PREDAVANJE PROF. DR. MICHAELA FRASSA V LJUBLJANI

21.03.2002 00:00

"Homeopatijo bi morali poučevati na univerzi. Nikomur je ne bi bilo treba uporabljati, toda vsak zdravnik bi jo moral poznati," je poudaril dr. Michael Frass, profesor na Medicinski fakulteti Univerze na Dunaju in od leta 1991 direktor Oddelka za intenzivno interno medicino v bolnišnici na Dunaju, ki je bil na strokovnem obisku v Sloveniji.

Slovensko homeopatsko društvo je 21. marca 2002 v Zdravstvenem domu Center na Metelkovi ulici v Ljubljani priredilo predavanje o homeopatskem zdravljenju na dunajski univerzitetni kliniki. O svojem delu in izkušnjah je pred polno predavalnico zdravnikov spregovoril prof. dr. Michael Frass, profesor na Medicinski fakulteti Univerze na Dunaju in od leta 1991 direktor Oddelka za intenzivno interno medicino v bolnišnici na Dunaju. Pred leti je izumil poseben tubus, ki bolnikom, ki so življenjsko ogroženi, omogoča dihanje. Ta tubus uporabljajo povsod po svetu.
 
Prof. dr. Michael Frass pri svojem delu uporablja tudi homeopatijo. Z njo se je srečal že na začetku študija, navdušil ga je njegov profesor. V času študija je obiskoval tudi tečaje homeopatije. Isti dan, ko je dobil svojo profesuro interne medicine, je dobil tudi diplomo Avstrijske zdravniške zbornice za homeopatijo.
 
Dr. Frass pravi, da je najprej zdravnik in šele potem homeopat. Že sedemnajst let dela na oddelku intenzivne interne medicine dela. Pri nekaterih bolnikih res najprej poskusi s homeopatijo, vendar se morajo učinki pokazati zelo hitro, v 24 urah; če se to ne zgodi, se loti klasičnega zdravljenja. Spet drugič najprej pozdravi vidne simptome in nato poskusi še s homeopatsko metodo. Vsakič se mora odločiti drugače, kajti vsak primer, s katerim se sreča, je drugačen. Dr. Frass meni, da bi se smeli s homeopatijo ukvarjati le zdravniki; pri vsakem obolenju je namreč potrebna natančna diagnoza.
 
Homeopatija ni in ne sme biti edina možnost, vendar je prepričan, da lahko zelo pomaga. Tudi zato bi morali homeopatijo poučevati na medicinski fakulteti - nikomur je ne bi bilo treba uporabljati, toda vsak zdravnik bi jo moral poznati. Poleg tega bi to preprečilo, da bi se s homeopatskim zdravljenjem ukvarjali nestrokovnjaki. Pravi homeopat mora obvladati tako medicino kot homeopatijo. Nevarno je biti homeopat, brez znanja šolske medicine, najboljša je uporaba obeh znanj, tako lahko zdravnik doseže odlične učinke.
 
Homeopatija ne zdravi le indikacij, temveč išče in odpravlja izvor težav, te pa so po homeopatski filozofiji v nas samih. V šolski medicini je v središču pozornosti diagnoza, v homeopatiji bolnik. Zato za zdravnike homeopate velja pravilo: "Ne zdraviš bolezni, marveč bolnika!" Dr. Frass od svojih študentov zahteva, naj se ukvarjajo s človekom, in ne s statistikami in raziskavami. Zdravnika mora zanimati zdravje, ne bolezen.
 
Dr. Frass je opozoril, da mora zdravnik vedno uporabljati eno samo homeopatsko zdravilo v skladu s temeljnimi načeli homeopatije. Kombinacije zdravil je namreč, podobno kot v šolski medicini, vedno težko nadzorovati. Seveda pa lahko zdravnik kombinira homeopatsko in klasično zdravljenje.
 
Homeopatija ne zdravi le simptomov, temveč išče izvor težav. Šolska medicina težave navidezno ozdravi, vendar jih v resnici le potlači. Prav zato, pravi dr. Frass, je pri negi težjih bolnikov na intenzivni negi najbolje uporabljati oboje. S homeopatskim zdravljenjem je treba obvezno seznaniti tudi medicinske sestre in bolnikove svojce.
 
Prof. dr. Frass predava študentom na medicinski fakulteti, zdi se mu, da je znanje obramba pred zlorabami. Med svojimi kolegi ima veliko privržencev, je pa tudi dosti takih, ki so do homeopatije zelo previdni. Pravi, da so takšni najboljši učenci, saj so dovolj skeptični, da so potem začudeni, ko homeopatija deluje.

 

Homeopatija se kot način zdravljenja uporablja že več kot dvesto let. Zelo uspešno jo uporabljajo po svetu, v Evropi in tudi pri nas, kjer je zanimanje za homeopatijo čedalje večje. Smo pa med redkimi državami, ki je še ni uradno priznala. To pomeni, da homeopatskih zdravil ni mogoče kupiti v slovenskih lekarnah in da se lahko za homeopata izdaja tako rekoč vsakdo. Slovensko homeopatsko društvo si že vse od nastanka prizadeva, da bi s homeopatijo zdravili le zdravniki.
  
Vir:
Spletna stran 24ur.com, 23. marec 2002, Alenka Mirt Iskra: Homeopatija
Spletna stran revije Viva, Samo Ham: Klasična medicina in homeopatija

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih