HOMEOPATSKA ZDRAVILA TUDI NA POLICAH NAŠIH LEKARN

14.04.2011 00:00
Od leta 1837 do 1945 so lahko zdravniki na Slovenskem uradno zdravili s homeopatijo, homeopatska zdravila pa so bila na voljo v skoraj vseh lekarnah na Slovenskem. Po 66 letih se homeopatska zdravila vračajo na police slovenskih lekarn. Nekatera bo mogoče kupiti, druge dobiti tudi na recept homeopata, ponujale pa jih bodo lahko le lekarne, v katerih delajo ustrezno usposobljeni magistri farmacije.
Novinarka Eva Doljak je za 24ur.com oziroma Vizita.si pripravila prispevek z naslovom Homeopatska zdravila tudi na policah naših lekarn, ki ga v nadaljevanju povzemamo.
 
»Pooblaščene osebe za izdajanje homeopatskih zdravil so izključno magistri farmacije, ki so opravili strokovni izpit in pridobili potrebno dodatno znanje iz homeopatije. Strokovno usposabljanje, ki ga že zadnjih pet let organizira Lekarniška zbornica Slovenije, je do zdaj uspešno opravilo 156 magistrov farmacije in le lekarne, v katerih so zaposleni, bodo lahko prodajale homeopatska zdravila, seveda pa bodo takšne lekarne tudi ustrezno označene.
 
''Lekarniški farmacevt bo predvsem svetoval homeopatska zdravila za samozdravljenje, in sicer za homeopatijo motiviranemu pacientu. Torej tistemu, ki pokaže, da ga ta način zdravljenja zanima. V lekarnah bomo svetovali zdravila z nizko potenco, ker so ta zdravila primerna za samozdravljenje, medtem ko je za zdravljenje z visokopotenčnimi zdravili usposobljen le zdravnik homeopat, ki obravnava pacienta celostno in prav za njega izbere pravo zdravilo,'' pojasni farmacevtka Metka Čičerov, mag. farm., ki z vidika lekarniške farmacije že dolga leta spremlja homeopatska zdravila.
 
Če pa bo homeopat predpisal pacientu neko zdravilo z visoko potenco, tega bolnik ne bo mogel dobiti v slovenskih lekarnah, temveč bo po vsej verjetnosti moral po njega v tujino. Ustrezno usposobljeni slovenski farmacevti pa ne bodo le svetovali in prodajali že narejenih homeopatskih zdravil, temveč imajo tudi vso potrebno znanje, da homeopatsko zdravilo sami izdelajo oziroma pripravijo v lekarni. Če bodo po kratkem posvetu z bolnikom ocenili, da bi bilo najbolje, če pomoč poišče pri zdravnikih iz uradnih vej medicine ali zdravnikih homeopatih, mu bodo tudi to sposobni svetovati.
 
Pri nas za začetek registriranih približno 17 zdravil
 
Homeopatska zdravila, ki jih bo mogoče dobiti v naših lekarnah, so rastlinskega, živalskega ali mineralnega izvora in so povsem naravna. So v obliki kroglic in niso bila preizkušena na živalih, temveč na zdravih prostovoljcih. Namenjena so zdravljenju tako akutnih kot kroničnih bolezni. Po pravilniku iz leta 2008 so razdeljena na magistralne pripravke in galenske izdelke, ne sme se jih oglaševati. Po tem pravilniku mora biti na embalaži navedeno, da izdelek nima dokazanih zdravilnih učinkov, prodajajo pa se lahko le tista zdravila, ki jih je odobril Urad za zdravila. Šele po zakonu o zdravilih iz leta 2006 so se homeopatski izdelki spet preimenovali v homeopatska zdravila. Bodo pa homeopatska zdravila lahko svetovali oziroma predpisovali tudi v veterinarskih organizacijah ob ustreznih veterinarskih storitvah.
 
Kdo lahko sploh predpiše recept za homeopatsko zdravilo?
 
Tako kot so določila stroga pri določanju tega, kdo v lekarni sploh lahko prodaja homeopatska zdravila in svetuje o njih, je tudi strogo določeno, kateri zdravnik lahko napiše recept. Homeopatsko zdravilo lahko namreč predpiše le zdravnik, ki je končal medicinsko fakulteto, a je vrnil pridobljeno licenco, in ki je pridobil vso potrebno dodatno homeopatsko znanje. Zdravnik z veljavno medicinsko licenco zdravil ne sme predpisati niti bolnika napeljevati k njihovi uporabi, sicer lahko izgubi licenco.
 
''To področje zdravstvene dejavnosti bi bilo treba urediti na sodoben način in v skladu s svetovnimi trendi, ki gredo v smer zbliževanja, dialoga in priznavanja raznolikosti in drugačnosti, iskanja najbolj uspešnih in tudi stroškovno najbolj učinkovitih metod oziroma oblik diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije,'' je o homeopatiji z zdravstvenega vidika spregovorila zdravnica Irena Gorišek, dr. med., predsednica Slovenskega homeopatskega društva. Le pri nas in na Švedskem namreč zdravniki z dovoljenjem za samostojno opravljanje zdravniške službe ne smejo zdraviti s homeopatijo in predpisovati homeopatskih zdravil, medtem ko je v večini evropskih držav homeopatija uveljavljena in sprejeta kot del uradne medicine
 
Vir:
Vizita, 14. april 2011, Eva Doljak: Homeopatska zdravila tudi na policah naših lekarn
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih