2003 00:00
Novinarka TV Slovenije Staša Kozmi je za današnji Dnevnik ob 19. uri pripravila prispevek o konferenci Regulatorni in zdravstveni vidiki uporabe homeopatskih zdravil, ki je danes potekala v Ljubljani. Dr. Primožič je v oddaji poudaril, da se zavzemajo za to, da so homeopatska zdravila dostopna samo v lekarniški mreži in tudi osebno se zavzema zato, da so edino zdravniki tisti, ki zdravijo s to metodo.

Med sogovorniki so bili tudi minister za zdravje dr. Dušan Keber, predsednica sindikata francoskih zdravnikov homeopatov Dominique Jeulin-Flamme, dr. med. in predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med. Gost dnevnika pa je bil vodja Urada za zdravila dr. Stanislav Primožič, mag. farm.
 
Na konferenci so sodelujoči predstavili zakonodajo in medicinsko prakso na področju homeopatije v državah članicah Evropske unije. Novinarka Saša Kozmi je dejala, so Slovenija, Albanija in Srbija in Črna gora edine tri evropske države, v katerih homeopatija še ni uradno priznana, vseeno pa pri nas ni prepovedana.
 
Vsaka evropska država področje homeopatije ureja po svoje, od leta 1992 pa velja v državah EU enotna direktiva o uporabi homeopatskih zdravil. Posamezni zdravniki homeopatijo uporabljajo kot dopolnilno ali samostojno metodo zdravljenja, zdravila pa je mogoče kupiti v lekarnah. Zelo priljubljena je homeopatija v Nemčiji in Franciji, od 115.000 francoskih zdravnikov se jih s homeopatijo ukvarja kar 5.000 in to niso le splošni zdravniki, temveč tudi številni specialisti.
 
Predsednica sindikata francoskih zdravnikov homeopatov Dominique Jeulin-Flamme, dr. med. je poudarila, da homeopatsko že dolgo zdravijo psihiatri, pediatri, sedaj tudi ginekologi, otorinolaringologi in alergologi.
 
Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med., je povedala, da mora vsak zdravnik ob podaljšanju licence podpisati izjavoda se ne bo ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom, kamor pa je Zdravniška zbornica Slovenije uvrstila tudi homeopatijo.

 
Minister za zdravje dr. Dušan Keber je dejal, da se zaveda, da so predpisi glede homeopatije zelo strogi, vendar obstaja regulativa, ki varuje in ščiti državljane.
 
Voditeljica Dnevnika Simona Rakuša je gosta oddaje dr. Stanislava Primožiča vprašala, kakšen je odnos naše države do homeopatskega zdravljenja, prepovedano uradno ni, ampak zdravniki te dejavnosti ne smejo opravljati.
 
Vodja Urada za zdravila dr. Stanislav Primožič, mag. farm., je odgovoril, da homeopatska metoda zdravljenja še ni odobrena, homeopatska zdravila pa so že regulirana z zakonom in s pravilnikom. Izvajanje pravilnika pa je ustavljeno do ureditve metode zdravljenja. Ocenjuje, da bo to urejeno do vstopa v Evropsko unijo, oziroma že prej, ko se bo uredil status alternativnih metod zdravljenja. Meni, da ima homeopatija velike možnosti, da postane ena od dovoljenih alternativnih metod zdravljenja.
 
Ko se bo uredila metoda zdravljenja, se bodo tudi v lekarni pojavila homeopatska zdravila, seveda bo pred tem potekala še registracija, ki vzame nekaj mesecev.
 
Novinar Boštjan Anžin je dr. Primožiču postavil še vprašanje: »Poglejte, Albanija, Srbija in Črna Gora ter Slovenija so države, kjer homeopatija ni uradno priznana, ali to pomeni, da zaostajamo za Evropo in kdaj jo bomo ujeli, bo to ob vstopu v Evropsko unijo?«
 
Dr. Primožič je odgovoril, da je »v Evropi homeopatija prav gotovo priznana alternativna metoda zdravljenja, v tem smislu zaostajamo. Seveda potekajo aktivnosti, da ta zaostanek ohranimo, vsekakor pa je treba povedati, da je homeopatija v bistvu en kamenček v mozaiku zdravstvenih metod in da seveda na ta način bo dobrodošla. Seveda pa jo bo treba ustrezno urediti predvsem v smislu, kdo zdravi in kje ta zdravila so. Vsekakor se zavzemamo za to, da so ta zdravila dostopna samo v lekarniški mreži in tudi osebno se zavzemam zato, da so edino zdravniki tisti, ki zdravijo s to metodo
 
Vir:
TV SLOVENIJA 1, DNEVNIK ob 19. uri, 17. junij 2003, Staša Kozmi, Simona Rakuša in Boštjan Anžin: Prispevek o homeopatiji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih