ZA PODPORO VETU NA ZAKON O ZDRAVILSTVU ZMANJKAL EN GLAS

09.10.2007 00:00
Državni svet je na današnji 23. izredni seji na zahtevo osmih državnih svetnikov s prvopodpisanim Gregorjem Vovkom Petrovskim odločal o predlogu za odložilni veto na zakon o zdravilstvu, ki ga je Državni zbor sprejel 2. oktobra. Od 27 državnih svetnikov, kolikor jih je bilo prisotnih na današnji seji, jih je predlog veta podprlo 12, 13 pa jih je glasovalo proti.
V predlogu odložilnega veta na zakon o zdravilstvu predlagatelji med drugim ugotavljajo:
 
Državni zbor Republike Slovenije je na svoji 31. seji dne 2. 10. 2007 sprejel zakon o zdravilstvu, v katerem pa ni upošteval mnenja stroke, niti pripomb in opozoril Državnega sveta Republike Slovenije, ki jih je k predlogu zakona o zdravilstvu v prvi obravnavi sprejel na svoji 54. redni seji dne 16. 5. 2007 in jih posredoval Državnemu zboru Republike Slovenije.
 
Državni svet Republike Slovenije je v svojem mnenju izpostavil številna odprta vprašanja, ki bi jih moral predlagatelj v predlogu zakona razrešiti.
 
Spremeniti bi moral naslov zakona (zakon o komplementarni in alternativni medicini), termin "zdravilstvo" bi moral zamenjati z izrazom "komplementarna in alternativna medicina"; definirati bi moral sisteme in metode komplementarnega in alternativnega zdravljenja, pod besedno zvezo "druga zdravilstva" opredeliti konkretne oblike zdravljenja, natančneje definirati pogoje za pridobitev licenc za posamezna področja zdravljenja, namesto zdravilske zbornice predvideti urad ali sektor za komplementarno in alternativno medicino pri Ministrstvu za zdravje.
 
Državni svet je bil seznanjen z dejstvom, da velik del izvajalcev komplementarne in alternativne medicine predloga zakona ne podpira in da njihove številne pripombe niso bile upoštevane, zato je Ministrstvu za zdravje predlagal, da se pred obravnavo predloga zakona v državnem zboru z njimi ponovno sestane in v čim večji meri upošteva njihove pripombe.
 
Državni svet Republike Slovenije je izrazil bojazen, da je vprašljiva izvedba zakona, kateremu nasprotujejo številni izvajalci in da se je že večkrat izkazalo, da v praksi na tak način sprejeti zakoni niso zaživeli.
 
Državni svet je opozoril na dejstvo, da se tudi uporabniki ne strinjajo s togimi rešitvami, ki izhajajo iz zakona. Ti si želijo kakovostnejše sodelovanje med zdravnikom in zdravilcem. Tako na primer 16. člen zakona pravi, da lečeči zdravnik lahko poda svoje mnenje o primernosti posameznega sistema ali metode glede na bolnikovo diagnozo.
 
Glede na nepoznavanje in pretežno odklonilen odnos zdravništva do komplementarnih oblik zdravljenja, bi bilo to mogoče le, če zakonodajalec zagotovi ustrezno izobraževanje za zdravnike o tej tematiki. Če predlagatelj zakona misli resno, naj omogoči bolj dejaven stik in pretok informacij med bolnikom, njegovim zdravnikom in zdravilcem.
 
Državni svet meni, da sta sedaj uradna medicina na eni ter komplementarna medicina na drugi strani v neenakopravnem položaju.
 
Veliko pripomb se je nanašalo na zdravilsko zbornico in njene pristojnosti. Zlasti bode v oči dejstvo, da je predlagatelj ves čas priprave zakona zagotavljal, da članstvo v zbornici ne bo obvezno. Zdravilci svojo dejavnost opravljajo kot podjetniki ter zanje velja zakon o gospodarskih družbah (9. člen). Lani sprejeti zakon o gospodarskih zbornicah govori o neobveznem članstvu za gospodarske subjekte, vendar zakon o zdravilstvu določa za zdravilce obvezno članstvo v zdravilski zbornici.
 
Veljalo bi premisliti, če ne bi bilo za začetek bolj smotrno, da se vzpostavi na Ministrstvu za zdravje urad, ki bi prevzel naloge, ki jih kot javna pooblastila prenaša na zbornico. Te izkušnje bi dale podlago za kasnejšo ustanovitev zbornice, če bi se pokazalo, da je to potrebno.
 
Vir:
Državni svet Republike Slovenije, 5. 10. 2007: Predlog za odložilni veto na Zakon o zdravilstvu (ZZdrav)
Državni svet Republike Slovenije, 9. 10. 2007: Zapisnik 23. izredne seje Državnega sveta Republike Slovenije
Državni svet Republike Slovenije, 9. 10. 2007: Odložilni veto na Zakon o zdravilstvu neizglasovan
STA, 9. 10. 2007: Državni svetniki danes o vetu na zakon o zdravilstvu
STA, 9. 10. 2007: Za podporo vetu na zakon o zdravilstvu zmanjkal en glas 
Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih