MEDNARODNEMU SIMPOZIJU O HOMEOPATIJI NA ROB

01.06.2010 00:00
Predsednica Slovenskega homeopatskega društva Irena Gorišek, dr. med. je v reviji Zdravniške zbornice Slovenije ISIS objavila prispevek o Mednarodnem simpoziju o homeopatiji, ki je potekal v Ljubljani, 8. aprila 2010.
"V četrtek, 8. aprila 2010, je v Ljubljani potekal prvi Mednarodni simpozij o homeopatiji, ki je bil posvečen mednarodnemu dnevu homeopatije. Organiziralo ga je Slovensko homeopatsko društvo (SHD) v sodelovanju z Evropskim odborom za homeopatijo (ECH – European Committee for Homeopathy) in Mednarodno organizacijo zdravnikov homeopatov (LMHI – Liga Medicorum Homeopathica Internationalis). Predavatelji so pred polno dvorano predstavili homeopatijo kot medicinski sistem zdravljenja in nas seznanili z njenim statusom v državah EU, kot tudi drugod po svetu.
 
Po pozdravnih besedah in uvodnem nagovoru, v katerem smo izvedeli nekaj malega o zgodovini homeopatije v Sloveniji in o zakonskem statusu homeopatije v naši državi, je bila prva govornica dr. Zdenka Čebašek Travnik, varuhinja človekovih pravic, ki je med drugim spregovorila o pomembnosti komunikacije med zdravnikom in bolnikom ter opozorila na pomanjkanje tako časa kakor tudi znanja na tem področju. Kot zgled dobre prakse na področju komunikacije s pacientom je omenila homeopatijo, ki pa zaenkrat v Sloveniji še ni prepoznana kot zdravniška metoda. V zraku je obviselo vprašanje, kdaj bo Slovenija postala bolj odprta za načine zdravljenja, ki upoštevajo tudi druga in drugačna znanja.
 
Dr. Ulrich D. Fisher, predsednik LMHI, je svoje predavanje začel s kratko predstavitvijo Organona umetnosti zdravljenja, temeljnega Hahnemanovega dela, ki vsebuje razlago osnovnih zakonitosti homeopatije in navodila za zdravljenje in izdelavo homeopatskih zdravil. Poudaril je, da je homeopatija definirana kot metoda medicinske prakse, ki je usmerjena k izboljšanju stanja zdravja organizma z uporabo preizkušenih in potenciranih zdravil, izbranih na osnovi zakona podobnosti. Nato je predstavil delo in naloge LMHI, ki je bila ustanovljena leta 1925 v Rotterdamu z namenom razvoja in zaščite homeopatije ter povezovanja homeopatskih organizacij in njenih članov po svetu. Na koncu svojega predavanja je poudaril potrebo in željo po sodelovanju s šolsko medicino v vzdušju medsebojnega upoštevanja in spoštovanja.
 
Naslednji predavatelj dr. Ton Nicolai, predsednik ECH, je predstavil status homeopatije v državah članicah EU. V Evropi je okoli 45.000 zdravnikov, ki svoje bolnike zdravijo tudi s homeopatijo. Med drugim je govoril o raziskavah v homeopatiji in o kliničnih dokazih za njeno učinkovitost ter dodal, da tudi v šolski medicini del učinkovitosti temelji le na kliničnih dokazih. Poudaril je, da zdravnik homeopat s svojo primarno medicinsko izobrazbo vedno upošteva terapevtske možnosti tako šolske medicine kot tudi homeopatije in se odgovorno odloča, katera terapija oziroma kombinacija terapij je v danem trenutku za pacienta najboljša.
 
Sledilo je predavanje dr. Erwina Kubescha, veleposlanika Avstrije v Sloveniji, ki je predstavil status homeopatije v Avstriji, kjer homeopatijo poleg šolske medicine uporablja 48 odstotkov bolnikov in kjer podiplomsko izobraževanje in usposabljanje iz homeopatije prizna Avstrijska zdravniška zbornica.
 
Dr. Villur Sundararajan Seshardi, veleposlanik Indije v Sloveniji, je predstavil položaj homeopatije v Indiji, ki je enakovreden položaju zahodne medicine in tradicionalne indijske medicine. Poudaril je, da ima homeopatija v Indiji pomembno vlogo kot učinkovita, varna in cenovno ugodna metoda zdravljenja in preventive. V Indiji deluje več kot 180.000 zdravnikov homeopatov, imajo 186 fakultet za homeopatijo, na 33 od teh je možen podiplomski študij homeopatije, v številnih bolnišnicah imajo tudi homeopatske oddelke. Že leta 1969 je bil ustanovljen Center za raziskave v homeopatiji. Indijska vlada je med drugim podprla nacionalni projekt oskrbe matere in otrok s homeopatijo.
 
Dr. Barbara Bichsel, nacionalna podpredsednica Švice v LMHI, je predstavila položaj homeopatije v Švici. Švica je prva evropska država, ki ima v zvezni ustavi zapisan člen 118a, ki pravi, da zvezna vlada in kantoni zagotavljajo, da se v okviru njihove pristojnosti upošteva komplementarna in alternativna medicina (KAM). Ta člen je bil izglasovan na referendumu maja 2009, ko se je 67 odstotkov volivcev odločilo, da je treba na ta način urediti status komplementarne in alternativne medicine. Konec aprila so vložili tudi zahtevek za ponovno vključitev področja KAM v osnovno zdravstveno zavarovanje. In še zanimiva ugotovitev: stroški splošnih zdravnikov, ki uporabljajo metode KAM, so 25 odstotkov nižji od stroškov njihovih kolegov, ki uporabljajo le metode uradne medicine.
 
Zadnja govornica Tjaša Barbara Kump, dr. vet. med., je v imenu dr. Ivana Eržena, državnega sekretarja Ministrstva za zdravje, predstavila slovensko zakonodajo s področja zdravilske dejavnosti.
 
Simpozij je povezoval dr. Milan Jazbec, ki je s svojim strokovnim in obenem sproščenim načinom povezovanja tem in govornikov dal simpoziju prav poseben pečat.

Celotne predstavitve vseh udeležencev si lahko preberete in ogledate na spletni strani Slovenskega homeopatskega društva," zaključuje prispevek Irena Gorišek, dr. med. 
 
Vir:
ISIS, 1. junij 2010, Irena Gorišek: Mednarodnemu simpoziju o homeopatiji na rob
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih