ZAKAJ? ZATO IN PIKA!

11.05.2011 00:00
Vlado Vastl se je v Pismih bralcev odzval na prispevek novinarke Dnevnika Nine Knavs »Ločevanje zdravilcev od šarlatanov«, ki je bil objavljen v Dnevniku 4. maja 2011.

Gospod Vastl pravi: »Branje članka z zgornjim naslovom (Dnevnik, 4. maj 2011) človeka, ki vsaj malo bolj spremlja problematiko homeopatije na Slovenskem, ne more pustiti ravnodušnega. Kar nekaj let od sprejetja zakona o zdravilstvu (2007) in zakona o zdravniški službi (2008) je s strani predstavnikov ministrstva za zdravje in vidnih predstavnikov "zdravništva" na Slovenskem, vključno s cehovsko organizacijo "zdravništva", iz nastopa v nastop mogoče opaziti bolj popadljiv odnos do homeopatije kot komplementarne medicine (sem jo uvrščajo povsod po Evropi).
 
Pa ne samo to, v svojem veličastnem občutku moči in premoči ni treba več nikomur uporabljati argumentov za svoje nastopanje in za javno izražena stališča. Po tisti znani: "Zakaj? Zato!, Zakaj? Zato! Ker pač zato!
 
Homeopatije kot komplementarne metode zdravljenja na Slovenskem pač ne priznamo in pika, čeprav z zakonom zahtevamo, naj bo homeopat najprej zdravnik, nato pa naj se še ustrezno dodatno homeopatsko izobrazi. A ko to doseže, mu prepovemo opravljati poklic zdravnika. Zakaj? Zato! (In pika.) Praktično v vsej evropski skupnosti homeopatijo priznavajo kot komplementarno metodo zdravljenja, ponekod jo celo plačujejo iz javne zdravstvene blagajne, v Sloveniji je to zgodba na meji šarlatanstva. Zakaj? Zato! (In pika.)
 
In potem gledamo in beremo izjave ministra za zdravje in državnega sekretarja na ministrstvu za zdravje v slogu:
 
- V Sloveniji homeopatija spada na področje zdravilstva. Zakaj? Zato!

 

- Zdravniki, ki se bodo ukvarjali s homeopatijo tudi v bodoče, ne bodo deležni zdravniške licence, čeprav izpolnjujejo vse strokovne kriterije. Zakaj? Zato!
 
Ali ne bi bili ravno zdravniki homeopati ob popolnem priznavanju statusa najbolj zavezani strokovno odgovornemu in etičnemu odnosu do pacienta?

- Po mnenju državnega sekretarja naj bi se "zdravništvo" ukvarjalo z načinom in pravico uporabe komplementarnih metod zdravljenja (Ministrstvo si pri zgodbi v tej točki že pere roke). Ali se še v kakšnem primeru da bolje uporabiti misel o pošiljanju kozla po zelje!?

 
- Državni sekretar pravi, da bi radi zaščitili paciente pred šarlatanstvom, v isti sapi pa trdi, da ministrstvo ne more posegati v nezakonito delo mazačev. Zakaj? Zato!
 

- Predstavnik ministrstva načelno nima odklonilnega odnosa do homeopatije, če…

Kako pa potem lahko stoji za takšnimi zakoni!?

- Da ni vloga ministrstva za zdravje urejati in urediti zdravstveno področje na Slovenskem, vključno s komplementarno medicino, je jasno tudi iz neke druge oddaje, kjer minister Marušič pravi, da je to vprašanje za vizionarje! Zakaj? Pa menda ne samo zato!?
 

- Pa še zadnja cvetka iz članka. Akupunkturo, registrirano pod isto šifro dejavnosti kot homeopatija, izvajajo zdravniki (predvidevam, da z zdravniško licenco) v protibolečinskih ambulantah bolnišnic (javni zavodi), financiramo iz zdravstvene blagajne. ZZZS pa akupunkture v teh pogojih na šteje več za zdravilstvo. Zakaj? Zato!
 
Tak je na žalost intelektualni nivo polemike "zdravništva" in ministrstva za zdravje s homeopati v Sloveniji. Zakaj? Zato in pika!«
 
Vir:
Dnevnik, Pisma bralcev, 11. maj 2011 
Dnevnik, 4. maj 2011, Nina Knavs: Ločevanje zdravilcev od šarlatanov

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih