HOMEOPATIJA JE ENAKO ZNANSTVENA KOT ŠOLSKA MEDICINA

09.07.2011 00:00
Novinarki Alenka Teran Košir in Darja Ovsenik sta se pogovarjali z zagovorniki in nasprotniki homeopatije ter bolniki, ki se zdravijo s homeopatijo.

V prispevku Homeopatija: medicina ali zdravilstvo? novinarki ugotavljata, da je Slovenija poleg Švedske edina država v Evropski uniji, kjer mora zdravnik, ki želi bolnike zdraviti tudi s homeopatijo, vrniti licenco in kjer homeopatija in klasična medicina nista komplementarni.
 
V prispevku Najpomembnejši je usmerjen pogovor z bolnikom je predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr.med. opozorila, da zakon o zdravniški službi določa, da se zdravniku, ki opravlja zdravilsko dejavnost, licenca ne podeli oziroma se mu jo odvzame za čas opravljanja zdravilske dejavnosti. Meni, da je treba zakon v tem delu spremeniti in ga urediti v skladu s sodobnimi evropskimi in svetovnimi smernicami združevanja in zbliževanja različnih medicin za dobrobit bolnika.
 
Irena Gorišek je tudi poudarila, da slovenska zdravniška stroka ne odobrava metod zdravljenja, ki niso znanstveno preverjene in ker vso komplementarno in alternativno medicino na lahkotno nerazumljiv način (ne da bi se potrudila posamezne metode v resnici proučiti) pospravi pod streho znanstvene nepreverljivosti, ne sprejema drugačnih načinov zdravljenja.
 
Jošt Klemenc, dr. med. je poudaril, da je homeopatija je enako znanstvena kot uradna medicina. Nasprotniki homeopatije menijo, da gre pri vsem skupaj za učinek placeba. Če placebo tako dobro deluje, kot je to v homeopatiji, zakaj se uradna medicina bolj ne ukvarja z njim? Mnogo bi prihranili in ljudje bi bili bolj zdravi. Homeopatiji očitajo neznanstvenost, to je v Sloveniji svojevrstna posebnost – mnogo raziskav v uglednih znanstvenih revijah namreč potrjuje veliko uspehov, a o teh se pri nas ne govori.
 
Po zdaj veljavni zakonodaji mora imeti homeopat medicinsko izobrazbo, mora pa vrniti zdravniško licenco, kar je slovenska posebnost. Stvar je pravzaprav paradoksna. Če je na primer zdaj v bližini nekdo, ki ima srčni zastoj, je vprašanje, ali ga sploh lahko oživljam kot zdravnik. Me bo preganjal tožilec zbornice ali državni tožilec, ker za to nimam licence, ali me bo tožil sorodnik pokojnika, ker pokojnika nisem oživljal kot zdravnik?
 
V prispevku Po homeopatski nasvet odslej tudi v lekarno se je novinarka pogovarjala z Lidijo Blažič, mag. farm. Cene homeopatskih zdravil pri nas so dražje od sorodnih homeopatskih v sosednjih državah, po besedah Blažičeve pa so povsem primerljive s klasičnimi zdravili. "Cene težko primerjamo, saj so odvisne od potence homeopatskega zdravila, povsem individualno pa je tudi uživanje zdravila. V steklenički homeopatskega zdravila je približno 400 odmerkov, medtem ko je v škatlici z aspirini le 20 ali 50 tablet, odvisno od pakiranja. Če bolnik zdravilo jemlje po potrebi, je torej homeopatskega zdravila 20-krat več kot aspirina v pakiranju po 20 tablet. Cena škatlice aspirina z 20 tabletami je okrog pet evrov, steklenička homeopatskega zdravila potence C5 pa je okrog sedem evrov. V embalaži je zdravil precej več, zato so na splošno verjetno cenejša," razmišlja Blažičeva.
 
Prof. dr. Janko Kersnik, predstojnik Katedre za družinsko medicino na medicinski fakulteti v Mariboru, v medicini vidi dovolj velik potencial za obravnavo vseh zdravstvenih težav bolnikov. Homeopatiji ne verjame, ji pa ne nasprotuje, saj meni, da za njeno učinkovitost ni dokazov. Kot pravi, pri svojem delu upošteva avtonomijo bolnikov, ki jim dopušča svobodno izbiro in odločitev o ravnanju z zdravjem in zdravljenju. 
 
Akademik prof. dr. Jože Trontelj, vodja Komisije RS za medicinsko etiko, meni, da bi združitev homeopatije in klasične medicine postavila na glavo temelje zdravniške stroke in medicino vrnila v predznanstveno dobo. Prepričan je, da bi bilo žrtvovati del zdravniške službe in zdravstvenih kapacitet za ukvarjanje z zdravilstvom nepošteno do milijonov bolnikov, ki so s svojo boleznijo, pogumom in altruizmom sodelovali v kliničnih raziskavah ali tudi samo pri nabiranju izkušenj svojih zdravnikov in s tem dali neprecenljiv prispevek k medicinskemu znanju v korist prihodnjih bolnikov. Odpovedati se temu znanju bi ne bilo samo neetično, bilo bi tudi noro početje, razvrednotenje zdravega razuma, nevredno izobraženca. Komisija RS za medicinsko etiko pa gotovo ni za to, da bi že tako preskromni javni denar za zdravstvo začeli porabljati še za take namene. Družba, ki bi se v današnjih okoliščinah odločila za kaj takega, bi bila že prav sumljiva 
 
Vir:
Spletna stran Siol.net, 9. julij 2011
Alenka Teran Košir in Darja Ovsenik: Homeopatija: medicina ali zdravilstvo?
Alenka Teran Košir: Najpomembnejši je usmerjen pogovor z bolnikom
Darja Ovsenik: Dr. Jošt Klemenc: Homeopatija je enako znanstvena kot uradna medicina 
Alenka Teran Košir: Po homeopatski nasvet odslej tudi v lekarno
Darja Ovsenik: Kdaj homeopatija z roko v roki z uradno medicino? 
Alenka Teran Košir: Kersnik: Homeopatiji ne verjamem
Alenka Teran Košir in Darja Ovsenik: Združitev bi medicino vrnila v predznanstveno dobo 
Alenka Teran Košir: Osebne zgodbe o homeopatskem zdravljenju

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih