V LEKARNO PO ČUDEŽ?

25.04.2011 00:00
Novinarka Simona Furlan v današnji Jani ugotavlja, da je »prihod homeopatskih zdravil pomemben korak, ki pa hkrati opozarja na še vedno prav absurden položaj homeopatije v Sloveniji. A ob tem za veliko navdušenje, se zdi, pravzaprav še ni pravega razloga. Zanj bo čas, ko bodo homeopatijo lahko uporabljali tudi zdravniki z licenco.«

Novinarka Jane Simona Furlan v prispevku V lekarno po čudež? piše: »Homeopatija, ena od metod alternativnega zdravljenja, ima relativno kratko tradicijo, približno dvesto let, a spada med najbolj razširjene in tudi urejene oblike zdravljenja. V 19. stoletju je bila tudi v Sloveniji zelo priljubljena tako med premožnimi kot revnejšimi sloji, v novejšem času pa je, tudi zaradi močnega nasprotovanja uradne medicine, potisnjena na rob. Stvari se spreminjajo na bolje, saj te dni v slovenske lekarne v prosto prodajo prihajajo prva homeopatska zdravila, resda za zdaj le takšna z nizko potenco, za katere ne potrebujete recepta in so torej namenjena samozdravljenju. Pomemben korak torej, ki pa hkrati opozarja na še vedno prav absurden položaj homeopatije v Sloveniji.
  
Homeopatska zdravila lahko namreč predpisuje le zdravnik z diplomo medicinske fakultete in pridobljenim znanjem s področja homeopatije. Toda če se hoče ukvarjati z njo, se mora odreči zdravniški licenci. Tako je le še na Švedskem, v drugih državah Evropske unije zdravniki lahko počnejo oziroma kombinirajo oboje. To jim daje terapevtsko svobodo, bolnikom pa možnost izbire.
 
Zdravniška zadrega, veselje farmacevtov
 
Slovensko homeopatsko društvo, ki obstaja od leta 1992, se vsa ta leta trudi za odpravo takšnega položaja homeopatije v Sloveniji, a za zdaj zakonodajalec kljub drugačni evropski praksi ne popušča. Tako številni zdravniki, menda jih je že več kot sto, ki obvladajo tudi homeopatijo, te ne smejo prakticirati in je tudi ne, saj bi bili ob licenco. To pomeni, da vam zdravnik ne sme niti namigniti, kaj šele svetovati, da se obrnite na homeopata.
 
Ampak ljudje to seveda počnemo, tudi v Sloveniji, le da je treba po zdravila večinoma hoditi v tujino. Tudi zato, ker vam zdravnik homeopat zdravilo lahko predpiše, uradno pa vam ga ne sme dati. Izdelava homeopatskih zdravil in promet z njimi sta namreč v domeni magistrov farmacije z znanjem homeopatije.
 
Slovenski lekarniški farmacevti so se zadnjih nekaj let že izobraževali tudi na področju homeopatije, v okviru izobraževanja Lekarniške zbornice jih je strokovni izpit doslej opravilo 156, več kot 100 pa prek Slovenskega homeopatskega društva.
 
Zato farmacevti pravijo, da so dobro pripravljeni na prihod homeopatskih zdravil v Slovenijo. Ta bodo namreč smeli prodajati le v lekarnah, kjer ima vsaj eden od zaposlenih ustrezno homeopatsko izobrazbo in bo strankam lahko ustrezno svetoval ter tudi pripravil zdravilo, ki naj bi pomagalo pri odpravljanju težav. Lekarne bodo tudi ustrezno označene in naj bi ponujale homeopatska zdravila tudi drugod po Sloveniji, ne le v Ljubljani.
 
Nikar ne pričakujte čudežev
 
Homeopatija je celostni sistem zdravljenja, kar pomeni, da se ustrezno zdravilo predpiše na podlagi dobrega poznavanja vseh simptomov oziroma človekovih lastnosti, fizičnih, psihičnih in splošnih. Zato je za odpravo glavobola, na primer, v homeopatiji potrebno veliko podatkov, ki na prvi pogled nimajo prave zveze z bolečinami v glavi. Podobno je na primer s kašljem – homeopatija ne pozna enega zdravila zanj, ampak mora vsakomur predpisati takšno, ki ustreza njegovim značilnostim. Za postavitev prave homeopatske diagnoze in določitev ustrezne terapije, če tako rečemo, je torej treba imeti dovolj časa, zato se logično postavlja vprašanje, ali bo tega ob vrsti čakajočih pred okencem v lekarni zares dovolj, obravnava pacienta pa zares celovita. Seveda ne dvomimo o usposobljenosti farmacevtov, le praktična izvedba nas nekoliko skrbi.
 
Tudi samo jemanje homeopatskih zdravil ima svoja pravila, na primer kako dolgo se sme zdravilo uporabljati ali katerih drugih snovi v tem času ne smete uživati, če hočete, da bo homeopatsko zdravilo učinkovalo. Res je, da vam škodilo sicer ne bo, a vam morda ne bo pomagalo. Zato vsem, ki si morda z novimi homeopatskimi zdravili obetate hitro pomoč pri odpravljanju svojih težav, toplo priporočamo, da se o homeopatiji pred tem dobro poučite, predvsem pa da od nje ne pričakujete čudežev.
 
Se lahko homeopatiji zmanjša ugled?
 
Ljudje smo tudi v zvezi s svojim zdravjem velikokrat neučakani, tudi površni. Tako kot jih veliko ne opravi do konca terapije z antibiotiki, na primer, ker se jim to ne zdi več potrebno, obstaja najbrž podobna nevarnost pri jemanju homeopatskih zdravil. Prav pomanjkanje nadzora, kaj se z bolnikom, ki jemlje zdravilo, pozneje dogaja, je eden od pomislekov ob lažji dostopnosti homeopatskih zdravil.


Zaradi večje možnosti, da ta ne bodo dosegla pričakovanega oziroma želenega učinka, se lahko homeopatiji dolgoročno ugled pri ljudeh celo zmanjša, menijo nekateri bolj črnogledi sogovorniki. Nekakšna kolateralna škoda, kot je na predstavitvi novinarjem rekla tudi Irena Gorišek, dr. med., predsednica Slovenskega homeopatskega društva.
 
V Sloveniji bo na policah lekarn za zdaj 17 homeopatskih zdravil. Pravzaprav zelo majhen del od približno pet tisoč zdravil, kolikor jih pozna homeopatija, zdravnik homeopat pa jih pri svojem delu v povprečju uporablja od 200 do 500, pravijo podatki.
 
Vsa pri nas za zdaj registrirana homeopatska zdravila, namenjena samozdravljenju, so naravnega izvora in narejena na rastlinski, živalski ali mineralni osnovi. Pripravljena so v obliki kroglic. K nam bodo prišla iz Avstrije in dobavitelj zagotavlja, da so vsa izdelana ročno, čeprav učinkovitost strojno izdelanih ni nič manjša.
 
Homeopatska zdravila uporabljajo v humani in živalski medicini. Ena od njihovih glavnih odlik je gotovo ta, da zaradi naravnega izvora ne onesnažujejo in tudi drugače obremenjujejo okolja tako kot sintetično izdelana zdravila. Poleg tega nimajo stranskih učinkov.
 
V svetu obstajajo številne klinične študije, ki dokazujejo njihovo učinkovitost, vendar jih v Sloveniji prav zaradi domnevno premalo znanstvenih dokazov uradna medicina še vedno zavrača kot dopolnitev svojih metod. Hkrati pa, da spomnimo še enkrat, zapoveduje, da ima dovoljenje za predpisovanje homeopatskih zdravil lahko le zdravnik z diplomo medicinske fakultete. Homeopatsko društvo si seveda že od začetka prizadeva, da bi ta metoda zdravljenja postala del obveznega študija medicine, a zdajšnja slovenska medicinska dogma te komplementarnosti ne dovoljuje. Na škodo ljudi oziroma njihovega zdravja.
 
Za navdušenje je še prezgodaj
 
Prva homeopatska zdravila v slovenskih lekarnah, njihova cena naj bi bila primerljiva s cenami v Nemčiji, smo izvedeli, so torej spodbuden korak, a ob tem za veliko navdušenje, se zdi, pravzaprav še ni pravega razloga. Zanj bo čas, ko bodo homeopatijo lahko uporabljali tudi zdravniki z licenco.

 

Gre za uspeh podjetja, ki mu je od Agencije za zdravila in medicinske pripomočke RS uspelo pridobiti dovoljenje za njihov promet. Treba bo še veliko več, da bi homeopatija tudi pri nas dobila tolikšno veljavo ali bila tako uspešna kot že marsikje drugje v Evropi. Predvsem se moramo tudi potrošniki potruditi, da tako kot homeopatija nas tudi mi njo obravnavamo celostno, drugače kakšnega pravega učinka na naše zdravje, na našo življenjsko silo, zagotovo ne bo,« zaključuje prispevek novinarka Simona Furlan.
 
Vir:
Jana, 25. april 2011, Simona Furlan: V lekarno po čudež?

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih