ZDRAVNIŠKA ZBORNICA IN POOBLASTILA

23.03.2009 00:00
Aleš Živkovič, direktor in partner INERHC - Inštituta za ekonomske raziskave v zdravstvu je v rubriki Pro & Contra časopisa Reporter dne 23. marca 2009 predstavil pogled na obvezno članstvo v Zdravniški zbornici Slovenije ter javna pooblastila.
Aleš Živkovič meni, da je »obvezno članstvo v zdravniški zbornici ena glavnih ovir, ki slovensko zdravstvo loči od korenitih reform. Pri oceni tega problema ne moremo mimo dejstva, da je zdravniška zbornica interesno združenje in je zato njen namen prav ščitenje ekonomskih interesov zdravniškega lobija. Še več, zbornica pri svojem delovanju de facto sledi predvsem interesom zasebnikov in koncesionarjev, zdravniki v javnem sektorju pa so pri tem zgolj kot instrument poviševanja pogajalske moči - marionete torej.
 
Zbornica tako z obveznim članstvom, podeljevanjem licenc in regulacijo specializacij uravnava število zdravnikov na trgu, to pa izkorišča za njihove višje cene (beri plače). Gre za povsem običajno omejevanje števila zdravnikov z namenom pridobivanja boljše pogajalske pozicije pri pritisku na plačno politiko, od katere je odvisna tudi vrednost koncesij. Podobna anomalija je evidentna tudi glede specializacij. Slovenija spada med države z najdaljšimi specializacijami v Evropi, njihova dolžina pa dodatno omejuje število zdravnikov na trgu dela.
 
Le s težavo pogoltnemo teze o tem, kako strokovno in neodvisno lahko zbornica zbornica opravlja nadzor nad delom zdravnikov nadzora prav s strani zdravnikov je norčevanje iz bolnikov in davkoplačevalcev, ki morajo prav te napake prestajati in plačevati. A ministrstvo očitno res ne vidi problema, saj tudi osnutek zakona o zdravstveni dejavnosti tega ne rešuje - zopet se zbornici podeljuje monopol nad nadzorom svojih (!) članov. Dovolj zgovorno je dejstvo, da je po ocenah nekaterih tujih študij v Sloveniji kar od 300 do 600 smrti letno zaradi zdravniških napak, te pa zavarovance stanejo tudi do 70 milijonov evrov letno. In koliko napak je evidentirala zdravniška zbornica? Sta kontrola in sankcioniranje lastnih članov dejansko v interesu zbornice?
 
Nesporno dejstvo ostaja - obvezno članstvo in podeljevanje javnih pooblastil zdravniškemu cehu škoduje - bolnikom in davkoplačevalcem, koristi pa zgolj zdravnikom. Če se bo minister že spravil ustanavljati še en javnofinančni sesek v obliki agencije za kakovost, naj v njenem okviru organizira tudi izvajanje nalog, kot so podeljevanje licenc, regulacija specializacij ter strokovni nadzor, ne pa da te naloge prepušča zdravniškemu lobiju.
 
Dokler ministrstvo ne bo uvedlo prostovoljnega članstva v prav vseh zbornicah v zdravstvu, javnih pooblastil, ki so v konfliktu interesov, pa pobralo, z reformami ne bo nič. Do takrat bomo imeli zdravstvo po meri zdravnika in ne po meri bolnika,« meni Aleš Živkovič.
 
Vir:
Reporter, 23. marec 2009, št. 12, PRO & CONTRA: Zdravniška zbornica in pooblastila
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih