HOMEOPATIJA ALI LICENCA?

14.06.2011 00:00
Novinarka Tina Nika Snoj v prispevku v današnji Jani ugotavlja, da je javni opomin zdravnici zaradi homeopatije »stara zgodba, novo ime. In nov opomin za premislek, kako absurdna je na tem področju slovenska zakonodaja in kako zadrt in neevropski je odnos stroke do te metode (pri nas še) komplementarne medicine.«

Novinarka Tina Nika Snoj v prispevku Homeopatiji ali licenca piše: »V junijski številki revije ISIS smo lahko prebrali razsodbo Razsodišča pri Zdravniški zbornici Slovenije. Katarina Lucija Glas, specialistka splošne medicine, »je odgovorna, da je kot zdravnica večkrat predpisovala homeopatske pripravke gospe M. B., prav tako ji je svetovala, kako naj jemlje homeopatska zdravila. S svojim ravnanjem je kršila Kodeks medicinske deontologije Slovenije, zato ji razsodišče izreka JAVNI OPOMIN.« Stara zgodba, novo ime. In nov opomin za premislek, kako absurdna je na tem področju slovenska zakonodaja in kako zadrt in neevropski je odnos stroke do te metode (pri nas še) komplementarne medicine.
 
Pa je bilo razsodišče še milostno. Ko je med obravnavo dr. Katarina Lucija Glas izjavila, da bo o tem, ali se bo s homeopatijo ukvarjala še naprej, morala premisliti, so ji takoj zagrozili z odvzemom licence. Potem se je pokesala in raje brez premisleka obljubila, da se tej metodi zdravljenja v prihodnje odpoveduje. Glede na to obljubo in dejstvo, da gospe M. B. homeopatsko zdravljenje ni prav nič škodilo, je senat ostal le pri javnem opominu.
 

Absurdno stanje.
 
V večini držav članic Evropske unije lahko homeopatijo prakticirajo samo zdravniki ker je priznana kot medicinska metoda zdravljenja. Tako je v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Cipru, v Češki, Franciji, Grčiji, Italiji, Latviji, Litvi, Luksemburgu, Madžarski, na Malti, Poljski, Portugalski, Romuniji, Slovaški in Španiji. V Avstriji, Nemčiji, Latviji, Španiji in Švici zdravnikom po končanem osnovnem izobraževanju in diplomi iz homeopatije to izobraževanje prizna nacionalna zdravniška zbornica oziroma združenje kot dodatno kvalifikacijo.

 

Slovenija in Švedska sta tako edini državi članici Evropske unije, v katerih zdravnik, ki je v skladu z zakonom o zdravilih edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za uporabo v humani medicini, ne sme predpisati homeopatskega zdravila, ker ne sme zdraviti s homeopatijo. V skladu z zakonom o zdravniški službi zdravniku, ki zdravi s homeopatijo, Zdravniška zbornica Slovenije ne izda oziroma začasno odvzame dovoljenje za samostojno delo zdravniške službe, se pravi licenco. Verjetno najboljši povzetek naše nerazumljive zakonodaje zasledimo na strani Evropskega odbora za homeopatijo, kjer piše: Čeprav v Sloveniji zakon zdravnikom dovoljuje zdravljenje s homeopatijo, jim zbornica vzame licenco, če ga res opravljajo.
 
Če le na hitro spomnimo na zakone in predpise, ki veljajo pri nas. Homeopatijo lahko izvaja le zdravnik; zdravnik, ki izvaja homeopatijo, se mu licenca odvzame; homeopatska zdravila lahko izdelujejo in izdajajo samo magistri farmacije s specializiranim znanjem; zdravnik ne sme predpisovati homeopatskih zdravil; edini pooblaščeni predpisovalec zdravil za ljudi je zdravnik itn. Se vam je ob branju zazdelo, da si zakoni med seboj nasprotujejo in da so skregani z logiko zdrave pameti?
 
Na to že dolgo opozarjajo tudi iz Slovenskega homeopatskega društva. Predsednica Irena Gorišek, dr. med., poudarja: »Zdravniku, ki želi v Sloveniji zdraviti s homeopatijo, grozi odvzem ali neizdaja licence, kar je nesprejemljivo in v nasprotju s stališči Svetovne zdravstvene organizacije, resolucijo Evropskega parlamenta o statusu nekonvencionalne medicine in resolucijo parlamentarne skupščine Sveta Evrope o nekonvencionalni medicini. Za to namreč ni razloga, če zdravnik s strokovne plati izpolnjuje pogoje za pridobitev oziroma ohranitev licence. Dejstvo, da ima zdravnik posebno dodatno strokovno znanje in ga pri delu uporablja, ne bi smelo biti razlog za opomin, odvzem ali neizdajo licence.« Poudarila je tudi, da »dr. Katarina Lucija Glas ni naredila nobene napake. Ne zdravniške ne homeopatske. Zgodila se ji je velika krivica.«
 
Homeopatija na Slovenskem je namreč najverjetneje v tisti nesrečni fazi prehoda iz podeželske bunke v fino mestno gospodično, kjer se tej zgodi največ krivic in travmatičnih izkušenj. Prej že dolgo prakticirana, da, tudi od zdravnikov z licenco, a zaradi zakonske nepopolnosti tudi neregulirana, ima zdaj trdno zapisana pravila. To pomeni, da se zdaj natančno ve, kdo jo sme in kdo ne sme opravljati in kakšne posledice lahko nosi. Iz zgodovine medicine se naučimo, da grejo stvari ponavadi takole: zdravniški ceh še slišati noče za to alternativno metodo zdravljenja. Potem kakšno - kar se da preizkušeno in najširše sprejeto - obotavljajoče in počasi dopusti, potem tovrstno zdravljenje lahko opravlja le še zdravnik, na koncu pa je sprejeta v ljubeče naročje uradne medicine. Verjetno ni zgrešeno pričakovati, da gre po tej poti tudi homeopatija v Sloveniji. Dokler pa ta proces še poteka, bodo tisti, ki so se prehitro znašli na obeh bregovih, pač nastradali kot grešni kozli tranzicije,« zaključuje novinarka Tina Nika Snoj.
 
Vir:
Jana, 14. junij 2011, Tina Nika Snoj: Homeopatija ali licenca? Javni opomin zdravnici homeopatinji

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih