KONČNO UMIK NEZAKONITE IZJAVE ZA IZDAJO ALI PODALJŠANJE LICENCE

06.01.2007 00:00
Danes je začel veljati Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah (Uradni list RS, št. 136/2006), s katerim Zdravniška zbornica Slovenije po sedmih letih umika obvezen podpis nezakonite in ponižujoče izjave, s katero je pogojevala izdajo ali podaljšanje zdravniške licence. Ministrstvo za zdravje je namreč Zdravniško zbornico Slovenije opozorilo, da je kakršnokoli pogojevanje za izdajo licence z različnimi izjavami nezakonito.

Po sedmih letih obveznega podpisovanja nezakonite izjave je Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije na svoji 49. seji dne 22. junija 2006 v soglasju z ministrom za zdravje sprejela Pravilnik o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah, ki je bil objavljen v Uradnem listu RS, št. 136/2006 dne 22. decembra 2006.

 
Deveti člen Pravilnika o zdravniških licencah (Uradni list RS, št. 109/1999, 44/2004) je namreč določal, da mora »zdravnik, ki želi pridobiti licenco, podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z zdravilstvom in mazaštvom ter izpolnjevati obveznosti, ki jih imajo člani zbornice«.
 
V Pravilniku o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah (Uradni list RS, št. 136/2006 z dne 22. 12. 2006) so spremenili četrti odstavek 9. člena, ki se sedaj glasi: »Zdravnik, ki želi pridobiti licenco, mora izpolnjevati obveznosti, ki jih imajo člani zbornice«.
 
Spomnimo:
 
V Zakonu o zdravilih in medicinskih pripomočkih, ki je začel veljati 31. decembra 1999, je bila kljub ostremu nasprotovanju dela »zdravništva« v 119. členu predvidena tudi ureditev homeopatskega zdravljenja v skladu z določili Zakona o zdravstveni dejavnosti, saj je zdravnik edina pooblaščena oseba za predpisovanje zdravil v humani medicini.
 
»Zdravništvo« je po vključitvi homeopatskih zdravil v zakon o zdravilih in medicinskih pripomočkih izredno hitro poiskalo rešitev, s katero so »prehiteli« ministrstvo za zdravje in so kar brez zakonske podlage prepovedali zdravnikom zdravljenje s homeopatijo oziroma predpisovanje homeopatskih zdravil.
 
Skupščina Zdravniške zbornice Slovenije je že 24. decembra 1999, torej slab mesec po sprejetju omenjenega zakona, sprejela Pravilnik o zdravniških licencah, v katerem je določila, da mora zdravnik, ki želi pridobiti licenco, podpisati izjavo, da se ne bo ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom! V izjavi piše: »izjavljam, da se ne bom ukvarjal z zdravilstvom oziroma mazaštvom (vključuje kiropraktiko, homeopatijo ...)«.
 
Zakon o zdravilih in medicinskih pripomočkih je začel veljati 31. decembra 1999, Pravilnik o zdravniških licencah pa 1. januarja 2000.
 
Na 48. seji skupščine ZZS konec januarja 2006 je prof. dr. Vladislav Pegan, predsednik ZZS povedal, da ZZS sodeluje pri pripravi Zakona o zdravilstvu. Predlagal je, da se izvede anketa med zdravniki, z vprašanjem, kakšen naj bo odnos med zdravnikom in zdravilcem. Menil je, da je podpis izjave od pridobitvi licence, kjer zdravnik podpiše, da se ne bo ukvarjal z mazaštvom, za večino zdravnikov, žaljiv, ker se z drugim kot medicino ne nameravajo ukvarjati. Predstavil je predlog IO ZZS, da bi izjavo ob podelitvi licence spremenili. Namesto spornega stavka bi zdravnik podpisal izjavo, da se bo pri svojem delu ravnal po Kodeksu medicinske deontologije Slovenije. Poudaril je, da sprememba ne pomeni zelene luči za zdravilstvo.
 
V razpravi je akademik prof. dr. Matija Horvat, predsednik sveta za izobraževanje povedal, da nasprotuje spremembi izjave o mazaštvu. V kolikor se določeni zdravniki počutijo prizadete ob podpisu izjave, je menil, da je to posameznikov individualni odnos. Ker ni bilo dogovora o tej točki, so se poslanci odločili, da bodo o tem razpravljali na naslednji seji skupščine.
 
Na 9. seji Izvršilnega odbora Zdravniške zbornice Slovenije so 18. maja 2006 obravnavali predlog Pravilnika o spremembah in dopolnitvah Pravilnika o zdravniških licencah. Predsednik ZZS Vladislav Pegan je povedal, da je pravilnik ponovno v obravnavi, kljub temu, da je bil sprejet na skupščini ZZS, ker ZZS ni prejela soglasja od ministrstva za zdravje. In sicer: »Kot drugo spremembo je omenil izpustitev izjave “da se ne bo ukvarjal z zdravilstvom oz. mazaštvom” pri vlogi za izdajo licence. Predsednik Vladislav Pegan je povedal, da je Ministrstvo za zdravje opozorilo, da je kakršnokoli pogojevanje za izdajo licence z različnimi izjavami nezakonito.
 
Na 16. seji Izvršilnega odbora ZZS dne 5. oktobra 2006 je pod 2. točko dnevnega reda predsednik prof. dr. Pegan predstavil osnutek zakona o zdravilstvu. Pri pripravi zakona sta sodelovala akademik prof. dr. Matija Horvat in Žarko Pinter. Med drugim so člani IO ZZS sprejeli tudi predlog, »da se v prvem odstavku 6. člena doda, da se izda veljavna licenca zdravilcu le ob potrdilu, da nima licence Zdravniške zbornice Slovenije
 
V letu 2005 je ministrstvo za zdravje začelo s pripravo zakona o zdravilstvu. ZZS verjetno ne bo popustila, da bi zdravniki lahko zdravili s homeopatijo in predpisovali homeopatska zdravila, ki so zdravila za uporabo v humani medicini.
 
Nezakonito izjavo, s katero je ZZS kar sedem let držala v šahu vse zdravnike, so morali na zahtevo ministrstva za zdravje umakniti. ZZS sodeluje pri pripravi zakona o zdravilstvu, kjer zahtevajo ostro ločitev šolske in alternativne medicine ter da se zdravniku odvzame zdravniška licenca, če bo hotel zdraviti tudi s »preverjenimi in strokovno neoporečnimi dopolnilnimi, tradicionalnimi in alternativnimi oblikami diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije« (glej 58. in 59. člen Zakona o zdravstveni dejavnosti).
 
Sedaj mora minister za zdravje v skladu s 58. in 59. členom Zakona o zdravstveni dejavnosti (op. zdravstvenim delavcem so dovoljene preverjene in strokovno neoporečne dopolnilne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki ne škodujejo zdravju ljudi) čim prej sprejeti podzakonski predpis, da bo to področje končno uredil za vse zdravstvene delavce, tudi za zdravnike. Zakonsko določen rok za izdajo predpisa je bil september 1992, tako da minister za zdravje že 15 let zamuja z ureditvijo tega področja ...
 
Vir:
ISIS, marec 2006, 48. seja Skupščine Zdravniške zbornice Slovenije
ISIS, julij 2006, Zapisnik 9. seje Izvršilnega odbora Zdravniške zbornice Slovenije, ki je potekala 18. maja 2006
ISIS, december 2006, Zapisnik 16. seje Izvršilnega odbora Zdravniške zbornice Slovenije, ki je potekala 5. oktobra 2006

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih