ZDRAVNICI JAVNI OPOMIN ZARADI HOMEOPATIJE

08.07.2011 00:00
Miloš Žužek, dr. med. se je v Pismih bralcev odzval na prispevek Zdravnici javni opomin zaradi homeopatije novinarke Nine Knavs, ki je bil objavljen v Dnevniku 3. junija 2011.
»V Dnevniku je bila 3. junija objavljena novica, da je zdravnica dobila javni opomin Zdravniške zbornice, ker se je ukvarjala s homeopatijo. S tem naj bi kršila kodeks medicinske deontologije, saj "pri zdravniškem delu ni uporabljala diagnostičnih in terapevtskih metod, ki so znanstveno utemeljene in strokovno sprejete".
 
Grozili so ji tudi z odvzemom licence. Nastala situacija je posledica absurdnega položaja zdravnikov, ki bi se pri nas želeli ukvarjati s homeopatijo. Po eni strani zakon o zdravilstvu, kamor so vključili homeopatijo, določa, da lahko homeopatsko zdravljenje izvajajo samo zdravniki, po drugi strani pa so leta 2008 v zakon o zdravniški službi vključili člen, ki zdravnikom prepoveduje uporabo zdravilskih metod. Zdravnik, ki se hoče ukvarjati s homeopatijo, se mora torej odpovedati licenci oziroma dovoljenju za delo in to ne glede na to, da izpolnjuje vse pogoje za licenco. Absurdnost situacije je toliko večja, ker so se v slovenskih lekarnah pojavila homeopatska zdravila, ki jih lahko predpisuje samo zdravnik, ta pa, če želi obdržati licenco, niti pomisliti ne sme, da bi jih predpisal. Zato zdravnikov, ki bi zdravili s homeopatijo, v Sloveniji skoraj ni. Največjo odgovornost za nastalo situacijo nosi ministrstvo za zdravje, saj že dolga leta podlega pritiskom Zdravniške zbornice, posledica tega pa je shizofrena zakonodaja.
 
V tej situaciji je zanimiva primerjava odnosa slovenske in avstrijske zdravniške zbornice do homeopatije. V roke mi je prišlo pismo, v katerem avstrijska zdravniška zbornica odgovarja na članek z naslovom Homeopatija goljufija, ki je bil objavljen v avstrijskem časopisu Profil, njegova vsebina pa je razvidna že iz naslova. Odgovor je v luči tega, kar se s homeopatijo dogaja pri nas, zelo zanimiv. Prevod morda ni najboljši, vendar mislim, da je bistvo razumljivo. V pismu, naslovljenem na redakcijo časopisa Profil, predstavnik avstrijske zdravniške zbornice piše naslednje:
 
"Homeopatija je v Avstriji zdravniško priznana metoda. Homeopatska zdravila se dobijo samo v lekarnah. Njihova učinkovitost se vsak dan potrjuje v številnih ordinacijah. Če zdravila ne bi delovala, bolniki ne bi ozdraveli. Odgovorni in informirani bolniki se za zdravljenje odločijo skupaj z zdravnikom. Pripisovanje delovanja homeopatskih zdravil placebo učinku je žalitev bolnikov. Poleg tega je imenovanje odgovornega dela homeopatskih zdravnikov in označevanje slednjega kot "homeopatska goljufija" in goljufanje bolnikov, pravno sporno, saj gre za blatenje njihovega dobrega imena. Medicinska znanost je dolžna skrbeti za dobro bolnih ljudi, ne pa za neke trenutno veljavne znanstvene teorije, ki podpirajo trenutno veljaven model. Referat za komplementarno medicino avstrijske zdravniške zbornice odločno protestira proti nekvalificiranim in tendencioznim napadom na zdravniško metodo, še posebej, če prihajajo od oseb, ki nimajo niti medicinske niti homeopatske izobrazbe."
 
Kot je razvidno iz pisma, ima avstrijska zdravniška zbornica do homeopatije in zdravnikov, ki se z njo ukvarjajo, povsem drugačen odnos. Tudi avstrijski zdravniki imajo verjetno neki zdravniški kodeks, vendar ta očitno ni ovira, da ne bi mogli zdraviti s homeopatijo.«
 
Vir:
Dnevnik, Pisma bralcev, 8. julij 2011, Miloš Žužek: Zdravnici javni opomin zaradi homeopatije
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih