HOMEOPATIJA: PRO & CONTRA

01.05.2020 16:51

V majski številki strokovne revije ISIS je akad. prof. dr. Marjan Kordaš, dr. med. prevedel in priredil prispevek Komplementärmedizin: Homöopathie - Pro & Contra, ki je bil objavljen v Österreichische Ärztezeitung 25. novembra 2019.

PRO

(MR dr. Doris Schöpf je zdravnica za splošno medicino ter referentka za komplementarno medicino pri ÖÄK. Diploma ÖÄK za homeopatijo.)

 

 • Homeopatija je personalizirana medicina.
 • Homeopatija je odlična, zdravniška terapevtska metoda in vidno razširja naš spekter zdravljenja.
 • Kot učinkovito varstvo pacientov je v Avstriji vsako zdravljenje bolnikov pridržano nam zdravnikom. Samo mi moremo presojati potek bolezni in določati smernice za naslednje nujne korake pri zdravljenju.
 • Homeopatija poteka največkrat kot spremstvo ob standardni terapiji – ne da bi slednjo motila.
 • Homeopatija je uporabna pri vsaki bolezenski sliki in primerna za vse starostne skupine.
 • Terapevtski uspeh je odvisen od znanja zdravnikov, od kakovosti zdravil in pogosto tudi od odzivnosti pacientov.
 • Homeopatija je dobro preiskana in dokumentirana, npr. prof. Frass: Sepsis-Studie: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15892486  ter Extubations Studie:  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15764779
 • Učinkovitost homeopatije je potrjena tudi v Švici. Od avgusta 2017 dalje zdravstvene zavarovalnice povrnejo stroške za homeopatska zdravila.
 • Avstrijska zdravniška zbornica (ÖÄK) stoji za homeopatijo in izdaja diplomo (te zbornice) iz homeopatije.
 • Trenutno se je v Avstriji mogoče homeopatije naučiti kot kvalificirano in strukturirano nadaljevanje izobraževanja, ki traja 3 leta in ima 350 enot pouka.

 

CONTRA

(univ. prof. dr. Edzard Ernst je profesor emerit za alternativno medicino v Veliki Britaniji)

 

 • Homeopatija nam že 200 let dolguje dokazilo o učinkovitosti – kljub doslej približno 500 objavljenim študijam. Medtem jo v mednarodnem prostoru večinoma odklanjajo. Npr. v Avstraliji je poklicno združenje splošnih zdravnikov svoje člane pozvalo, naj homeopatskih zdravil ne predpisujejo več. V Veliki Britaniji in v Franciji se stroški za homeopatike pacientom ne vračajo več. EASAC (Znanstveni svetovalni odbor evropskih akademij) je pred kratkim ugotovil tole: »... Domneve homeopatije se ne ujemajo s koncepti utemeljene znanosti ... ni nobene bolezni, pri kateri obstojijo zanesljivi in ponovljivi dokazi o učinkovitosti homeopatije.«
 • Homeopatija torej ni prepričljiva. Enako ne zdravi enakega, kar je Hahnemann postuliral pred približno 200 leti. Večina homeopatskih zdravil je tako razredčena, da v njih ni niti ene same molekule učinkovine.
 • Homeopatike je mogoče izdelati iz česar koli; celo berlinski zid, pasje blato in rentgenski žarki so lahko izhodiščna snov. (...)
 • Da se pacienti po homeopatskem zdravljenju morda počutijo bolje, ne izhaja iz homeopatika, temveč iz tega, da ima simptomatsko izboljšanje lahko svoj izvor v mnogih drugih dejavnikih, npr. v naravnem poteku bolezni ter v placebo-efektu.
 • Za placebo-efekt ne potrebujemo placeba. (...).
 • Celo zelo razredčen homeopatik lahko povzroči znatno škodo. (...).
 • Homeopatija se pogosto uporablja kot dodatno zdravljenje, kar se hkrati deklarira kot neoporečno. A takšno delovanje je nasprotno tistemu, kar meni Hahnemann. (...).
 • Uporaba homeopatije nujno nasprotuje medicinski etiki, saj »informed consent« pacienta ni mogoč. (...).
 • Sklep: homeopatija je popoln (absoluten) nesmisel, ki ogroža pacienta in spodkopava EBM.

 

Opomba I: Akronim EBM lahko pomeni dvoje: prvič, Einheitlicher Bewertungsmaßstab (Enotno merilo za ovrednotenje), tj. sistem za poplačila za ambulantno zdravniško oskrbo v Nemčiji), oz. drugič, EbM (Evidence-based medicine).

 

Opomba II: Medtem ko so odgovori »pro« kratki ter identiteta jasna, so odgovori »contra« tako dolgi, da sem jih precej skrajšal. Tako se žal ne vidi čustvena, da ne rečem ponekod razkačena vsebina odgovorov »contra«. Nenavadno pa je, da »contra« ne odgovarja zdravnik iz Avstrije, temveč – z nekam zabrisano identiteto – zdravnik iz Velike Britanije.

 

Vir:

Österreichische Ärztezeitung št. 22, 25. november 2019: Komplementärmedizin: Homöopathie - Pro & Contra.

Revija ISIS, maj 2020, str. 27: Homeopatija: pro & contra, prevod in priredba akad. prof. dr. Marjan Kordaš, dr. med.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih