ODZIVI NA JAVNI OPOMIN ZDRAVNICI ZARADI HOMEOPATIJE

01.08.2011 00:00
Dr. Joachim Gross, dr. med. se je v avgustovsko/septembrski številki revije Isis odzval na pojasnilo Zdravniške zbornice Slovenije glede zakonodaje in kodeksa, ki homeopatijo za zdravnike prepovedujeta.

Prispevek dr. Joachima Grossa, dr. med. z naslovom Pojasnilo pojasnilu: Ali je zdravniška zbornica res žrtev zakonodaje in javnosti? v nadaljevanju objavljamo v celoti:
 
»Uredništvu revije Isis gre zahvala za odprto razpravo o komplementarni in alternativni medicini. Z objavo različnih mnenj zdravništva prispeva k pluralizmu v medicini. Ne nazadnje javnost zahteva takšno odprto razpravo.
 
V pojasnilu (Isis, julij 2011, stran 16) ste zapisali, da pri javnem opominu zdravnici, ki je zdravila pacientko s homeopatijo, zdravniška zbornica ni imela nobene druge možnosti, kajti veljavna zakonodaja in kodeks homeopatijo prepovedujeta in zakon je treba spoštovati.
 
Zakonodaja v Sloveniji za zdravljenje s homeopatijo zahteva univerzitetno medicinsko izobrazbo. Omenjena zdravnica je seveda ta pogoj izpolnjevala.
 
Dejstvo je, da je zdravniška zbornica sodelovala tako pri pripravi Zakona o zdravniški službi kot tudi kodeksa. Hipokrizija je, da sedaj zanika odgovornost za to odločitev in trdi, da drugače ni mogla ravnati. Na kratko: zakonodaja je rezultat dolgoletne politike zbornice in prav tako tudi odločitev razsodišča.
 
Zrelo razsodišče bi upoštevalo dejstvo, da je veljavna zakonodaja zelo kontradiktorna in da odvzem licence, ki bi imel tudi eksistenčne posledice za omenjeno zdravnico, ne more temeljiti na kontradiktorni zakonodaji.
 
Nujen zaključek v takšni kontradiktorni situaciji bi bil, da zdravniška zbornica naredi vse, kar je v njeni moči, da se Zakon o zdravniški službi posodobi in postane bolj pluralističen, demokratičen in evropski ter usklajen z ostalo slovensko zakonodajo.
 
Prof. dr. Matija Horvat se opisuje kot žrtev, ko se v Uvodniku (Isis, julij 2011, stran 4) pritožuje nad grenkobo, ki jo čuti v odnosu do javnosti, medijev in dela zdravništva. Homeopatijo označuje kot »slikovit dokaz razumske insuficience«, alternativno medicino pa imenuje »šarlatanstvo in goljufijo«. Te besede bi bile lahko deset let nazaj tudi moje! Ko sem konec osemdesetih na univerzi v Würzburgu delal raziskavo v okviru doktorata, sem bil znanstvenik od glave do pete. Če mi je kdo samo omenil homeopatijo, sem dobil alergični napad. Šele z leti praktičnega dela s pacienti sem ugotovil, da obstaja skupina pacientov, ki jim s klasično medicino enostavno ne morem pomagati. Vsak zdravnik pozna takšne paciente. Priznati sem moral, da pravo zdravljenje presega uporabo naravoslovnih znanosti. Da ne bo pomote – sem pristaš znanstvene medicine. Toda, da bi lahko pomagal tej skupini pacientov, sem moral preseči pregrado v svoji glavi. V Nemčiji imamo stoletno tradicijo naravnega zdravljenja. Ali je etično sporno, če znanstveni zdravnik pri zdravljenju uporablja tradicionalne metode zdravljenja na odgovoren način?
 
Ukvarjanje z alternativnimi metodami zdravljenja je bilo zame kot hoja po tankem ledu, brez čvrste znanstvene osnove. Holističnega razmišljanja sem se težko naučil, saj mi je bil domač samo materialističen odnos med dozo in učinkom. Bavarska zdravniška zbornica v Münchnu mi je veliko pomagala, da sem se homeopatije naučil na profesionalen način, z jasno definiranim kurikulumom in izdelanim študijskim sistemom. Danes vem, da bi moral to storiti najmanj deset let prej! Moji učitelji so vsi znanstveni zdravniki, ki nikoli ne zanikajo svojih znanstvenih osnov, vendar imajo tudi dodatno znanje tradicionalnega nemškega sistema holističnega zdravljenja. Moji pacienti so s to spremembo zadovoljni. To je tisto, kar si želijo: alternativno zdravljenje na akademski ravni in znanost v ozadju. Ko sem junija 2010 opravil izpit iz homeopatije na Bavarski zdravniški zbornici v Münchnu, sem že delal v Sloveniji. Že takrat sem vedel, da me moja uspešnost v Münchnu lahko kriminalizira v Ljubljani.
 

Prof. dr. Matiji Horvatu pa lahko dam samo kolegialni nasvet iz moje izkušnje: izkazalo se je kot dobro, da sem presegel pregrado v svoji glavi – tako za moje paciente kot zame.
 
Dr. Joachim Gross, dr. med.
Zdravnik homeopat
Specialist medicine dela
Kvalifikacija »Homeopatija« Bavarske zdravniške zbornice, München
Koper, 3. julij 2011«
 
Vir:
Isis, Avgust/september 2011, Joachim Gross: Pojasnilo pojasnilu: Ali je zdravniška zbornica res žrtev zakonodaje in javnosti?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih