POSVET "KOMPLEMENTARNA IN ALTERNATIVNA MEDICINA: INVESTICIJA V ZDRAVJE"

25.06.2013 00:00

V Evropskem parlamentu je 27. junija 2013 potekala konferenca »Complementary and Alternative Medicine (CAM): An investment in Health«. Glavni govorec evropski komisar Tonio Borg je poudaril, da ima lahko komplementarna in alternativna medicina pomembno vlogo v stroškovno učinkovitih in vzdržnih zdravstvenih sistemih.

Konferenco Komplementarna in alternativna medicina: investicija v zdravje je organizirala skupina evroposlancev v boju proti raku (MEPs Against Cancer - MAC) in skupina evroposlancev za komplementarno in alternativno medicino (MEPs for CAM). Posvetu sta sopredsedovala evropska poslanca Alojz Peterle in Sirpa Pietikäinen.
 
Glavni govorec je bil evropski komisar za zdravje in varstvo potrošnikov Tonio Borg (DG SANCO), med govorci pa je bil tudi dr. Ton Nicolai, nekdanji predsednik Evropskega odbora za homeopatijo.
 
Evropski komisar Tonio Borg je v svojem govoru med drugim poudaril: "Patient empowerment is on the increase. It progressively serves to put patients in the driver's seat – taking charge and control of their own health. Patients often know what treatment works for them, and which healthcare is efficient for their condition. This can include the use of complementary medicine. Patients are free to choose whether they want to be on a contribution of both with conventional or complementary medicine. But both doctor and patient should strive for a fruitful dialogue on the different treatment options. (...) The broad solution lies in increasing the overall efficiency of our health systems, and investing in cost-effective innovation. Alternative medicine can play an important role in this. Any treatment which demonstrates better outcomes at lower costs is a step forward on the path towards more sustainable health systems."
 
Evropski poslanec Alojz Peterle je poudaril pomen vključitve komplementarne in alternativne medicine v delovni dokument »Vlaganje v zdravje« (Investing in Health), ki ga je pretekli teden Evropska komisija predstavila Evropskemu parlamentu, kjer bi se KAM metode prepoznale kot sodobni, inovativni in stroškovno učinkoviti načini zdravljenja, ki jih evropski državljani tudi vse bolj uporabljajo. In to še posebej v času, ko se Evropa sooča z vse večjimi izzivi na tem področju: staranjem populacije, več kroničnimi boleznimi ter naraščajočimi zdravstvenimi stroški za države članice.
 
Evropska komisija je sicer posluh za metode komplementarne in alternativne medicine izrazila že s financiranjem projekta CAMbrella. Peterle upa, da bodo prizadevanja še okrepljena, tudi zaradi naraščanja kroničnih bolezni, zaskrbljenosti zaradi stranskih učinkov zdravil in naraščanja števila pacientov, ki uporabljajo komplementarno medicino.
 
Število uporabnikov komplementarne in alternativne medicine se povečuje in uradne raziskave govorijo o več kot sto milijonov evropskih državljanov, ki uporabljajo te metode zdravljenja. Zato je treba komplementarni in alternativni medicini nameniti več pozornosti na ravni evropskih institucij in držav članic Evropske unije ter jo ustrezno integrirati v zdravstvene sisteme držav članic.
 

Kako pa o tem razmišljamo v Sloveniji:

 
Slovenija je še vedno edina država v Evropski uniji, ki zdravnikom z licenco prepoveduje zdravljenje s homeopatijo ter predpisovanje homeopatskih zdravil. Homeopatska zdravila, ki so zdravila za uporabo v humani medicini in se lahko izdajajo samo v lekarnah, so tako edina zdravila, ki jih zdravnik z licenco v Sloveniji ne sme predpisati, saj mu grozi odvzem licence (dovoljenja za samostojno delo v šolski medicini).
 

Minister Gantar je 18. marca letos v Državnem zboru dejal, da so imeli v letošnjem letu sestanek na Zdravniški zbornici Slovenije "z vsemi eminentnimi strokovnjaki na področju medicine in seveda stališče je, da vse pod okvir medicine enostavno težko damo zaradi osnovnih različnih pogledov. Namreč, medicina le temelji na dokazih, na znanstvenih spoznanjih, kar pa seveda ne velja za homeopatijo." Vprašanje vključitve homeopatije naj bi bilo "primarno vprašanje stroke, ki je danes do tega stališča odklonilna".

 
Tudi v predlogu novega Zakona o zdravstveni dejavnosti je še vedno predvidena prepoved uporabe metod komplementarne in alternativne medicine za zdravnike.
 
Več o posvetu na spletnih straneh:

 
European Committee for Homeopathy 

CamDoc Alliance

European Cancer Leagues

Alojz Peterle: Boljši časi za komplementarno in alternativno medicino

 

Predstavitve:

 

Uvodni govor Tonio Borg, komisar za zdravje in varstvo potrošnikov
Dr. Ton Nicolai: EU policy “Investing in Health” and the added value of CAM
Solveig Wiesener: »CAMCrossEurope« regulation - impact on patient safety
Stephen Gordon: CAM – the providers’ perspective
Nand De Herdt: Improving the provision of homeopathic & anthroposophic medicines
Michael McIntyre: The availability of herbal medicines throughout the EU
Seamus Connolly: Prevention, health promotion, reduced inequalities and CAM Innovation
Prof. dr. Erik Baars: Cost-effectiveness and efficiency of CAM
Dr Elio Rossi: Good practices of CAM integration in the EU: the Tuscan experience

Povzetek posveta

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih