HOMEOPATIJA: VELIKO PROTISLOVJE MAJCENIH KROGLIC

09.07.2012 00:00
Novinar Milan Ilić v Delu piše, da je homeopatija povsem evropski izum. Na glavo postavlja fizikalne zakone, javnost, strokovna in laična, pa je zaradi tovrstnega zdravljenja še danes razdeljena v dva tabora.
Ponedeljkova izdaja časopisa Delo je rubriko Zdravje tokrat posvetila homeopatiji. Novinarka Tjaša Lampret je v prispevku Hitrejša ozdravitev – brez antibiotikov predstavila izsledke indijske raziskave, da je homeopatija zelo uspešna pri zdravljenju vnetja srednjega ušesa. Novinarka Diana Zajec je pripravila prispevek Pozorno iskanje poti do pravega zdravila ter komentar Verjeti ali ne, v katerem ugotavlja, da ima homeopatija na stari celini že dolgo domicil - v Nemčiji, denimo, 200 let, pri nas šele dobro leto dni. A se »prijemlje«, trdijo lekarniški farmacevti, tisti, ki so posebej usposobljeni za svetovanje in izbiro zdravil pri tovrstnem zdravljenju. Zdravnikom je pri nas (so)uporaba tovrstne dopolnilne metode zdravljenja, ki bolezen sanira z zdravljenjem podobnega s podobnim, prepovedana; pogojena je z odpovedjo licenci. V Nemčiji pa, nasprotno, homeopatsko zdravljenje smejo predpisovati samo za to usposobljeni zdravniki.
 
Novinar Milan Ilić pa je v prispevku Homeopatija: veliko protislovje majcenih kroglic na splošno predstavil homeopatijo, še posebej pa njen položaj v Avstriji.
 
Novinar Ilić piše, da je v Avstriji homeopatija daleč najbolj znana in tudi najbolj priljubljena dopolnilna metoda zdravljenja. Lani je skoraj polovica prebivalcev te države uporabila vsaj eno homeopatsko zdravilo. Kar 43 odstotkov Avstrijcev se raje odloči zanj kakor za klasično zdravilo, večina od njih pa pred tem sploh ne obišče zdravnika.
 
Vse to je razvidno iz izsledkov raziskave znane tržnoraziskovalne agencije GfK, ki so jo izvedli na reprezentativnem vzorcu posameznikov, starejših od 15 let. Velika večina vprašanih (88 odstotkov) meni, da imajo homeopatska zdravila manj stranskih učinkov od klasičnih zdravil, 72 odstotkov jih trdi, da so bolj učinkovita, 63 odstotkov pa jih je izjavilo, da homeopatiji popolnoma zaupajo.
 
»V Avstriji je kakovostna uporaba homeopatske medicine zagotovljena s tem, da jo lahko izvajajo izključno izkušeni zdravniki, ki so končali študij šolske medicine, nato pa opravili še dodatno izobraževanje, s katerim so si pridobili naziv homeopata,« pravi dr. Klaus Connert, specialist splošne prakse s Tirolskega in referent za komplementarno medicino v avstrijski zdravniški zbornici.
 
Dr. Connert poudarja, da zdravniki, ki predpisujejo (tudi) homeopatska zdravila, najprej postavijo diagnozo in se šele nato odločijo, katero obliko zdravljenja bodo predlagali bolniku. »Tako zastavljena homeopatija ni alternativno zdravljenje, temveč ena od metod zdravljenja, ki jih zdravnik lahko izbere med različnimi možnostmi
 
V današnji družbi, ki postaja vse starejša in v kateri gre za zdravstvo čedalje večji del skupnega bruto domačega proizvoda, je sisteme zdravstvenega zavarovanja vedno težje financirati. Zagovorniki homeopatije vidijo prav tukaj največje možnosti zanjo. »Več študij je pokazalo, da je prav s homeopatijo mogoče precej zmanjšati skupne stroške zdravljenja bolnikov,« poudarja dr. Gerhard Hubmann, specialist splošne medicine in podpredsednik dunajske Mednarodne agencije za holistično medicino. Pri tem navaja rezultate nizozemske študije (izvedli so jo na 150.000 zdravstvenih zavarovancih), ki je pokazala, da so stroški homeopatskega zdravljenja do 25 odstotkov nižji kot pri bolnikih, ki jih zdravijo na konvencionalen način.
 
Vir:
DELO, 9. julij 2012, Milan Ilić: Homeopatija: veliko protislovje majcenih kroglic
DELO, 9. julij 2012, Tjaša Lampret: Hitrejša ozdravitev – brez antibiotikov
DELO, 9. julij 2012, Diana Zajec: Pozorno iskanje poti do pravega zdravila
DELO, 9. julij 2012, Diana Zajec: Verjeti ali ne
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih