USTAVNI REFERENDUM O KOMPLEMENTARNI MEDICINI V ŠVICI

17.05.2009 00:00
V Švici je 17. maja 2009 kar 67 odstotkov oziroma 1.282.838 državljanov (udeležba na referendumu je bila 38-odstotna) podprlo pobudo, da se v zvezno ustavo doda nov člen o komplementarni medicini, ki ga je predlagal zvezni parlament. Švica je tako postala prva država v Evropi in verjetno v svetu, ki ima v zvezni ustavi člen, ki določa sodelovanje šolske in komplementarne medicine.

Novi 118.a člen (Komplementärmedizin) zvezne ustave določa, naj »zvezna vlada in vlade kantonov v okviru svoje jurisdikcije zagotovijo upoštevanje komplementarne medicine« (Bund und Kantone sorgen im Rahmen ihrer Zuständigkeiten für die Berücksichtigung der Komplementärmedizin). Iz tega sledi, da se komplementarna medicina (homeopatija, antropozofska medicina, kitajska tradicionalna medicina, fitoterapija in nevralna terapija) ponovno vključi v osnovno zdravstveno zavarovanje, od koder je bila izrinjena leta 2005.
 
Stroški zdravljenja z omenjenimi metodami bodo tako spet kriti iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. Na medicinskih fakultetah, kjer še nimajo takšne katedre, bodo ustanovili katedro za komplementarno medicino in na dodiplomski ravni uvedli predmet Komplementarna medicina. Posebna pozornost bo v prihodnje namenjena tudi znanstvenim raziskavam in zaščiti zdravil, ki se uporabljajo v komplementarni medicini. Namen uvedbe predmeta in ustanovitve kateder je, da bi se vsak študent medicine seznanil z metodami komplementarne medicine in bi bil kot bodoči zdravnik sposoben bolnikom svetovati najprimernejšo terapijo.
 
Leta 1998 se je švicarska vlada odločila, da za pet metod komplementarne medicine (op. homeopatija, antropozofska medicina, kitajska tradicionalna medicina, fitoterapija in nevralna terapija) velja povračilo stroškov v okviru obveznega osnovnega zdravstvenega zavarovanja – pod pogojem, da zdravljenje izvaja zdravnik. Pred tem so povračilo stroškov zdravljenja priznavale samo zasebne zavarovalnice. Vključitev v osnovno zdravstveno zavarovanje je veljala le za določen čas, ko naj bi preverili učinkovitost, primernost in ekonomsko vzdržnost vključenih metod zdravljenja. Preverjanje naj bi trajalo pet let.
 
Študija PEK (Programm Evaluation Komplementärmedizin oz. Program vrednotenja komplementarne medicine), ki jo je naročila švicarska vlada, je bila sestavljena iz dveh delov: 
 
- Raziskavo strokovne literature je opravil od vlade določeni zunanji raziskovalec. Prispevek Shang et al. v reviji The Lancet (2005) je na podlagi te meta-analize dokazoval, da homeopatija ni nič bolj učinkovita kot placebo, toda Lex Rutten je leta 2006 in 2008 dokazal, da je bil pripevek Shanga in soavtorjev zavajajoč in tendenciozen. Študija oddelka KIKOM (Kollegiale Instanz für Komplementärmedizin) univerze v Bernu je pokazala drugačno podobo, ki je bila v prid homeopatiji tako glede učinkovitosti kot glede primernosti.
 
- Epidemiološka študija je vključevala primerjavo različnih podatkov zdravnikov, ki uporabljajo komplementarno medicino, in tistih, ki zdravijo brez uporabe le-te; vprašalnike so dobili zdravniki in bolniki. Ta študija je razkrila zanimiva dejstva, tu naj omenimo dve. Bolniki, ki so bili podvrženi zdravljenju s komplementarno medicino, so bolje prenašali svojo bolezen, pri zdravnikih, ki so zdravili s komplementarno medicino, pa je bilo več težkih kroničnih bolnikov.
 
Leta 2005 – še pred uradno objavo zaključkov obeh študij – je takratni minister za zdravje te metode komplementarne medicine izločil iz osnovnega zdravstvenega zavarovanja. To je bil trenutek, ko je bila vložena pobuda za razpis referenduma pod naslovom »Prihodnost s komplementarno medicino« (Zukunft mit Komplementärmedizin), ki jo je v nekaj mesecih podpisalo potrebnih 100 tisoč ljudi. Državljani so se leta 2005 organizirali v združenju »Da - za komplementarno medicino« in začeli s triletno kampanijo, katere rezultat je uspešno izveden ustavni referendum.
 
Vir:
Programm Evaluation Komplementärmedizin (PEK)
Bornhöft et al.: Effectiveness, Safety and Cost-Effectiveness of Homeopathy in General Practice – Summarized Health Technology Assessment. Forschende Komplementärmedizin 2006; 13 (suppl 2): 19-29
Lex Rutten, Erik Stolper: ‘Proof’ against homeopathy in fact supports Homeopathy. Homeopathy. Volume 95, Issue 1 , Pages 57-61, January 2006
Rainer Lüdtke, Lex Rutten: The conclusions on the effectiveness of homeopathy highly depend on the set of analyzed trials. Journal of Clinical Epidemiology. Volume 61, Issue 12, Pages 1197-204, December 2008


Das Schweizer Parlament: Volksabstimmung vom 17. Mai 2009
Tages Anzeiger, 17. maj 2009: Klares Ja zur Komplementärmedizin
Tages Anzeiger, 17. maj 2009: Ja zur Komplementärmedizin: Die Reaktionen
Razgledi, 20. maj 2009: Pravica do komplementarnih metod zdravljenja v švicarski ustavi
Spletna stran: Ja! zur Komplementärmedizin

Spletna stran: Dachverband Komplementärmedizin

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih