HOMEOPATIJA V AVSTRIJI: Homeopati so lahko samo zdravniki

10.04.2013 00:00
Novinar Franc Wakounig je v reviji 7DNI predstavil položaj homeopatije v Avstriji. Homeopatija je v Avstriji del komplementarne medicine, saj je poleg akupunkture in kitajske medicine znanstveno priznan način zdravljenja. Komplementarna medicina je dovoljena le v okviru uradne medicine.
Franc Wakounig pravi, da avstrijski zakon natančno določa, da je vsakdo, ki zdravi, zadolžen, da vselej uporablja znanstveno preverjene metode zdravljenja. Se pravi, da dela na temeljih šolske medicine. Nivo in standard (šolske) medicine pa določajo in definirajo medicinske univerze. Se pravi, da je zdravnik samo tisti, ki je zaključil študij medicine. Dejavnosti, na primer medicinske preiskave, predpisovanje zdravil, pisanje diagnoz in tako naprej smejo opravljati edino zdravniki in zdravnice ter posebej za to izobraženo in zakonsko pooblaščeno osebje. Poklica zdravilca ali terapevta naravnega zdravljenja (po nemško "Heilpraktiker") Avstrija ne pozna in tudi ne priznava.
 
Dr. Bernd Adlassnig, direktor Zdravniške zbornice za Koroško, razloži, da se s homeopatijo v Avstriji lahko ukvarjajo samo zdravniki. Kdor nima zdravniške izobrazbe in licence, homeopatije ne sme uporabljati ali z njo zdraviti. Homeopatija je del komplementarne medicine, saj je poleg akupunkture ter kitajske medicine znanstveno priznan način zdravljenja. Komplementarna medicina je dovoljena le v okviru šolske medicine in ji ne sme nasprotovati ali pa se sprevreči v ezoteriko.
 
Zdravnikom je na voljo homeopatska izobrazba in zadnje čase raste število zdravnikov in zdravnic, ki nudijo tudi komplementarno zdravniško oskrbo. V okviru Avstrijske zdravniške zbornice, združenja (devetih) pokrajinskih zdravniških zbornic in strokovnega zastopstva zdravnikov in zdravnic, deluje izobraževalni forum Akademija avstrijskih zdravnikov. Forum izstavlja specialne diplome, ki so pogoj za ponudbe dodatnega oziroma dopolnilnega zdravljenja, se pravi komplementarne medicine. Ponudba akademije avstrijskih zdravnikov za specialne diplome obsega akupunkturo, antropozofsko medicino, uporabno kineziologijo, medicino dela, spremljanje rakastih obolenj, kitajsko diagnostiko in terapijo z zdravili, diagnostiko in terapijo po dr. F. X. Mayru, dietetiko, forenzično-psihiatrične izvide, genetiko, geriatrijo, homeopatijo, izobrazbo za zdravnika za klinični nadzor, knajpanje, higieno v bolnišnicah, zdraviliščno in preventivno medicino ter wellness, manualno medicino, nevralno terapijo, izobrazbo za zdravnika prve pomoči, ortomolekularno medicino, paliativno medicino, psihoterapijo, psihosocialno medicino, psihosomatsko medicino, izobrazbo za šolskega zdravnika, seksualno medicino, športno medicino, terapijo proti bolečinam in ekološko medicino.
 
Vir:
7DNI, 10. april 2013, Franc Wakounig: HOMEOPATIJA V AVSTRIJI: Homeopati so lahko samo zdravniki
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih