PRAVILNIK O HOMEOPATSKIH IZDELKIH

30.11.2001 00:00
V Uradnem listu Republike Slovenije št. 96/2001 je bil danes, 30. novembra 2001, objavljen Pravilnik o homeopatskih izdelkih. Veljati bo začel 15. decembra 2001.

Na podlagi 7. člena zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih (Uradni list RS, št. 101/99 in 70/00) je minister za zdravje prof. dr. Dušan Keber izdal Pravilnik o homeopatskih izdelkih.
 
V skladu s 123. členom zakona o zdravilih in medicinskih pripomočkih (ZZMP) bi moral pristojni minister ta pravilnik sprejeti že v enem letu po uveljavitvi zakona (op. do 31. decembra 2000).
 
V 119. členu ZZMP je tudi določeno, da se »določila o homeopatskih izdelkih pričnejo izvajati v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 37/95, 8/96 in 90/99)«.
 
Tudi v 42. členu Pravilnika o homeopatskih izdelkih je določeno, da »pravilnik začne veljati petnajsti dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije, uporabljati pa se začne v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti (Uradni list RS, št. 9/92, 45/94, 37/95, 8/96, 59/99, 90/99, 98/99, 31/00 in 36/00).«

 
Ministrstvo za zdravje uporablja izraz »homeopatski izdelek«, kar pa ni ustrezen prevod angleškega izraza »homeopathic medicinal product«, ki se uporablja v evropski direktivi 92/73/EEC. Pravilno je »homeopatsko zdravilo«.
 
Ker pa je homeopatsko zdravilo v skladu z ZZMP in z evropsko direktivo 92/73/EEC zdravilo za uporabo v humani medicini, ga lahko predpiše samo zdravnik.
 
Minister oziroma ministrstvo za zdravje bi moralo v skladu s 100. členom zakona o zdravstveni dejavnosti že do 7. septembra 1992 izdati podzakonske predpise o pogojih za opravljanje alternativne in komplementarne medicine, o postopku za njeno odobritev in dovoljenje za njeno opravljanje.
 
V 58. členu zakona o zdravstveni dejavnosti je določeno: »Zdravstveni delavci smejo uporabljati samo preverjene in strokovno neoporečne dopolnilne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki ne škodujejo zdravju ljudi in jih odobri ministrstvo, pristojno za zdravstvo s soglasjem medicinsko-etične komisije.«
 
V 59. členu zakona o zdravstveni dejavnosti pa: »Po tem zakonu so dovoljene samo tiste dopolnilne tradicionalne in alternativne oblike diagnostike, zdravljenja in rehabilitacije, ki ne škodujejo zdravju ljudi. Pogoje za opravljanje dejavnosti iz prejšnjega odstavka in postopek za njeno odobritev določi minister, pristojen za zdravstvo. Dovoljenje za opravljanje dejavnosti iz prvega odstavka tega člena izdaja in odvzema ministrstvo, pristojno za zdravstvo. Izvajalec dejavnosti iz prvega odstavka tega člena mora o svojem delu voditi dokumentacijo, ki jo določi minister, pristojen za zdravstvo.«
 
To pomeni, da se Pravilnik o homeopatskih izdelkih ne bo mogel uporabljati v skladu z določili zakona o zdravstveni dejavnosti, dokler minister za zdravje ne bo sprejel ustreznih podzakonskih predpisov, in s tem omogočil, da bodo lahko tudi zdravniki v Sloveniji zdravili s homeopatijo in predpisovali homeopatska zdravila.

Piškotki za analitiko
Ti se uporabljajo za beleženje analitike obsikanosti spletne strani in nam zagotavljajo podatke na podlagi katerih lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo.
Piškotki za družabna omrežja
Piškotki potrebni za vtičnike za deljenje vsebin iz strani na socialna omrežja.
Piškotki za komunikacijo na strani
Piškotki omogočajo pirkaz, kontaktiranje in komunikacijo preko komunikacijskega vtičnika na strani.
Piškotki za oglaševanje
So namenjeni targetiranemu oglaševanju glede na pretekle uporabnikove aktvinosti na drugih straneh.
Kaj so piškotki?
Z obiskom in uporabo spletnega mesta soglašate z uporabo in beleženjem piškotkov.V redu Več o piškotkih