HOMEOPATSKA ZDRAVILA ODSLEJ TUDI V SLOVENSKIH LEKARNAH

14.04.2011 00:00
»V Nemčiji lahko zdravnik poleg metod uradne medicine uporablja tudi tradicionalne, dopolnilne in alternativne metode zdravljenja, pogoj pa je ustrezna usposobljenost. Zdravnik mora opraviti izpit iz homeopatije in pridobiti dodatno kvalifikacijo in naziv homeopatski zdravnik. Tovrstno zdravljenje je v Nemčiji delno pokrito iz sredstev osnovnega zdravstvenega zavarovanja – a zavarovalnica stroške krije le, če je pacienta s homeopatijo zdravil zdravnik,« piše novinarka Diana Zajec.
Diana Zajec v prispevku Homeopatska zdravila odslej tudi v slovenskih lekarnah piše:
 
»Republiška Javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP) je te dni izdala prva dovoljenja za promet s homeopatskimi zdravili, kar pomeni, da bodo kmalu dostopna tudi po lekarnah na Slovenskem. Dve leti in pol po sprejetju pravilnika o uporabi homeopatskih zdravil v humani medicini je na podlagi pozitivne ocene o kakovosti, varnosti in učinkovitosti odobritev za umestitev na lekarniške police dobilo 17 tovrstnih zdravil. Zdravila, namenjena samozdravljenju, so samoplačniška, v lekarnah pa jih bodo smeli izdajati le tisti magistri farmacije, ki imajo opravljen strokovni izpit in pridobljena dodatna znanja s področja homeopatije. V Lekarniški zbornici Slovenije opozarjajo, da homeopatska zdravila ne bodo na voljo v vseh lekarnah, ampak le v tistih, kjer so magistri farmacije pridobili zahtevana strokovna znanja.
 
Usposabljanja so se pod okriljem zbornice začela že pred petimi leti in so zasnovana na modelih, uveljavljenih v EU. Doslej je program opravilo 156 magistrov farmacije, 146 se jih je udeležilo tudi nadaljevalnih učnih delavnic. Več kot sto jih je to izobrazbo pridobilo pri Slovenskem homeopatskem društvu, ki ga je leta 2006 Evropski odbor za homeopatijo akreditiral za izvajanje programov in preverjanje znanja iz homeopatije v Sloveniji.
 
Homeopatsko zdravljenje poteka po načelu, po katerem se podobno zdravi s spodobnim; temelje je pred 200 leti postavil nemški zdravnik Samuel Hahnemann. Danes področje homeopatskih zdravil ureja zakonodaja Evropske unije. V državah članicah ta zdravila lahko dobijo dovoljenje za promet bodisi po poenostavljenem postopku (brez predložitve rezultatov kliničnih študij) bodisi po enakem postopku kot običajna zdravila. Homeopatska zdravila so namenjena zdravljenju človeka kot celote, ne le obravnavi posameznih simptomov. Zdravljenje je prilagojeno vsakemu posamezniku in tako lahko štirje pacienti, ki kašljajo, dobijo štiri povsem različna homeopatska zdravila, pojasnjujejo v JAZMP.
 
Pri Slovenskem homeopatskem društvu, ustanovljenem leta 1992, si prizadevajo za ustrezno zakonsko ureditev homeopatije na Slovenskem tudi tako, da bi to področje postalo del študija medicine in drugih medicinskih strok, njegovi nosilci pa bi bili dobro izšolani zdravniki homeopati. A trenutna realnost je drugačna. Podpredsednica društva Katarina Velikonja je včeraj za Delo povedala, da je prihod homeopatskih zdravil v slovenske lekarne dobrodošel, lahko pa sproži določene težave, saj jih je treba jemati le določen čas in nato prenehati, a je nadzor pri samoplačniških zdravilih tako rekoč nemogoč. Pri nas zdravniki homeopati zaračunajo pacientu pregled, zdravilo pa je brezplačno.
 
V Nemčiji lahko zdravnik poleg metod uradne medicine uporablja tudi tradicionalne, dopolnilne in alternativne metode zdravljenja, pogoj pa je ustrezna usposobljenost. Zdravnik mora opraviti izpit iz homeopatije in pridobiti dodatno kvalifikacijo in naziv homeopatski zdravnik. Tovrstno zdravljenje je v Nemčiji delno pokrito iz sredstev osnovnega zdravstvenega zavarovanja – a zavarovalnica stroške krije le, če je pacienta s homeopatijo zdravil zdravnik,« zaključuje prispevek novinarka Diana Zajec.
 
Vir:
DELO, 14. april 2011, Diana Zajec, Homeopatska zdravila odslej tudi v slovenskih lekarnah
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih