NI ENOTNEGA PRISTOPA DO HOMEOPATIJE

04.05.2009 00:00
Novinarka Dnevnika Ana Vučina Vršnak ugotavlja: »čeprav v Evropi več kot 100 milijonov ljudi uporablja homeopatijo in čeprav je mogoče homeopatska zdravila dobiti v večini evropskih držav, to področje v EU še zdaleč ni urejeno enotno.«

Ponekod v EU lahko homeopatijo izvajajo vsi, ki so za to usposobljeni, tudi če niso zdravniki (denimo na Nizozemskem in Irskem), ponekod pa niti zdravniki ne. Slovenija in Švedska sta edini državi članici EU, kjer zdravnikom ni dovoljeno izvajati homeopatije.
 
Zaradi tako različnega odnosa do homeopatije v Evropi je nedavno v Bruslju potekal drugi homeopatski dan. Kot večina stvari v zdravstvu je tudi homeopatija prepuščena odločitvi posamezne države EU. Unija sicer v svoji zdravstveni strategiji poudarja pomen celovitega pristopa k javnemu zdravju ter upoštevanja dopolnilne in alternativne medicine, kadar je to primerno in kadar je njena učinkovitost znanstveno ali klinično dokazana.
 
V Sloveniji zakon o zdravilstvu navaja, da se pri izvajanju zdravilske dejavnosti uporabljajo naslednji zdravilski sistemi: tradicionalno kitajsko zdravilstvo, ajurveda – tradicionalno indijsko zdravilstvo, homeopatija in druga zdravilstva. Zakonodaja torej omenjene sisteme priznava, hkrati pa določa še prehodno obdobje za pridobitev izobrazbe. Homeopatijo, kiropraktiko in osteopatijo bodo tako predvidoma čez dobri dve leti lahko izvajale le osebe, ki bodo imele diplomo medicinske fakultete, znanje iz homeopatije, kiropraktike ali osteopatije ter veljavno licenco za zdravilce. Zdaj na tem področju ni nobenih omejitev.
 
Zakon o zdravniški službi nadalje določa, da zdravnik svobodno izbere način zdravljenja, ki je v danih okoliščinah najprimernejši, pri svojem delu pa mora ravnati po spoznanjih znanosti in strokovno preverjenih metodah.

»Če se slovenski zdravnik odloči, da bo zdravil bolnike tudi s homeopatijo, nad njim visi grožnja odvzema zdravniške licence – dovoljenja Zdravniške zbornice Slovenje za delo oziroma opravljanje zdravniškega poklica,« je ob tem za Dnevnik pojasnila predsednica Slovenskega homeopatskega društva zdravnica Irena Gorišek.
 
Z namenom, da se uredi položaj homeopatije in se odstranijo ovire tej praksi v EU, so v evropskem parlamentu v Bruslju nedavno pripravili drugi homeopatski dan EU.

 
Evropska poslanka iz Irske Marian Harkin je povedala, da je v Evropi okoli 54.000 specializiranih homeopatov, okoli 150.000 zdravnikov pa se je usposabljalo na področju dopolnilne in alternativne medicine.
 
Zdravnik in predsednik Evropskega odbora za homeopatijo Ton Nicolai v krajšem pogovoru za Dnevnik ni mogel oceniti, kdaj in ali sploh bo homeopatija v Sloveniji enakovredna uradni medicini. Verjetno se bo to zgodilo takrat, ko bodo priznane diplome iz homeopatije, sicer pa se mu zdi položaj pri nas absurden. Opozoril je tudi na to, da so homeopatska zdravila cenejša od konvencionalnih. To je posledica tega, ker ni patentov in s tem povezanih visokih stroškov. Prodaja homeopatskih zdravil raste sicer za približno 5 odstotkov na leto. Nicolai je še poudaril, da se zavzema za to, da bi homeopatijo izvajali zgolj zdravniki.
 
Vir:
Dnevnik, 4. maj 2009, Ana Vučina Vršnak: Ni enotnega pristopa do homeopatije

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih